• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut vineri seară că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă” .
  • „Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna”, a spus Zelenski, în discursul său video adresat zilnic națiunii.
  • Cele patru orașe se află pe linia frontului în regiunile Donețk și Luhansk, linie care s-a mișcat foarte puțin în ultimele trei luni.

UPDATE ORA 23:00

Lucrările la rețeaua electrică din regiunea Odesa ar putea dura 3 luni. Mesajul autorităților

Compania privată din industria energetică DTEK a transmis, sâmbătă seara, că lipsa curentului din regiunea Odesei s-ar putea întinde pe o perioada de 2-3 luni.

Și autoritățile din regiune atrag atenția că situația în regiune rămâne dificilă și le cere oamenilor să părăsească zona.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Înțelegem cât de greu este să fii fără curent atâta de mult timp. Dacă, în viitorul apropiat, vă va fi dificil să vă descurcați fără electricitate și aveți ocazia să părăsiți temporar regiunea Odesa, să faceți acest lucru” , au transmis autoritățile, potrivit Ukrayinska Pravda.

Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent, după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a transmis sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

UPDATE ORA 22:00

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene, mai ales împotriva dronelor, a anunţat ieri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Kirby a precizat că SUA vor mai oferi de asemenea Ucrainei noi muniţii de artilerie, în special rachete pentru lansatoarele HIMARS, precum şi piese de artilerie puternice de mare precizie montate pe blindate uşoare.

Acest nou pachet de asistenţă militară aduce la circa 19,3 miliarde de dolari ajutorul militar oferit Kievului de către Washington după 24 februarie, când a început agresiunea rusă în Ucraina.

Armata ucraineană va dispune astfel de „noi capacităţi care îi vor consolida apărarea antiaeriană şi îi vor permite să facă faţă ameninţărilor reprezentate de drone”, a explicat John Kirby.

El a mai spus că „parteneriatul militar pe scară extinsă” între Rusia şi Iran este „nefast” pentru Ucraina, pentru ţările vecine Iranului şi pentru „comunitatea internaţională”.

UPDATE ORA 21:00

Boris Johnson: Nu poate exista un acord de pământ în schimbul păcii

Trupele ruse trebuie să fie împinse înapoi la granițele efective în vigoare înainte de 24 februarie, a declarat fostul premier britanic Boris Johnson pentru The Wall Street Journal.

„Nici Volodimir Zelenski și nici poporul ucrainean nu se pot împăca cu un rezultat diferit, după experiența brutalității cu care s-au confruntat. Nu poate exista un acord de pământ  în schimbul păcii, chiar dacă Putin personal ar fi oferit acest lucru și chiar în condițiile în care am putea avea încredere în el, dar acest lucru nu este despre el” , notează politicianul britanic.

Potrivit lui, războiul se poate termina într-un singur fel, iar singura întrebare este cât de repede se va întâmpla.

„Este în interesul tuturor, inclusiv al Rusiei, ca cortina să cadă asupra aventurii lui Putin cât mai curând posibil. Nu în 2025, nu în 2024, ci în 2023″ , declară Johnson.

UPDATE ORA 20:00

Consiliul European a aprobat sprijinul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde euro.

Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare.

„Ucraina poate conta pe UE. Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atât timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE pe parcursul anului 2023” , a transmis Zbyněk Stanjura, ministrul finanțelor al Cehiei.

Anunțul vine după ce, marți, Ungaria a blocat această propunere. 

Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023. Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani. 

UPDATE ORA 19:00

UPDATE ORA 18:00

Rușii au tras într-o maternitate din Herson. Clădirea a fost afectată

Vicepreședintele Biroului Prezidențial Kiril Timoșenko a transmis, sâmbătă, că militarii ruși au tras azi într-o unitate medicală din Hersonul, potrivit Ukrainska Pravda.

„Obuzele inamice au lovit maternitatea spitalului” , a transmis oficialul. 

Nu au fost raportate victime, însă clădirea a fost grav avariată.

UPDATE ORA 17:00

Jens Stoltenberg avertizează că conflictul din Ucraina se poate transforma într-un război dintre Rusia și NATO

„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un conflict care poate deveni un război cu drepturi depline care se va extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru” , a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

UPDATE ORA 16:00

Bulgaria va oferi pentru prima dată asistență militară Ucrainei

Parlamentul bulgar a aprobat trimiterea în Ucraina a primei tranșe de ajutor militar de la începutul războiului.

