• Șefa executivului de la Bruxelles a ajuns sâmbătă la Kiev, pentru discuții privind aspirațiile Ucrainei de aderare la UE.
  • Este a doua vizită a președintei Comisiei Europene în Ucraina de la începutul invaziei ruse.
  • Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut, joi, într-o declarație comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este din nou, în Ucraina. Șefa executivului de la Bruxelles a ajuns sâmbătă la Kiev, pentru discuții privind aspirațiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. 

„Mă voi întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucția țării și progresele privind calea europeană a Ucrainei”, a declarat ea.

Este a doua vizită a președintei Comisiei Europene în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut, joi, într-o declarație comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

„Noi, liderii grupurilor politice din Parlamentul European, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE”, se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.

Președinția franceză a precizat că Macron va vizita Ucraina atunci când o astfel de vizită i-ar fi utilă președintelui Volodimir Zelenski

Președintele francez, Emmanuel Macron, va vizita, săptămâna viitoare, România și Republica Moldova, pentru a exprima solidaritatea Parisului cu aliații săi est-europeni, cei mai expuși războiul din Ucraina, a anunțat Palatul Elysee.

Macron se va întâlni, marți, cu trupele franceze desfășurate în România și va merge miercuri la Chișinău.

Președinția franceză a precizat că Macron va vizita Ucraina atunci când o astfel de vizită i-ar fi utilă președintelui Volodimir Zelenski.

La începutul acestei luni, Macron i-a iritat pe responsabilii de la Kiev afirmând că nicio soluție pentru războiul din Ucraina n-ar trebui să „umilească” Rusia.

Macron e ultimul lider occidental important care, după ce armata rusă a invadat Ucraina, pe 24 februarie, s-a străduit să mențină o cale de dialog cu omologul său, Vladimir Putin, pe care l-a apelat frecvent la telefon. Poziția sa a fost criticată de partenerii central și est-europeni ai Franței.