• Zelenski a comentat protestele din Georgia și le-a mulțumit protestatarilor care au ieșit în stradă cu steaguri ucrainene.
  • „Vreau să vă mulțumesc pentru imnul nostru național cântat la Tbilisi. Acesta este respectul față de Ucraina și vreau să îmi exprim respectul meu sincer față de Georgia” , a spus el.
  • Protestele în masă împotriva „legii privind agenții străini” continuă în Georgia. Poliția folosește tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

UPDATE ORA 23.00

MOLDOVA: SEPARATIȘTII PRORUȘI CER ONU SĂ INVESTIGHEZE UN ATAC PLANIFICAT

Autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă transnistreană din Moldova au cerut Națiunilor Unite să investigheze un atac planificat împotriva mai multor oficiali de rang înalt, despre care au spus că a fost dejucat mai devreme joi și pe care îl pun pe seama Kievului, care neagă.

,,L-am instruit deja pe ministrul de externe să pregătească declarații către toți membrii Consiliului de Securitate al ONU. (…) Îi vom chema să examineze această situație și să ne asigure securitatea” , a declarat în limba rusă liderul separatist Vadim Krasnosselski, într-un discurs televizat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Această intervenție a avut loc la câteva ore după ce autoritățile separatiste din Transnistria au asigurat că au dejucat un atac, fomentat, potrivit lor, de serviciile de securitate ucrainene (SBU).

UPDATE ORA 22.00

Auchan nu renunţă la piaţa din Rusia

Retailerul francez Auchan intenţionează să deschidă un nou magazin în Rusia în care să vândă aproape exclusiv produse marca proprie, în condiţiile în care multe companii occidentale au ieşit de pe piaţa rusă după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Auchan Retail Russia a informat că noul magazin ,,My Auchan” va oferi un sortiment de aproximativ 900 produse, din care 90% vor fi produse alimentare marca proprie Auchan.

Decizia Auchan de a-şi menţine prezenţa în Rusia a determinat Ucraina să ceară boicotarea lanţului francez de magazine.

Auchan susţine că principala sa misiune în Rusia este de a aproviziona populaţia cu produse de calitate la preţuri accesibile.

Auchan are aproximativ 30.000 de angajaţi, 231 de magazine şi afaceri online în Rusia. 

UPDATE ORA 21.00

LOVITURILE MASIVE RUSEȘTI DE JOI SUNT ,,BRUTALE” ȘI ,,NEJUSTIFICATE” , AFIRMĂ CASA ALBĂ

Atacurile masive cu rachete și drone rusești care au ucis joi cel puțin nouă persoane în Ucraina sunt ,,brutale” și ,,nejustificate” , a declarat Casa Albă.

Este ,,copleșitor să vedem aceste atacuri brutale și nejustificate asupra infrastructurii civile din Ucraina” , a declarat Olivia Dalton, o purtătoare de cuvânt a executivului, în fața presei. Atacurile au lăsat o parte a populației fără energie electrică și au oprit temporar centrala nucleară din Zaporojie.

UPDATE ORA 20.00

Emmanuel Macron încă mai ,,visează” să excludă Rusia şi China de pe continentul african, a acuzat joi Moscova, după un turneu al preşedintelui francez în Africa Centrală, unde el a proclamat sfârşitul ,,epocii Françafrique” (Francafrica), informează AFP.

,,Visele de a menţine o influenţă exclusivă în Africa şi de a împiedica alţi participanţi, în special Rusia şi China, sunt încă vii la Paris”, a criticat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, în timpul unei conferinţe de presă.

,,Acest lucru este evident”, a insistat ea, întrebată cu privire la deplasarea de patru zile efectuată săptămâna trecută de Emmanuel Macron în Africa.

Pe 2 martie, preşedintele francez a dat asigurări că ,,epoca Françafrique este depăşită” , afirmând că Franţa este de acum un ,,interlocutor neutru” în Africa.

În ultimi ani, Franţa s-a străduit să o rupă cu „Françafrique”, cu practicile sale opace şi reţelele sale de influenţă moştenite din colonialism.

Însă, pe continentul african i s-a reproşat lui Emmanuel Macron că îşi continuă întrevederile cu lideri africani consideraţi autoritari, într-un context în care influenţa şi prezenţa franceză sunt tot mai mult puse în discuţie.

Întărită cu mercenarii grupului privat Wagner şi cu campanii de dezinformare – ceea ce ea dezminte -, Rusia depăşeşte tot mai mult Franţa în această sferă de influenţă istorică franceză.

