• Ucraina a acuzat Rusia că a desfășurat soldați și a depozitat acolo muniție și vehicule blindate.
  • Inițial, Ucraina s-a temut că o vizită a AIEA la Zaporojie ar legitima ocupația rusă a sitului.
  • Volodimir Zelenski a declarat că este foarte recunoscător pentru vizită.

O echipă de inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub control rusesc, a declarat miercuri directorul instituției de supraveghere atomică a ONU.

Acum ne mișcăm în sfârșit, după șase luni de… eforturi. AIEA se deplasează la centrala nucleară Zaporojie, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, reporterilor la Kiev, înainte de a porni la drum.

Sunt într-adevăr foarte conștient de relevanța acestui moment, dar suntem pregătiți. AIEA este pregătită. Vom prezenta un raport după misiune. Vom petrece câteva zile acolo, a adăugat el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Centrala nucleară, care este cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele rusești în martie, la scurt timp după începerea invaziei Moscovei în Ucraina. Ucraina a acuzat Rusia că a desfășurat soldați și a depozitat acolo muniție și vehicule blindate.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că se află în spatele bombardamentelor recente din jurul centralei, care au stârnit temeri internaționale privind un posibil incident. Ucraina a fost locul celei mai grave catastrofe nucleare din lume în 1986, când un reactor de la centrala din nordul țării, Cernobîl, a explodat și a aruncat radiații în atmosferă.

Inițial, Ucraina s-a temut că o vizită a AIEA la Zaporojie ar legitima ocupația rusă a sitului, înainte de a susține în cele din urmă ideea unei misiuni. Însă Ucraina a insistat ca misiunea să se deplaseze acolo de pe teritoriul controlat de Ucraina.

Întâlnindu-se marți cu Grossi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este foarte recunoscător pentru vizită și a avertizat că situația din jurul centralei este extrem de amenințătoare.