• Kozak, în vârstă de 63 de ani, a fost un locotenent loial lui Putin încă de când a lucrat cu acesta în anii ’90 la primăria din Sankt Petersburg.
  • Kozak a negociat un acord de pace încă din 2020, când Putin l-a însărcinat să poarte discuții cu omologii ucraineni despre regiunea Donbas din estul Ucrainei.
  • Kozak a fost unul dintre cei prezenți atunci când, cu trei zile înainte de invazie, Putin și-a adunat șefii militari și de securitate și principalii consilieri în sala Yekaterinsky de la Kremlin.

Șeful emisarului principal al lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus la începutul războiului că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, potrivit a trei persoane apropiate de conducerea rusă.

Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Putin că, potrivit acestor surse, credea că înțelegerea pe care a încheiat-o a eliminat necesitatea ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei. Recomandarea lui Kozak către Putin de a adopta acordul este raportată de Reuters pentru prima dată.

Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se apropiau tot mai mult de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătea acum să aducă și Ucraina în orbita sa. Putin a declarat public că acest lucru reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia, obligându-l să reacționeze.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În ciuda faptului că a susținut anterior negocierile, președintele rus a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, că concesiile negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, au declarat sursele. Rezultatul a fost acela că acordul a fost abandonat.

Două surse au declarat că un impuls pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze un acord, au declarat sursele.