,,Parisul stabileşte el însuşi ţările africane selecţionate, unde el este gata să închidă ochii asupra loviturilor de stat militare şi numeroaselor încălcări ale drepturilor omului, atât timp cât acestea urmează orbeşte” interesele sale, a mai denunţat Zaharova.

Potrivit acesteia, ,,tineretul, elitele ţărilor africane văd din ce în ce mai clar în ce măsură atitudinea Parisului faţă de acest continent rămâne contradictorie şi arogantă” .

,,Africanii şi-au câştigat de multă vreme dreptul de a fi prieteni cu cine vor ei” , a mai declarat Maria Zaharova.

LITUANIA ESTIMEAZĂ CĂ MOSCOVA DISPUNE DE MIJLOACELE NECESARE PENTRU A CONTINUA RĂZBOIUL TIMP DE DOI ANI

Serviciile de informații militare lituaniene consideră că Rusia are suficiente resurse pentru a-și continua ofensiva în Ucraina în ritmul actual timp de doi ani.

,,Rusia a acumulat arme și echipamente în timpul lungilor ani ai Războiului Rece” , a declarat șeful serviciilor de informații militare, Elegijus Paulavicius, în fața reporterilor.

,,Credem că resursele sale îi permit să continue războiul cu aceeași intensitate ca în prezent timp de doi ani” , a adăugat el, cu condiția ca nicio țară străină să nu ofere ajutor militar Moscovei

UPDATE ORA 19.00

Scholz: Putin nu manifestă voință de a negocia în privința Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi pentru dts Nachrichtenagentur că ,,din păcate” nu vede ,,nicio disponibilitate în acest moment” din partea președintelui rus Vladimir Putin de a negocia în chestiunea Ucrainei.

Cu toate acestea, cancelarul a împărtășit că este în continuare în contact cu partea rusă. El a reiterat că Kievul trebuie să fie cel care ,,decide singur ce condiții este dispus să accepte pentru pace”.

Abordând subiectul aprovizionării cu energie, Scholz și-a exprimat încrederea că Germania va putea trece ,,în condiții bune” peste iarna viitoare, în ciuda provocărilor apărute ca urmare a războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 18.00

RUSIA ȘI ONU SE VOR ÎNTÂLNI LUNI

Luni, la Geneva, va avea loc o reuniune cu ONU pe tema exporturilor de cereale ucrainene. Actualul acord, încheiat anul trecut, expiră la 18 martie. Negocierile pentru prelungirea acestuia au fost considerate joi de Moscova drept ,,complicate”.

UPDATE ORA 17.00

CENTRALA NUCLEARĂ DIN ZAPOROJIE

Rusia a comis o ,,încălcare gravă a securității nucleare” atunci când a întrerupt joi alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, în urma unei greve, a declarat șeful diplomației europene.

Întreruperea alimentării cu energie electrică, care a fost restabilită joi la prânz, a însemnat că a trebuit să se folosească generatoare diesel de urgență pentru a răci centrala, ,,ceea ce a crescut foarte mult riscul unui accident nuclear în ultimele ore” , a declarat Josep Borell în marja unei reuniuni europene la Stockholm.

UPDATE ORA 16.00

În cadrul unui interviu acordat BBC, deputatul ucrainean Inna Sovsun a declarat că, în opinia sa, cel mai recent atac al Rusiei asupra țării a fost o încercare de a-i face pe cetățeni să simtă că țara nu este sigură pentru a continua să trăiască.

Sovsun a adăugat că ea crede că scopul principal al atacurilor a fost să se asigure că toată lumea se simte speriată după o perioadă de relativă siguranță în capitala țării, Kiev.

UPDATE ORA 15.00

Serviciul secret al Ucrainei a numit o provocare a Kremlinului – așa zisa tentativă de asasinat a lui Vadim Krasnoseliski, anunțată azi de separatiștii din stânga nistrului.

SBU: „Orice declarații ale reprezentanților așa-numitului „Ministerul Securității Statului” al falsei „Republici Populare Pridnestrovie” cu privire la participarea SBU la pregătirea atacului terorist ar trebui să fie considerate exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin. Prin urmare, Serviciul de Securitate al Ucrainei îndeamnă să nu ia în serios prostiile, a căror diseminare dezvăluie un obiectiv clar al Rusiei – de a submina situația din teritoriul care este efectiv ocupat și controlat de aceasta, dând vina pe statul nostru”.

