• Consilierul de opoziție a fost arestat la sfârșitul lunii aprilie, la mai bine de o lună după ce a luat cuvântul la o reuniune de cartier în zona Krasnoselski din nord-estul Moscovei.
  • El a încercat să înceapă ședința consiliului cu un moment de reculegere în memoria victimelor.
  • Rușilor le este interzis să folosească cuvântul război pentru a descrie invazia.

Un consilier din Moscova a primit șapte ani de închisoare pentru că s-a pronunțat împotriva războiului Rusiei în Ucraina – în ceea ce se spune că este prima pedeapsă cu închisoarea în conformitate cu noile legi care vizează disidența.

Alexei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în aprilie, după ce a fost filmat în timp ce critica invazia în timpul unei ședințe a consiliului municipal. În conformitate cu legea post-invazie, oricine răspândește știri false despre armată riscă până la 15 ani de închisoare.

Rușilor le este interzis să folosească cuvântul război pentru a descrie invazia. În schimb, președintele Vladimir Putin a inventat sintagma operațiune militară specială, deși a vorbit despre războiul din Donbas în declarațiile făcute joi în fața liderilor parlamentari.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Activistul pentru drepturile omului, Pavel Chikov, a declarat că sentința lui Gorinov a fost prima pedeapsă cu închisoarea în conformitate cu noua lege. Până acum, judecătorii au dat doar o amendă sau o pedeapsă cu suspendare.

Prezent la tribunalul din nordul Moscovei, Gorinov a ținut în mână o bucată de hârtie pe care scrisese cu pixul: Mai aveți nevoie de acest război?. Un oficial de securitate a ridicat mâinile pentru a încerca să ascundă mesajul.

Consilierul de opoziție a fost arestat la sfârșitul lunii aprilie, la mai bine de o lună după ce a luat cuvântul la o reuniune de cartier în zona Krasnoselski din nord-estul Moscovei.

În cadrul reuniunii, Gorinov s-a opus ideii ca un concurs de desene pentru copii să fie organizat în condițiile în care copiii mureau în Ucraina. De asemenea, el a încercat să înceapă ședința consiliului cu un moment de reculegere în memoria victimelor.