Bulgaria a fost una dintre puținele țări europene care nu au participat la eforturile comunității internaționale de a oferi asistență militară Kievului. La începutul primăverii, politicienii bulgari au încercat să trimită arme pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, dar în mai această decizie a fost blocată de guvernul țării (care s-a schimbat de atunci).

Lista completă a ceea ce va fi predat Kievului este clasificată, dar Sofia spune că este vorba în principal de arme ușoare și muniție. Sistemele de rachete antiaeriene și avioanele de luptă, de care Kievul are cel mai mult nevoie, nu sunt incluse în tranșă: Ministerul Apărării bulgar a explicat acest lucru având în vedere menținerea propriei capacități de apărare.

„Mulțumesc parlamentului bulgar pentru votul istoric privind acordarea primului pachet de asistență militară” , a scris ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba pe Twitter.

UPDATE ORA 15.00

Luptele grele au continuat în estul și sudul Ucrainei, în special în regiunile pe care Rusia le-a anexat ilegal în septembrie. Associated Press a relatat că biroul prezidențial ucrainean a declarat vineri că cinci civili au fost uciși și alți 13 răniți de bombardamentele rusești în ultimele 24 de ore.

Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că forțele rusești au continuat ofensiva asupra Bakhmut cu atacuri zilnice, în ciuda faptului că au suferit pierderi grele.

UPDATE ORA 14.00

Sprijinul Iranului pentru armata rusă este posibil să crească în următoarele luni, iar Moscova va oferi probabil Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar în schimb, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Cea mai recentă actualizare a serviciilor de informații a ministerului a declarat că Iranul a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei de când Rusia a invadat Ucraina în februarie și că Moscova încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice.

UPDATE ORA 13.00

Moscova a anunțat că interzice intrarea în Rusia a 200 de oficiali canadieni, ca răspuns la sancțiuni similare din partea Ottawa. Ministrul Sănătății, Jean-Yves Duclos, și șeful Băncii Imperiale Canadiene de Comerț, Victor Dodig, se numără printre cei vizați, potrivit Agenției France-Presse.

Ministerul rus de Externe a declarat că măsura a venit ca răspuns la sancțiunile personale împotriva oficialilor ruși.

UPDATE ORA 12.00

Un trio reprezentând cele trei națiuni aflate în centrul războiului din Ucraina va primi sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace, fără a da semne că ar renunța la lupta împotriva lui Vladimir Putin și a aliatului său de la Minsk.

Ales Bialiatski, apărător al drepturilor omului din Belarus aflat în închisoare, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și Centrul pentru libertăți civile (CCL) din Ucraina vor primi premiile în cadrul unei ceremonii oficiale la Oslo, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 11.00

Boris Johnson a îndemnat țările occidentale să analizeze urgent ce pot face în plus pentru a sprijini Ucraina în speranța de a pune capăt războiului împotriva Rusiei chiar de anul viitor.

Fostul prim-ministru britanic, care a fost salutat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind un aliat cheie în lupta țării sale împotriva Rusiei, a folosit un articol din Wall Street Journal pentru a susține că încheierea războiului cât mai curând posibil este în interesul tuturor, inclusiv al Rusiei.

UPDATE ORA 10.00

Orașul Bakhmut este acum doar ruine arse, spune Zelenski

Forțele ruse au distrus orașul Bakhmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat raiduri cu rachete, rachete și rachete aeriene în mai multe părți ale țării.

Cele mai recente bătălii din războiul de nouă luni și jumătate al Rusiei în Ucraina s-au concentrat pe patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins în mod ilegal că le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie, a relatat Associated Press.

Luptele indică lupta Moscovei pentru a stabili controlul asupra regiunilor și determinarea Ucrainei de a le revendica. Zelenski a declarat că situația rămâne foarte dificilă în mai multe orașe de pe linia frontului din provinciile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00

Rusia vrea să transforme Ucraina într-o dictatură dependentă precum Belarusul, a declarat sâmbătă soția laureatului belarus al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Byalyatski, aflat în închisoare, la primirea premiului în numele acestuia, reluând cuvintele sale.

