• Bombardamentele din Harkov, un oraș cu o populație de 1,5 milioane de locuitori, au transformat centrul orașului într-un pustiu de clădiri distruse și dărâmături.
  • Primarul Igor Kolykhayev a declarat miercuri târziu că trupele rusești se aflau pe străzi și au intrat în clădirea consiliului.
  • O delegație ucraineană plecase pentru o a doua rundă de discuții cu oficiali ruși privind încetarea focului.

Trupele ruse se aflau joi în centrul portului ucrainean Kherson, după o zi de declarații contradictorii cu privire la faptul că Moscova a capturat un centru urban important pentru prima dată de la începutul invaziei. Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a controlat Khersonul, dar un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns că forțele ucrainene au continuat să apere portul de la Marea Neagră, cu aproximativ 250.000 de locuitori.

„Suntem un popor care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână”, a declarat Zelenski într-o adresă video. „Aceste planuri au durat ani de zile pentru a fi scrise – sunt răutăcioase, cu ură față de țara noastră, față de poporul nostru”.

O delegație ucraineană a plecat pentru o a doua rundă de discuții cu oficialii ruși privind încetarea focului, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. Trupele rusești nu au reușit încă să răstoarne guvernul de la Kiev, dar se pare că mii de oameni au murit sau au fost răniți și peste un milion de persoane au fugit din Ucraina, pe fondul celui mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Capturarea Khersonului de către trupele rusești, o capitală provincială strategică din sudul țării, unde râul Dnipro se varsă în Marea Neagră, ar fi primul centru urban important care ar cădea de când Moscova și-a lansat invazia pe 24 februarie.

Primarul Igor Kolykhayev a declarat miercuri târziu că trupele rusești se aflau pe străzi și au intrat în clădirea consiliului. El a făcut apel la civili să meargă pe străzi doar la lumina zilei și în grupuri de câte unul sau doi.

„Astăzi au fost vizitatori înarmați în comitetul executiv al orașului„, a spus el într-o declarație. „Nu le-am făcut nicio promisiune … Le-am cerut doar să nu tragă în oameni”.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială” care nu este concepută pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge, cu trupele sale, capacitățile militare ale vecinului său și pentru a captura ceea ce consideră a fi naționaliști periculoși.