• O navă de război rusă a fost distrusă în portul ocupat Berdiansk, afirmă Ucraina.
  • Locuitorii au organizat proteste împotriva ocupării de către Rusia a oraşului Berdiansk.
  • Rachetele ucrainene au ţintit în mod repetat portul Berdiansk, iar fiecare rachetă a fost interceptată de apărarea antiaeriană rusă.

O navă de debarcare rusă a fost distrusă şi alte două ambarcaţiuni au fost avariate în portul ucrainean ocupat Berdiansk, afirmă oficiali ucraineni, citaţi de BBC. Armata ucraineană a postat imagini la începutul zilei de joi şi a declarat că nava Orsk a fost lovită de forţele sale.

Detaliile privind cauzele exploziei şi incendiului de la bordul navei sunt neclare. Berdiansk, care se află la vest de portul asediat Mariupol, a fost cucerit la patru zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Rusia spune că a folosit portul ca bază pentru a transporta cu feribotul echipamente pentru trupele sale.

Televiziunea armatei ruse a salutat sosirea navei Orsk la Berdiansk săptămâna trecută ca fiind un „eveniment epic” deoarece a fost prima navă de război rusă care a acostat acolo.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Imaginile filmate cu drona de reporterul Murad Gazdiev de la televiziunea de stat rusă au arătat cum un transportor blindat de trupe este descărcat de pe Orsk în port. Vehiculele blindate urmau să fie folosite pentru a întări trupele ruseşti, a adăugat reportajul televiziunii.

O înregistrare video postată de marina militară şi pe reţelele de socializare a arătat explozii şi o navă mare în flăcări în port, joi, la ora 07:00. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a declarat pentru televiziunea ucraineană că armata a lovit o „ţintă uriaşă„, capabilă să transporte 20 de tancuri, 45 de vehicule blindate şi 400 de soldaţi.

La începutul acestei săptămâni, Gazdiev, care lucrează pentru RT, o instituţie media susţinută de Rusia, a relatat că rachetele ucrainene au ţintit în mod repetat portul Berdiansk, iar fiecare rachetă a fost interceptată de apărarea antiaeriană rusă. Berdiansk are o valoare strategică majoră pentru ruşi, fiind situat între Crimeea şi oraşul asediat Mariupol, situat la aproximativ 80 de kilometri la est, unde aproximativ 100.000 de persoane rămân blocate în faţa bombardamentelor ruseşti.

Capturarea oraşelor Berdiansk şi Melitopol face parte din încercarea Rusiei de a crea un pod terestru din Crimeea până la graniţa rusă, precum şi de a stabili o rută spre Zaporijjea.