• Pinner a cerut ca sentința să fie comutată în închisoare pe viață.
  • RPD, spre deosebire de Rusia, are pedeapsa capitală înscrisă în legislație din 2014, dar nu a avut până acum o legislație care să sublinieze modul de aplicare a acesteia.
  • Rusia, al cărei parlament a adoptat luna trecută o lege care să o scoată de sub jurisdicția CEDO, a declarat că nu este obligată de ordin și că problema este în mâinile RPD.

Un marocan și un luptător britanic condamnați la moarte de un tribunal separatist susținut de Rusia în estul Ucrainei pentru că au luptat pentru Ucraina au făcut apel împotriva sentințelor lor, a anunțat vineri agenția de presă de stat rusă TASS.

TASS a precizat că Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), teritoriu recunoscut doar de Rusia și Siria, a primit apeluri din partea avocaților lui Brahim Saadoun și Shaun Pinner. Acesta a precizat că un alt britanic condamnat, Aiden Aslin, nu a depus încă un apel, citând avocatul lui Aslin.

Toți cei trei bărbați au fost condamnați la moarte luna trecută pentru activități de mercenariat în lupta pentru Ucraina împotriva Rusiei și a forțelor susținute de Rusia, în ceea ce politicienii occidentali au denunțat ca fiind un proces-spectacol.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Rudele lor spun că au fost contractați pentru a lupta pentru armata ucraineană și, prin urmare, nu sunt mercenari, ci soldați obișnuiți care au dreptul la protecția Convențiilor de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. TASS a citat Curtea Supremă a RPD, care a declarat că apelurile vor fi examinate în cel mult două luni.

Aceasta a precizat că Pinner a cerut ca sentința să fie comutată în închisoare pe viață. Un cod penal actualizat al RPD, publicat pe un site oficial, care a intrat în vigoare vineri, spune că pedeapsa cu moartea va începe să fie folosită din 2025.

Nu este clar ce înseamnă acest lucru pentru cei trei bărbați. RPD, spre deosebire de Rusia, are pedeapsa capitală înscrisă în legislație din 2014, dar nu a avut până acum o legislație care să sublinieze modul de aplicare a acesteia. Joi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că a emis un ordin către Rusia pentru a se asigura că cei doi britanici nu vor fi condamnați la pedeapsa cu moartea.

Rusia, al cărei parlament a adoptat luna trecută o lege care să o scoată de sub jurisdicția CEDO, a declarat că nu este obligată de ordin și că problema este în mâinile RPD.