• Într-o alocuțiune de luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat pe Orban, spunându-i Ungariei să „decidă singură de partea cui se află”.
  • După victoria electorală de duminica trecută, Orban l-a atacat pe Zelenski, spunând că în timpul campaniei sale „a trebuit să lupte împotriva unui număr imens de adversari”, inclusiv a președintelui ucrainean.
  • Kovacs a declarat că, deși Ungaria va sprijini Ucraina cu ajutor umanitar, premierul Orban a respins „mesajul” lui Zelenski.

Un purtător de cuvânt al premierului Ungariei a declarat că țara sa nu va furniza arme pentru a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia, potrivit CNN.

„Punctul de vedere al Ungariei este ferm… nu ne vom amesteca în acest război prin intermediul armelor și prin furnizarea de soldați”, a declarat, vineri, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt internațional al premierului ungar, Viktor Orban.

Într-o alocuțiune de luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat pe Orban, spunându-i Ungariei să „decidă singură de partea cui se află”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

După o victorie electorală zdrobitoare, duminica trecută, Orban l-a atacat pe Zelenski, spunând că în timpul campaniei sale „a trebuit să lupte împotriva unui număr imens de adversari”, inclusiv a președintelui ucrainean.

Kovacs a declarat, pentru CNN că, deși Ungaria va sprijini Ucraina cu ajutor umanitar, premierul Orban a respins „mesajul” lui Zelenski.

„În calitate de stat suveran, nu ne transmiteți mesaje. Noi știm ce avem de făcut. Facem tot ce ne stă la dispoziție, dar nu va fi prin ceea ce încercați să ne spuneți să facem. Cred că domnul Zelenski reprezintă interesul național ucrainean. Vedem imaginile tulburătoare și tragedia care se întâmplă în Ucraina”, a spus el.

„Vom avea grijă de toți cei care vin din Ucraina și cel mai bun efort este să aducem acești parteneri beligeranți la o masă de negocieri”.

Ungaria a propus un summit de pace în capitala sa, Budapesta, o propunere calificată drept „cinică” de către purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Ungaria a indicat că ar fi dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care cere ca „țările neprietenoase” să plătească pentru gaz în această monedă. Este o mișcare despre care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar fi o încălcare a sancțiunilor UE.

Cu toate acestea, Kovacs a spus că este „imposibil” să nu se mai cumpere energie rusească.

„Nu există o alternativă fizică la gazul și petrolul rusesc”, a spus el.