• Comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, a declarat că marea majoritate a acestei sume provine doar din 5 dintre cele 27 de state membre ale UE, notează Reuters.
  • Reynders şi miniştrii au discutat, de asemenea, despre cooperarea cu Eurojust în ceea ce priveşte acumularea de dovezi privind presupusele crime de război din Ucraina, care a fost atacată de Rusia de pe uscat, de pe mare şi din aer în februarie anul trecut.
  • El a declarat că Eurojust va stoca toate dovezile şi ar trebui să coopereze îndeaproape cu ţările membre ale blocului, dintre care 14 au propriile anchete naţionale în curs de desfăşurare privind războiul.

Uniunea Europeană a îngheţat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deţinute de oligarhi ruşi, alte persoane şi entităţi sancţionate pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, a declarat că marea majoritate a acestei sume provine doar din 5 dintre cele 27 de state membre ale UE, notează Reuters.

„Pentru moment, avem fonduri îngheţate provenind de la oligarhi şi alte entităţi în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de mare”, a declarat Didier Reynders.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

„Dar o foarte mare parte, peste 12 miliarde, provine din 5 state membre, aşa că trebuie să continuăm să îi convingem şi pe ceilalţi să facă acelaşi lucru”, a declarat el reporterilor la sosirea la o reuniune a miniştrilor justiţiei în capitala cehă Praga.

Se cer restricții mai mari

El a spus că se aşteaptă la un acord politic final după vară cu privire la un nou instrument juridic care să transforme încălcarea sau încercarea de a ocoli sancţiunile într-o infracţiune penală peste tot în UE, ceea ce nu este cazul în prezent.

Această politică, menită să limiteze eludarea restricţiilor prin transferul de active către membrii familiei care nu au fost sancţionaţi, ar putea intra în vigoare în toamnă.

„Dacă va fi cazul, banii se vor întoarce la un fond pentru poporul ucrainean, pentru a da înapoi banii poporului ucrainean după confiscarea activelor”, a spus el.

Reynders şi miniştrii au discutat, de asemenea, despre cooperarea cu Eurojust în ceea ce priveşte acumularea de dovezi privind presupusele crime de război din Ucraina, care a fost atacată de Rusia de pe uscat, de pe mare şi din aer în februarie anul trecut.

El a declarat că Eurojust va stoca toate dovezile şi ar trebui să coopereze îndeaproape cu ţările membre ale blocului, dintre care 14 au propriile anchete naţionale în curs de desfăşurare privind războiul.

„Cel mai important este să avem o coordonare foarte bună, să nu dublăm diferitele situaţii şi să strângem toate probele în acelaşi loc”, a declarat Reynders.