• Inspectorii AIEA sunt în a doua zi de vizită în Zaporojie.
  • Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamente la o uzină.
  • Trupele ucrainene presează contraofensiva în sudul țării.

Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații cu privire la acțiunile fiecăreia dintre ele în jurul centralei nucleare Zaporojie, vineri, în timp ce o echipă de inspectori ai organismului de supraveghere nucleară al ONU a încercat să verifice siguranța instalației și să prevină un potențial dezastru.

Compania nucleară de stat ucraineană a declarat că misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu i s-a permis să intre în centrul de criză al centralei, unde, potrivit Ucrainei, sunt staționate trupe rusești, și că ar avea dificultăți în a face o evaluare imparțială. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina continuă să bombardeze centrala, ceea ce crește riscul unei catastrofe nucleare.

Situl, situat la 10 km de pozițiile ucrainene de peste râul Nipru, a fost capturat de forțele rusești la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie și a devenit centrul preocupărilor. Acesta a fost supus unor bombardamente repetate în ultima lună, Kievul și Moscova schimbând vina pentru tiruri. Centrala este în continuare condusă de personal ucrainean, iar Rusia a respins apelurile de retragere a trupelor sale. Șeful AIEA, Rafael Grossi, și echipa sa au petrecut joi câteva ore la cea mai mare centrală nucleară din Europa și intenționau să se întoarcă vineri peste linia frontului pentru a evalua pagubele.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Integritatea fizică a centralei a fost încălcată

După prima vizită, Grossi a declarat că integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori și că este îngrijorat de situația de acolo. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că va fi dificil pentru echipa AIEA să facă o evaluare imparțială din cauza interferențelor rusești: Rușii nu au permis misiunii să intre în centrul de criză, unde se află în prezent personal militar rus, pe care reprezentanții AIEA nu trebuiau să îl vadă, a declarat Energoatom într-o declarație.

Ocupanții ruși mint, denaturează faptele și dovezile care atestă bombardamentul lor asupra centralei, precum și consecințele deteriorării infrastructurii, a mai spus aceasta. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că misiunea ar putea avea în continuare un rol de jucat în ciuda dificultăților întâmpinate.

Din nefericire, nu am auzit principalul lucru din partea AIEA, și anume apelul adresat Rusiei de a demilitariza centrala, a declarat Zelenski într-o înregistrare video transmisă la un forum din Italia. La Moscova, ministrul Apărării, Shoigu, a respins afirmațiile Kievului și ale Occidentului potrivit cărora Rusia ar fi desfășurat arme grele la centrală. El a acuzat Ucraina de terorism nuclear prin bombardamente.

Shoigu a repetat insistența Moscovei că Kievul va purta responsabilitatea pentru orice escaladare la sit. El a declarat că Kievul creează o amenințare reală de catastrofă nucleară și folosește arme furnizate de Occident pentru a ataca centrala. De asemenea, el a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană că încurajează astfel de acțiuni nesăbuite.

Unul dintre reactoarele centralei a fost forțat să se oprească joi din cauza bombardamentelor. citeste mai departe Mai multe orașe din apropierea centralei au fost supuse joi bombardamentelor rusești, a declarat primarul consiliului regional din Zaporojie, Mykola Lukașuk. Reuters nu a putut să confirme independent acest lucru.

Ambasadorul Rusiei la instituțiile internaționale de la Viena a declarat că doi inspectori ai AIEA vor rămâne la uzina Zaporojie în mod permanent, a anunțat vineri agenția de știri RIA Novosti. Grossi, de la AIEA, a declarat joi, la întoarcerea sa în teritoriul controlat de Ucraina, că experții săi vor rămâne la instalație.