• Pacienții bolnavi cronic și răniți sunt evacuați din estul războiului pentru a fi tratați în spitalele mai sigure din vest.
  • MSF conduce în prezent singurul tren medical specializat cunoscut din Ucraina.
  • Vagoanelor trenului le-au fost scoase scaunele și au fost reamenajate cu paturi, generatoare de oxigen și dispozitive medicale și o unitate de terapie intensivă.

Coborând din tren pentru o scurtă pauză, Nataliia Kyniv, în vârstă de 35 de ani, lucrează de 17 ore de când bărbații, împreună cu alți pacienți, au fost transferați din orașele de pe linia frontului. Medic în cadrul organizației internaționale de ajutor umanitar Medici fără frontiere sau Medici fără frontiere (MSF), Kyniv îngrijește bolnavii și răniții în cadrul acestor evacuări medicale săptămânale pe calea ferată începând cu 23 martie.

MSF conduce în prezent singurul tren medical specializat cunoscut din Ucraina, care transportă pacienți din spitalele din estul aflat în conflict către spitalele din vest, considerate mai sigure. Vagoanelor trenului le-au fost scoase scaunele și au fost reamenajate cu paturi, generatoare de oxigen și dispozitive medicale și o unitate de terapie intensivă.

Astăzi, a trebuit să lăsăm o femeie în Dnipro înainte de a veni aici. Pierdea prea mult sânge, spune Kyniv, referindu-se la orașul din estul Ucrainei situat la aproximativ 240 de kilometri de cea mai apropiată linie de front. Decizia a fost luată pe drum, când medicii și-au dat seama că operația la piciorul mutilat al femeii nu putea aștepta până la sosirea lor în Lvov.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Kyniv își amintește cu claritate de mai mulți pacienți pe care i-a întâlnit recent la bordul trenului, toți din Donbas. Era o femeie din Mariupol cu o rană gravă la față, își pierduse un ochi. Și câțiva copii din Kramatorsk care își pierduseră membrele din cauza unui raid cu rachete în apropierea lor. De fiecare dată când văd oameni care se deplasează de la est la vest, au pierdut ceva – casele lor, familiile lor. Pentru mine, acest lucru nu pare a fi doar o slujbă. Este și emoțional, spune ea.

Dar ea a fost martoră și la multe momente de tandrețe, cum ar fi atunci când pacienții care se îngrijorează că nu-și pot lua animalele de companie cu ei sunt încântați să afle că animalele sunt permise la bord. Da, îi luăm pe toți, spune ea râzând.