- Zelenski s-a angajat să facă presiuni pentru victorie în 2023, în timp ce și alți ucraineni au marcat vineri prima aniversare sumbră a invaziei rusești care le-a schimbat viața.
- Zelenski a declarat că asaltul rusesc din 24 februarie 2022 a fost un moment în care ,,milioane dintre noi au făcut o alegere” . Ucrainenii nu au ales steagul alb al capitulării ,,ci pe cel albastru și galben.” , se arată în tweet-ul său.
- Omagii pentru rezistența Ucrainei au curs de peste mări și țări. Turnul Eiffel din Paris s-a numărat printre monumentele iluminate în culorile Ucrainei – galben și albastru.
Liderul Ucrainei s-a angajat să facă presiuni pentru victorie în 2023, în timp ce el și alți ucraineni au marcat vineri aniversarea sumbră a invaziei rusești care le-a bulversat viețile și securitatea Europei.
A fost „cea mai lungă zi” a Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, dar rezistența tenace a țării un an mai târziu a dovedit că ,,merită să lupți pentru fiecare zi de mâine” .
Într-o zi de comemorări, reflecții și lacrimi, tonul sfidător al președintelui ucrainean a surprins starea de spirit națională de reziliență în fața celui mai mare și mai mortal război mondial din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Zelenski, care a devenit el însuși un simbol al refuzului Ucrainei de a se pleca în fața Moscovei, a declarat că ucrainenii s-au dovedit a fi invincibili în timpul „unui an de durere, tristețe, credință și unitate”, scrie presa străină.
„Suntem în picioare de exact un an” , a spus Zelenski. 24 februarie 2022, a spus el, a fost „cea mai lungă zi din viața noastră” . Cea mai grea zi din istoria noastră modernă. Ne-am trezit devreme și nu am mai adormit de atunci”.
Ucrainenii au plâns la monumentele comemorative pentru zecile de mii de morți – un bilanț care crește inexorabil pe măsură ce luptele se desfășoară în special în estul Ucrainei. Deși vineri a fost marcată aniversarea invaziei la scară largă, luptele dintre forțele susținute de Rusia și trupele ucrainene au făcut ravagii în estul țării încă din 2014. O nouă înregistrare video de acolo, realizată cu o dronă pentru The Associated Press, a arătat cum orașul Marinka a fost ras de pe fața pământului, alături de altele.
Iar crimele au continuat: Bombardamentele rusești au ucis alți trei civili și au rănit alți 19 în cele mai recente 24 de ore, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei.
În întreaga țară, ucrainenii au privit atât înapoi, cât și înainte.
„Pot rezuma ultimul an în trei cuvinte: Frică, iubire, speranță” , a declarat Oleksandr Hranyk, directorul unei școli din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Făcând coadă în capitala Kiev pentru a cumpăra timbre poștale comemorative pentru aniversare, Tetiana Klimkova și-a descris inima ca fiind „în cădere și îndurerată” .
Cu toate acestea, „această zi a devenit pentru mine un simbol că am supraviețuit un an întreg și că vom continua să trăim” , a spus ea. „În această zi, copiii și nepoții noștri își vor aminti cât de puternici sunt ucrainenii din punct de vedere mental, fizic și spiritual” .
Dar pacea nu este nicăieri la vedere. Vineri, China a cerut o încetare a focului – o idee pe care Ucraina a respins-o anterior de teamă că o pauză ar permite Rusiei să se regrupeze militar după eșecurile dureroase de pe câmpul de luptă. Un consilier de top al lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că propunerile Chinei, dacă ar fi puse în aplicare, ar îngheța războiul și ar duce la înfrângerea Ucrainei.
Un document în 12 puncte publicat de Ministerul chinez de Externe a îndemnat, de asemenea, la încetarea sancțiunilor menite să comprime economia Rusiei.
Această sugestie pare, de asemenea, să nu aibă sorți de izbândă, având în vedere că națiunile occidentale lucrează pentru a strânge și mai mult lațul sancțiunilor, nu pentru a-l slăbi. Guvernul britanic a impus vineri mai multe sancțiuni asupra firmelor care furnizează echipamente militare Moscovei și a declarat că va interzice exporturile către Rusia de piese de avion și alte componente.
„Ucraina intră într-o nouă perioadă, cu o nouă sarcină – să învingă” , a declarat pe Facebook ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.
„Nu va fi ușor. Dar ne vom descurca” , a mai spus el. „Există furie și dorința de a-i răzbuna pe cei căzuți” .
Ucraina pregătește o nouă ofensivă militară pentru a respinge forțele rusești cu ajutorul armamentului care a sosit din Occident. Polonia, membră NATO, a declarat vineri că a livrat patru tancuri avansate Leopard 2A4, devenind astfel prima țară care a predat Ucrainei tancurile fabricate în Germania.
Premierul Poloniei a declarat, în cadrul unei vizite la Kiev, că vor veni și alte Leoparduri. Ministrul polonez al apărării a declarat că contribuțiile din alte țări vor ajuta la formarea primului batalion Leopard al Ucrainei, format din 31 de tancuri.
Alarmele antiaeriene nu au sunat peste noapte la Kiev, iar dimineața a început în liniște, atenuând temerile că Rusia ar putea dezlănțui un alt baraj de rachete pentru a aduna și mai multă tristețe asupra Ucrainei la aniversare.
Cu toate acestea, guvernul a recomandat școlilor să mute cursurile online, iar angajaților din birouri li s-a cerut să lucreze de acasă. Și chiar dacă mergeau cu metroul din Kiev la serviciu, își cumpărau cafea și se ocupau de treabă, ucrainenii erau inevitabil bântuiți de gânduri de pierdere și de amintiri legate de momentul în care rachetele au lovit, trupele s-au deplasat peste granițele Ucrainei și a început un exod al refugiaților în urmă cu un an.
Pe atunci, existau temeri că țara ar putea cădea în câteva săptămâni. Zelenski s-a referit la acele momente întunecate într-un discurs video.
„Am luptat cu înverșunare pentru fiecare zi. Și am îndurat a doua zi. Și apoi, a treia” , a spus el. „Și încă mai știm: Merită să luptăm pentru fiecare zi de mâine” .
Aniversarea a fost o ocazie emoționantă pentru părinții copiilor născuți exact acum un an, când bombele au început să ucidă și să mutileze.
„Este o tragedie pentru întreaga țară, pentru fiecare ucrainean” , a declarat Alina Mustafaieva, care a născut-o pe fiica Yeva în acea zi.
„Familia mea a fost norocoasă. Nu am pierdut pe nimeni sau nimic. Dar mulți au pierdut și trebuie să împărtășim această pierdere împreună” , a spus ea.
Omagii aduse rezistenței Ucrainei au curs de peste hotare. Turnul Eiffel din Paris s-a numărat printre monumentele iluminate în culorile Ucrainei – galben și albastru.
Zelenski a fost deosebit de ocupată – a început ziua cu un tweet de dimineață devreme care promitea: „Știm că 2023 va fi anul victoriei noastre!” .
El a continuat cu discursul său video în care a promis, de asemenea, să nu-i abandoneze pe ucrainenii care trăiesc sub ocupația rusă, promițând: „Într-un fel sau altul, vom elibera toate pământurile noastre” .
De asemenea, el s-a adresat trupelor într-o piață din Kiev și a înmânat onoruri, inclusiv văduvei și fiicei îndurerate a unui soldat căzut la datorie, spunându-le: „Nu vom uita niciodată”.
După un an, cifrele privind numărul victimelor sunt îngrozitoare de ambele părți, deși Moscova și Kievul țin sub tăcere cifrele exacte. Estimările occidentale sugerează sute de mii de morți și răniți.
Războiul, inclusiv eșecul Rusiei de a-și îndeplini obiectivul inițial de a cuceri Kievul, a afectat grav și reputația armatei ruse ca forță de luptă. Cu toate acestea, aceasta a declanșat un baraj neîncetat de putere de foc asupra Ucrainei în ultimul an. Forțele armate ucrainene estimează că au fost efectuate aproximativ 5.000 de atacuri cu rachete, 3.500 de atacuri aeriene și 1.000 de atacuri cu drone.
Repercusiunile economice s-au răspândit în întreaga lume. Repercusiuni diplomatice, de asemenea. Națiunile occidentale sprijină Ucraina din punct de vedere militar, financiar și politic. Dar China, India și țările din sudul lumii s-au dovedit ambivalente față de argumentele occidentale conform cărora Ucraina este în prima linie a unei lupte pentru libertate și democrație.