• Forţele ruseşti au continuat să atace obiective din estul Ucrainei, lansând rachete asupra unei uzine siderurgice care este ultima redută a rezistenţei din oraşul portuar Mariupol.
  • Rusia ţinteşte Mariupol în încercarea de a izola Ucraina de Marea Neagră şi de a conecta teritoriile controlate de Rusia în sud şi est, notează Reuters.
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să prezinte, miercuri, noile sancţiuni propuse, inclusiv interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul acestui an.

Se aşteaptă ca Uniunea Europeană să prezinte, miercuri, sancţiunile petroliere împotriva Moscovei. Forţele ruseşti au continuat să atace obiective din estul Ucrainei, lansând rachete asupra unei uzine siderurgice care este ultima redută a rezistenţei din oraşul portuar Mariupol.

Zeci de evacuaţi care au reuşit să părăsească oraşul au ajuns, marţi, în Zaporizhzhia, controlat de Ucraina, după ce s-au ascuns timp de săptămâni în buncărele din Azovstal.

Mai mult de 200 de civili au rămas în uzină, potrivit primarului din Mariupol, Vadim Boichenko, în condiţiile în care 100.000 de civili se află încă în oraş.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Rusia ţinteşte Mariupol în încercarea de a izola Ucraina de Marea Neagră şi de a conecta teritoriile controlate de Rusia în sud şi est, notează Reuters.

Părţi din regiunile estice Doneţk şi Luhansk au fost deţinute de separatiştii susţinuţi de Rusia înainte ca preşedintele Vladimir Putin să lanseze invazia din 24 februarie.

Lovită de sancţiunile occidentale, Rusia se confruntă, acum, cu noi măsuri din partea UE care ar viza băncile şi industria petrolieră – un pas important pentru ţările europene care se bazează, în mare măsură, pe energia rusă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să prezinte, miercuri, noile sancţiuni propuse, inclusiv interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul acestui an.

Moscova nu a dat niciun semn de retragere după aproape zece săptămâni de ceea ce numeşte „operaţiune militară specială”, un război care a ucis mii de oameni, a distrus oraşe şi a determinat cinci milioane de ucraineni să fugă în străinătate. Economia Rusiei, în valoare de 1.800 de miliarde de dolari, se îndreaptă spre cea mai mare contracţie din anii care au urmat destrămării Uniunii Sovietice în 1991.

Putin a ridicat miza economică pentru susţinătorii occidentali ai Kievului prin anunţarea planurilor de a bloca exporturile de materii prime vitale.