• Cel mai recent atac asupra căilor ferate pe care Moscova le folosește pentru a trimite provizii în Ucraina – de data aceasta aparent din interiorul Rusiei – nu va face decât să sporească dificultățile logistice pe câmpul de luptă.
  • Un grup anti-război rusesc numit Stop the Wagons a revendicat responsabilitatea pentru sabotaj.
  • Novozybkovo se află la mică distanță de granițele Rusiei cu Belarus și Ucraina și este principala legătură feroviară cu sudul Belarusului.

Căile ferate rusești sunt esențiale pentru aprovizionarea invaziei sale în Ucraina, dar cu peste 20.000 de kilometri de șine, sistemul este vulnerabil la atacuri din partea cetățenilor care se opun războiului. Și exact asta este ceea ce pare să se întâmple.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunțat luni că un dispozitiv exploziv a avariat calea ferată din apropierea satului Novozybkovo. Logistica Rusiei – modul în care aceasta menține aprovizionarea și comunicațiile cu forțele sale terestre – a fost supusă unei presiuni tot mai mari pe măsură ce războiul a continuat.

În ultimele luni, Ucraina a reușit să folosească sisteme de rachete HIMARS furnizate de SUA pentru a ținti depozite de muniții și legături feroviare adânc în spatele liniilor rusești, cu o precizie ridicată. Deteriorarea logisticii rusești a fost un factor-cheie în susținerea contraofensivei Ucrainei.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Cel mai recent atac asupra căilor ferate pe care Moscova le folosește pentru a trimite provizii în Ucraina – de data aceasta aparent din interiorul Rusiei – nu va face decât să sporească dificultățile. Novozybkovo se află la mică distanță de granițele Rusiei cu Belarus și Ucraina și este principala legătură feroviară cu sudul Belarusului.

Un grup anti-război rusesc numit Stop the Wagons a revendicat responsabilitatea pentru sabotaj.

Într-un mesaj pe Telegram, grupul a declarat că micul explozibil a provocat atât de multe pagube încât șinele vor trebui să fie refăcute complet. Războiul nu va trece!, a adăugat acesta.

Imaginile împărtășite de grup par să arate o bucată mare de șină lipsă într-o zonă și un gol cu șine îndoite într-o altă zonă. Departamentul a spus: Nu am avut nici o reacție: Acesta este cel puțin al șaselea incident de sabotaj împotriva infrastructurii feroviare rusești revendicat de Stop the Wagons din iunie.

Acest lucru face parte dintr-o tendință mai largă de atacuri disidente împotriva căilor ferate atât în Rusia, cât și în Belarus.

Deoarece porțiuni lungi ale legăturilor feroviare din Rusia trec prin zone izolate, sistemul este extrem de dificil de securizat împotriva amenințărilor fizice, a declarat Ministerul Apărării.