• CNN a transmis un reportaj de la Herson, primul oraș cucerit de ruși.
  • Ucrainenii încercau în zadar să se evacueze, să scape de invazia rusă.
  • Autoritățile ucrainene estimează că jumătate din locuitori au fost evacuați.

Nimic nu te poate pregăti de un război. Au simțit pe pielea lor locuitorii din Herson, primul oraș care a căzut pe mâinile rușilor. Zile întregi oamenii au încercat să fugă, dar fără succes.

Un reportaj publicat de CNN arată situația de la începutul lunii din Herson. Zeci de mașini încercau să plece din oraș. Autoritățile estimează că numărul localnicilor s-a înjumătățit.

„Fără școală, aproape fără spitale. În acest moment, e teribil. Sunt atât de mulți ruși… Militari… E teribil. Ce au făcut? În acest moment nu fac nimic.”, au spus locuitori evacuați din Herson.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Oamenii au luat tot ce au găsit cu ei, inclusiv animalele de companie. S-au înghesuit și câte zece într-o mașină ca să scape.

„Eram pe drum să ne evacuăm și ne-au folosit ca scuturi umane în timp ce lucruri zburau pe deasupra noastră. A fost terifiant. Cinci tentative am avut. Nu ne lăsau să trecem, ne întorceau din drum.”

Salvarea era din ce în ce mai aproape. Pe lângă eliberarea orașului, una dintre misiunile trupelor ucrainene era să ajute civilii care încercau să fugă.

„Am evacuat peste 1.500 de oameni în ultima săptămână. Rușii îi lasă să treacă dacă spun că merg spre Herson. Mai departe, renunță la mașini, biciclete și merg pe jos către partea noastră.”, spune un militar ucrainean.