• Armata ucraineană a distrus submarinul rusesc Rostov-pe-Don într-un atac cu rachete la Sevastopol.
  • Ucraina a avariat sau scufundat cel puțin 15 nave rusești de la începutul invaziei.
  • Recent, dronele ucrainene au vizat aerodromuri și depozite de petrol în Rusia.

Armata ucraineană spune că a atacat și distrus un submarin rusesc în timp ce acesta era ancorat într-un port din peninsula Crimeea, scrie BBC. Rostov-pe-Don, un submarin de atac din clasa Kilo lansat în 2014, s-a scufundat după ce a fost lovit într-un atac cu rachete asupra orașului portuar Sevastopol, a declarat statul major general al Ucrainei într-un comunicat.

Se pare că acesta era unul dintre cele patru submarine operate de flota rusă a Mării Negre, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Ministerul rus al Apărării nu a comentat. Oficialii de la Kiev au declarat că atacul a distrus, de asemenea, patru sisteme de apărare aeriană S-400 care protejau peninsula, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Oficialii serviciilor de informații din Marea Britanie au observat în septembrie anul trecut că Rostov-pe-Don „probabil a suferit daune catastrofale” într-un atac cu rachete în timp ce era în reparații la un șantier naval din Sevastopol. Armata ucraineană a declarat că Rusia a reparat ulterior nava, iar aceasta își testa recent capacitățile în apropierea Sevastopolului. Nava valora 300 de milioane de dolari (233 de milioane de lire sterline), au adăugat aceștia.

Recomandări

CRISTOIU, DESPRE CIUCĂ
KATE TERMINĂ CHIMIOTERAPIA
ARME NUCLEARE BY KIM
CE ASCULȚI AZI?
DE UNDE TE INFORMEZI
ATENȚIE, CAD MERELE!

„Distrugerea Rostov-pe-Don dovedește încă o dată că nu există niciun loc sigur pentru flota rusă în apele teritoriale ucrainene ale Mării Negre”, a declarat statul major general din Kiev într-un comunicat sâmbătă. Acesta marchează cel mai recent atac asupra forțelor navale ruse din Sevastopol din ultimele luni. Doar în luna martie, Ucraina a declarat că a lovit două nave de debarcare și o navă de patrulare în orașul portuar.

De când Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, aceasta a suferit mai multe pierderi navale majore. Ucraina spune că a avariat grav sau a scufundat cel puțin 15 nave de război, inclusiv nava amiral a flotei Mării Negre, Moskva.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că Moscova a fost forțată să retragă toate activele sale navale din Marea Azov – un corp de apă conectat la Marea Neagră – din cauza atacurilor repetate asupra navelor sale.

Și serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a declarat recent că a dejucat un complot ucrainean de a distruge ultimul portavion rămas, Admiral Kuznețov. Nava, lansată în 1985, se află în reparații din 2018.

Între timp, oficialii de la Kiev au declarat că dronele ucrainene au vizat un aerodrom major și depozite de petrol în Rusia. Atacul a vizat aerodromul Morozovsk, unde sunt stocate bombe ghidate care au provocat recent ravagii în orașele ucrainene.

Imaginile online, despre care se spune că provin de la baza respectivă, au arătat explozii puternice și incendii uriașe, după ceea ce par a fi mai multe lovituri asupra depozitelor de combustibil sau muniție. Rusia a declarat că multe dintre dronele folosite au fost doborâte, dar autoritățile locale au declarat stare de urgență în jurul bazei aeriene.

Facilitățile de stocare a petrolului au fost, de asemenea, vizate în regiunile Rostov, Kursk și Belgorod. Atacurile vin după ce Rusia a lansat mai mult de 600 de bombe aeriene ghidate către Ucraina într-o săptămână, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

El a spus că este crucial ca Ucraina să oprească avioanele rusești de la lansarea munițiilor și că atacarea aerodromurilor din Rusia pentru a face acest lucru este „destul de corectă”. Aliații Ucrainei au fost anterior reticenți să-i permită să lovească în interiorul Rusiei folosind arme occidentale, deși recent SUA au acordat permisiunea Kievului de a ataca anumite ținte de-a lungul graniței.

La începutul acestei săptămâni, Ministrul de Externe al Lituaniei a declarat că primele livrări de avioane de vânătoare F-16 au ajuns în Ucraina. Promise de mult timp de către aliații NATO ai Kievului, președintele Zelenski consideră aceste avioane ca fiind esențiale pentru planurile de apărare aeriană ale țării sale.

Ziarul Times a raportat că șase avioane donate de Țările de Jos au ajuns în țară, dar oficialii olandezi ai apărării au refuzat să comenteze când au fost abordați de BBC la începutul acestei săptămâni. Oficialii de la Kiev speră, de asemenea, că avioanele vor putea ajuta la stoparea avansului rusesc pe fronturi. Forțele Moscovei au făcut progrese mari în estul țării de câteva săptămâni.

Citește și