• „Toată lumea să se întoarcă acasă în siguranță și avem nevoie să strângem bani pentru a salva viața cuiva”, susține Vysoven.
  • El confecționează brelocuri din fuselajul unei epave rusești SU-34 în cadrul campaniei „Fabricat în Rusia, reciclat în Ucraina”, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, la Kiev, Ucraina.
  • În biroul său, Vysoven are un exemplu de dronă de imagistică termică în infraroșu pe care o cumpără pentru armata ucraineană cu veniturile obținute din brelocuri.

Nu contează că a transformat săbiile în pluguri, un om de afaceri ucrainean pe nume Vysoven transformă resturi de la un avion de vânătoare rusesc doborât în brelocuri de chei-suveniruri și le vinde în străinătate pentru a sprijini efortul de război.

„Mulți dintre prietenii mei îmi spun 1.000 de dolari – nimeni nu-ți va da atât pentru această bucată de metal, este o nebunie”, a declarat Iurii Vysoven, fondatorul Drones for Ukraine. „Dimineața, m-am trezit și înțeleg pe telefon (că) deja s-au strâns 20-30.000 de dolari și vedem acest flux constant de mesaje de oameni care pun întrebări și spun (că) vor să doneze mai mult, ne spun că este o idee incredibilă.”

Avionul folosit este un avion de vânătoare-bombardament tactic rusesc Su-34 cu două locuri pe care armata ucraineană afirmă că l-a doborât deasupra orașului Borodianka, la nord-vest de Kiev, la începutul lunii martie, când forțele rusești încercau să captureze și să țină zona.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Ministerul ucrainean al Apărării a postat imagini ale epavei, despre care spune că avea numărul de coadă RF-81251 și indicativul „31 Red”.

După ce rușii s-au retras și și-au reorientat invazia spre estul Ucrainei, Vysoven i-a întrebat pe apărătorii regiunii dacă ar putea avea o parte din epavă, împrăștiată pe terenurile agricole. Soldații i-au spus că ambii piloți ai aeronavei au fost uciși. Printre resturile arătate de minister se afla o cască de protecție cu ultimele trei litere ale unui nume de familie care se termină cu „-NOV” și o husă de piele goală pe care scria „Buryat” – numele unui grup etnic care trăiește în Siberia.

Vysoven, care lucrează în domeniul publicității, are piese alungite cu o lungime de aproximativ 10 cm, ștanțate din fragmente de fuselaj, apoi prelucrate, lustruite și imprimate cu informații despre avion și un „mulțumesc” pentru cumpărător. Fiecare este perforată pentru a primi un breloc și gravată cu un număr de serie unic.

„Unicitatea acestui breloc este că l-am făcut din epava unui avion rusesc real”, a spus el. Este un cadou cu adevărat unic pentru cei care ne-au ajutat. Acum că am strâns mult mai mulți bani, ne simțim mult mai responsabili”, a spus el. „Visul meu este ca acest fond – să nu mai avem nevoie de el. Visul meu este să învingem, toată lumea în siguranță”, a adăugat el.