• Ucraina eliberează așezările din regiunea Herson, afirmă Zelenski.
  • Rusia vrea un vot secret la ONU privind demersul de condamnare a anexărilor.
  • Moscova afirmă că deține controlul asupra centralei nucleare, dar Kievul nu este de acord.

Ucraina a declarat că forțele sale au recucerit mai multe așezări din Herson, una dintre cele patru regiuni parțial ocupate de Rusia pe care președintele Vladimir Putin le-a încorporat oficial în Rusia în cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce forțele rusești se retrag de pe liniile de front din sud și est, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs de miercuri seara că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost eliberate. La Națiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, analizează dacă va condamna anexarea de către Rusia a orașelor Donețk și Lugansk, în est, și a orașelor Herson și Zaporojie, în sud, după ce a organizat referendumuri acolo.

Putin a semnat miercuri o lege pentru a încorpora aceste regiuni în Rusia. Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată o confiscare ilegală a teritoriului său prin forță. Kievul și Occidentul au declarat că referendumurile au fost voturi trucate, organizate sub amenințarea armelor.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Noua lege ar încorpora aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei în Rusia. Putin spune că dorește să asigure securitatea Rusiei și să protejeze vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Kievul acuză Moscova de acaparare de terenuri. Măsura Rusiei de a anexa regiunile ridică posibilitatea unei escaladări a războiului, deoarece Putin și alți oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, inclusiv provinciile anexate.