• Peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiați începând cu 24 februarie, potrivit UNICEF.
  • Peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați trecând din Ucraina în România în perioada 24 februarie – 17 martie.
  • 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel mondial sunt copii.

Copiii care fug de războiul din Ucraina sunt expuși unui risc sporit de trafic de persoane și exploatare, a avertizat sâmbătă UNICEF. Peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiați începând cu 24 februarie.

Potrivit unei analize recente efectuate de UNICEF și de Grupul de coordonare interinstituțională împotriva traficului de persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel mondial sunt copii. În contextul Ucrainei, experții UNICEF în domeniul protecției copilului consideră că, probabil, copiii ar reprezenta o proporție și mai mare de potențiale victime ale traficului de persoane, având în vedere că cei mici și femeile reprezintă aproape toți refugiații care au fugit din țară până în prezent.

Războiul din Ucraina duce la strămutări masive și la fluxuri masive de refugiați – condiții care ar putea duce la o creștere semnificativă a traficului de persoane și la o criză acută de protecție a copiilor. Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili la a fi separați de familiile lor, exploatați și traficați. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să acționeze și să pună în aplicare măsuri pentru a-i menține în siguranță,” a declarat directorul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală Afshan Khan.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați trecând din Ucraina în România în perioada 24 februarie – 17 martie, potrivit UNICEF. Numărul real al copiilor separați care au fugit din Ucraina în țările vecine este probabil mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili la trafic și exploatare.

„Copiii care fug de războiul din Ucraina trebuie să fie examinați pentru a se verifica vulnerabilitatea lor atunci când trec într-o țară vecină. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a consolida procesele de screening la punctele de trecere a frontierei pentru refugiați”, a declarat Khan.

UNICEF a îndeamnat guvernele țărilor vecine și ale altor țări de destinație să consolideze controalele de protecție a copiilor la punctele de trecere a frontierei, în special cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii aflați în situații de risc.

UNICEF lucrează în locuri greu accesibile din lume și ajunge la cei mai defavorizați copii din 190 de țări și teritorii.