• Zelenski dorește noi sancțiuni pentru sectorul nuclear rusesc.
  • Ucraina și Rusia își schimbă vina pentru un bombardament în apropierea unei uzine.
  • AIEA a avertizat că va avea loc un dezastru la centrală dacă luptele nu încetează.

Ucraina a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și a subliniat riscurile și consecințele unei catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde noi bombardamente în apropiere au reaprins un joc de vină între cele două părți.

Oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia au făcut schimb de acuzații cu privire la cine este responsabil pentru atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat pe soldații ruși că, dacă atacă situl din orașul Enerhodar, acum controlat de Rusia, sau dacă îl folosesc ca bază de unde să tragă, atunci vor deveni o „țintă specială”. „Dacă prin acțiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecințele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a declarat el într-un discurs ținut luni seara târziu, cerând noi sancțiuni pentru sectorul nuclear rusesc.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de forță și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”. Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat luni că aproximativ 25 de lovituri de artilerie grea de la obuziere M777 fabricate în SUA au lovit în apropierea centralei nucleare și a zonelor rezidențiale în decurs de două ore.

Agenția rusă de știri Interfax, citând serviciul de presă al administrației numite de Rusia la Enerhodar, a declarat că forțele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei nucleare. Dar, potrivit șefului administrației districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar și care rămâne sub control ucrainean, forțele rusești au fost cele care au bombardat orașul pentru a încerca să facă să pară că Ucraina îl atacă. „Rușii cred că pot forța lumea să se conformeze condițiilor lor bombardând centrala nucleară din Zaporojie”, a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful Statului Major al președintelui ucrainean.

Forțele rusești au continuat să bombardeze orașe și localități – Velika Kostryumka, în sud, și Marhanets – situate vizavi de centrala nucleară Zaporojie, potrivit unui raport al districtului de sud al forțelor armate ucrainene pe Facebook. Forțele ucrainene au ucis 23 de soldați ruși și au distrus două poziții întărite, a adăugat acesta. Națiunile Unite afirmă că are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu Guterres pentru a discuta condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei, a declarat luni ministerul.

Însă Igor Vișnevetski, adjunctul șefului departamentului de proliferare nucleară și control al armelor din cadrul ministerului de externe, a fost citat ulterior spunând că ar fi prea periculos pentru orice misiune a AIEA să traverseze capitala Kiev pentru a inspecta centrala.

Ucraina, unde parlamentul a prelungit luni legea marțială pentru încă trei luni, a declarat de săptămâni întregi că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie și provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit după invazia sa din 24 februarie și pe care încă îl deține.