• Putin a semnat miercuri un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din regiunile ucrainene Kherson şi Zaporizhzhia.
  • Decretul marchează un nou pas spre „rusificarea” celor două regiuni, unde războiul din Ucraina a permis Moscovei să stabilească o punte terestră continuă care leagă Rusia de peninsula Crimeea.
  • Măsura lui Putin extinde un sistem disponibil pentru locuitorii din zonele controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din regiunile ucrainene Kherson şi Zaporizhzhia, ocupate de Rusia.

Decretul marchează un nou pas spre rusificarea” celor două regiuni, unde războiul din Ucraina a permis Moscovei să stabilească o punte terestră continuă care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014, relatează Reuters.

Măsura lui Putin extinde un sistem disponibil pentru locuitorii din zonele controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk, unde Moscova a emis aproximativ 800.000 de paşapoarte începând din 2019.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Rusia a revendicat la jumătatea lunii martie controlul deplin al regiunii Kherson, la nord de Crimeea, şi deţine părţi din regiunea Zaporizhzhia, la nord-est.

În Kherson, guvernatorul ucrainean a fost destituit, iar administraţia militar-civilă a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să-i ceară lui Putin să o includă în Rusia până la sfârşitul anului 2022. Ucraina s-a angajat să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia.