• Bloggerul rus Semyon Pegov e probabil cel mai cunoscut „jurnalist de război” al propagandei ruse mai ales datorită canalului său War Gonzo, urmărit de 800.000 de oameni.
  • În aceeași ipostază se află și „jurnalistul” Patrick Lancaster, urmărit de aproape 500.000 de naivi pe Youtube, dar și pe Facebook, unde își expune „informația”.
  • Cei de la Ukraine World au arătat pe Twitter cât de meticulos sunt realizate toate videoclipurile încărcate de propagandiștii lui Putin.

Bloggerul rus Semyon Pegov e probabil cel mai cunoscut „jurnalist de război” al propagandei ruse mai ales datorită canalului său War Gonzo, urmărit de 800.000 de oameni. Patrick Lancaster, un american pescuit și promovat cu atenție pe televiziunile din Rusia, este un alt element toxic al războiului informației din Ucraina.

Într-un exemplu concret la modului în care lucrează acești regizori autointitulați jurnaliști de război, cei de la Ukraine World au publicat pe Twitter un „making of” al unui clip de pe „front”.

Pentru a impresiona publicul țintă, „bloggerul” de război se asigură că are pe fundal un element dramatic, un schimb de artilerie care să arate cât de bine de descurcă soldații ruși pe front.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un exemplu viu al modului în care funcționează propaganda rusă. Semyon Pegov, un jurnalist rus (?) care acoperă războiul, îi dă semn unui soldat în spatele lui să creeze un fundal pentru reportajul său despre care se presupune că a fost livrat de pe câmpul de luptă. Atât de ieftin”, se menționează pe Twitter.

În clip se vede cum Pegov se pregătește să înceapă înregistrarea, se uită la operatorul unui tun montat pe un camion din spatele lui, îi face semn cu mâna și îi dă de înțeles că va filma, astfel că soldatul dă aprobator din cap și adaugă puțin dramatism relatării de pe front.

Semion Pegov este un susținător feroce al lui Putin, cunoscut pentru propaganda și informațiile false pe care le distribuie. În luna februarie pe canalul lui a apărut o poză din 2014, prin care anunțase că orașul Harkov a fost cucerit de ruși.

„Patrick Lancaster” este un produs mai vestic al propagandei rusești, probabil pentru a atrage simpatia vorbitorilor de limba engleză din Vestul Europei și SUA. De altfel, presa din America l-a deconspirat pe Lancaster, un cetățean american, care a devenit favoritul televiziunilor rusești. La fel ca și Pegov, Lancaster se plimbă toată ziua pe front împreună cu soldați ruși și filmează diferiți civili din Ucraina în ipostaze dramatice, după care anunță că au fost atacați de armata ucraineană. Multe dintre videoclipurile sale au fost demontate sistematic de cei care au avut răbdare să le analizeze sau să le urmărească în detaliu.

A câștigat mulți adepți în România, în special din rândul persoanelor care cred în teorii ale conspirației, precum antivacciniștii. Semn că propaganda rusă, atunci când nu e combătută, naște cu adevărat monștri.