• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu jurnaliștilor ruși.
  • Autoritățile din Rusia au decis să interzică publicarea interviului.
  • Interviul cu președintele Ucrainei a fost realizat de jurnaliști de la unități mass-media rusești.

O serie de instituții de presă ruse l-au intervievat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Însă, autoritățile din Rusia au decis să interzică publicarea interviului, cerându-le organizațiilor media să nu folosească acest interviu.

Solicitarea a fost făcută de Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor. Aceasta a emis un avertisment către mass-media rusești în legătură cu interviul realizat de publicația independentă, Meduza și ziarul rus, Kommersant.

Autoritatea de reglementare a avertizat presa că „a fost demarată o investigație pentru a identifica nivelul de responsabilitate și ce răspuns va fi luat” în legătură cu mass-media care a realizat interviul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Roskomnadzor notează că unele dintre instituțiile media care au realizat interviul sunt desemnate „agenți străini” în Rusia.

Publicația independentă, Meduza, a anunțat, duminică, că l-a intervievat pe Zelenski, alături de Dozhd TV și ziarul rus, Kommersant. Meduza și Dozhd sunt amândouă blocate în Rusia, iar Dozhd și-a suspendat toate activitățile jurnalistice.

În interviul de două ore, Zelenski a spus că a fost de acord cu un statut neutru pentru Ucraina, sub rezerva garanțiilor de securitate. Acesta a mai adăugat că singurul lucru pe care ar fi gata să-l discute cu Rusia, pe lângă problema neutralității, este subiectul limbii ruse.

„Sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia – avem multe probleme istorice diferite. România și așa mai departe…Avem multe probleme diferite, avem multe minorități, naționalități, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta anumite limbi din țara noastră. Problema limbii, sunt sigur, va ieși de pe ordinea de zi, pentru că se va rezolva printr-un astfel de acord.”, a declarat Zelenski.