Byalyatski, grupul rus pentru drepturile omului Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina au câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 în octombrie, pe fondul războiului din Ucraina care a urmat invaziei Rusiei în țara vecină, potrivit Reuters.

Primind premiul în numele soțului său la Primăria din Oslo, Natallia Pinchuk a declarat că Byalyatski a dedicat premiul milioanelor de cetățeni belaruși care s-au ridicat și au acționat în stradă și online pentru a-și apăra drepturile civile.

UPDATE ORA 08.00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta în zilele următoare, separat, cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre conflict și pentru a consolida acordul privind grâul de la Marea Neagră, susținut de Națiunile Unite.

UPDATE ORA 07.00

Ilya Yashin, un proeminent critic al Kremlinului și fost membru al consiliului municipal din Moscova, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi răspândit „informații false” despre armata rusă în timpul invaziei sale în Ucraina, au relatat mai multe instituții de presă.

Anchetatorii ruși au declarat că declarațiile lui Ilașin despre uciderea extrajudiciară a civililor și alte crime de război din Bucarest au constituit o infracțiune penală în conformitate cu legislația recentă care incriminează criticile aduse forțelor armate ruse.

UPDATE ORA 06.00

Senatorul republican Tom Cotton, din Arkansas, a declarat că Statele Unite „nu ar fi trebuit să facă niciodată schimb” cu traficantul de arme rus Viktor Bout și că eliberarea acestuia creează un „precedent periculos”.

„Acesta nu este cineva care vindea arme de foc pentru bandele de stradă din Moscova”, a declarat Cotton la Fox News. „Vorbim despre sisteme antiaeriene, tancuri și artilerie, rachete și rachete, care au alimentat mii și mii de morți, violuri, amputări, tortură, dezmembrări.”

UPDATE ORA 05.00

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a declarat la MSNBC că armele, sancțiunile și posibila viitoare aderare la NATO vor face mai puternice forțele armate ale Ucrainei, cel mai bun negociator al Ucrainei”.

Poroșenko a salutat pachetul de securitate suplimentar de 275 de milioane de dolari din partea Statelor Unite, despre care a spus că va face, de asemenea, poziția armatei ucrainene semnificativ mai puternică”, pe măsură ce războiul se prelungește.

UPDATE ORA 04.00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea adopta ceea ce el a descris ca fiind un concept american de utilizare a loviturilor militare preventive, menționând că are armele necesare pentru a face treaba, într-o declarație directă pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și NATO din cauza Ucrainei.

UPDATE ORA 03.00

Pentagonul a declarat joi că există o îngrijorare că traficantul de arme rus Viktor Bout, care a fost eliberat din închisoare în schimbul vedetei WNBA Brittney Griner, s-ar putea întoarce la comerțul internațional ilicit cu arme.

UPDATE ORA 02.00

În timp ce Ucraina se confruntă cu o criză energetică, țara va trebui să stabilească priorități pentru aprovizionarea cu energie electrică, a declarat premierul Denis Shmyhal.

„Prima prioritate este infrastructura critică, în special instalațiile de alimentare cu apă și căldură și spitalele”, a declarat Shmyhal în cadrul unei ședințe de guvern. „A doua prioritate este complexul militar-industrial – instalații care lucrează pentru apărarea statului. Principiul Totul pentru front rămâne absolut neschimbat.”

UPDATE ORA 01.00

Casa Albă continuă să tragă un semnal de alarmă cu privire la parteneriatul militar înfloritor dintre Iran și Rusia, afirmând vineri că SUA vor depune eforturi pentru a expune și întrerupe schimbul de arme și de know-how între cele două țări.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut vineri seară că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă” , dar a precizat că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor efectuate de ruși, potrivit CNN.

„Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna” , a spus Zelenski, în discursul său video adresat zilnic națiunii.

Cele patru orașe se află pe linia frontului în regiunile Donețk și Luhansk, linie care s-a mișcat foarte puțin în ultimele trei luni.

„Nu mai există niciun loc de loc de trai pe teren în aceste zone care să nu fie deteriorat de obuze și foc” , a afirmat Zelenski.

„Ocupanții au distrus de fapt Bahmut – un alt oraș din Donbas, pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite” , a adăugat liderul de la Kiev. https://www.facebook.com/watch/zelenskiy.official/