UPDATE ORA 14.00

Rusia a lansat joi un val uriaș de atacuri cu rachete în Ucraina, ucigând cel puțin șase civili, întrerupând curentul electric și forțând o centrală nucleară să fie scoasă din rețea.

Este primul mare atac cu rachete de la jumătatea lunii februarie și face parte dintr-o campanie de atacuri asupra infrastructurii civile a Ucrainei începută în urmă cu cinci luni. Președintele ucrainean Zelenski a declarat că au fost lovite puncte de infrastructură și clădirile rezidențiale din 10 regiuni.

Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii. Asta este tot ce pot face. Dar asta nu îi va ajuta, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 13.00

Kremlinul a declarat joi că se îndoiește că atacurile asupra gazoductelor Nord Stream ar fi putut fi comise fără sprijinul statului, după ce New York Times a relatat că un grup neguvernamental pro-ucrainean ar fi putut fi responsabil pentru explozii.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este vital să se identifice cine se află în spatele atacurilor care au provocat ruperea conductelor de miliarde de dolari în septembrie anul trecut. El a adăugat că este de neînțeles ca Rusia să își arunce în aer propria infrastructură.

UPDATE ORA 12.00

Kremlinul a declarat joi că mai există încă multe întrebări în legătură cu acordul privind grânarele din Marea Neagră și că în prezent nu există planuri pentru o întâlnire cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Acordul, care permite exportul de cereale în siguranță din porturile ucrainene în ciuda blocadei navale rusești, expiră la 18 martie, dar nu poate fi prelungit dacă Rusia se opune. Moscova a semnalat deja că este nemulțumită de anumite aspecte ale acordului, deoarece încearcă să extindă piețele pentru propriile produse agricole. Ucraina a declarat că va încerca să prelungească acordul cu cel puțin un an și că dorește ca portul Mykolaiv să fie inclus.

UPDATE ORA 11.00

Slovacia trebuie să ia o decizie cu privire la trimiterea de avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat joi ministrul apărării din această țară, Jaroslav Nad, adăugând că Polonia și-a exprimat disponibilitatea de a acționa în comun în această chestiune.

Cred că este timpul să luăm o decizie, a declarat Nad pe Facebook, potrivit Reuters. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianismul slovac.

UPDATE ORA 10.00

Zelenski spune că a fost o noapte dificilă după ce Rusia a tras 81 de rachete asupra unor ținte din Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Telegramul său oficial despre evenimentele din această noapte, scriind: A fost o noapte grea. Un atac masiv cu rachete în întreaga țară. Regiunile Kiev, Kirovohrad, Dnipro, Odesa, Kharkiv, Zaporojie, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zhytomyr, Vinnytsia. Atacuri asupra infrastructurii critice și a clădirilor rezidențiale. Din păcate, există răniți și morți. Condoleanțe familiilor. Toate serviciile lucrează. Sistemul energetic este în curs de restabilire. Au fost impuse restricții în toate regiunile. Inamicul a tras 81 de rachete în încercarea de a-i intimida din nou pe ucraineni, revenind la tacticile lor mizerabile. Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii. Asta este tot ce pot face. Dar asta nu îi va ajuta. Ei nu vor evita responsabilitatea pentru tot ceea ce au făcut. Le mulțumim gardienilor cerului nostru și tuturor celor care ajută la depășirea consecințelor atacurilor pe furiș ale ocupanților.

UPDATE ORA 09.00

Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat identitatea soldatului care a fost împușcat pentru sintagma „Glorie Ucrainei!” A fost un luptător al batalionului 163 al brigăzii 119 separată a apărării teritoriale a regiunii Cernihiv Alexander Matsievsky. Cadavrul lui Matsievski a fost predat familiei ca parte a schimbului de morți dintre ocupanți și Ucraina. Rudele l-au identificat la morgă din Kiev.

UPDATE ORA 08.00

Patru morți în bombardamentele de pe Lviv
Patru persoane au murit în urma unor raiduri cu rachete rusești asupra regiunii vestice Lviv, a anunțat șeful administrației militare regionale pe Telegram.

Locuitori ai regiunii Lviv, o alertă aeriană a durat patru ore în această noapte … În districtul Zolochiv, o rachetă inamică a căzut într-o zonă rezidențială. A început un incendiu. Acesta a fost deja stins, a declarat Maksym Kozytskyi.

În acest moment, se știe despre patru morți. Este vorba de patru adulți. Doi bărbați și două femei. Erau acasă când a căzut racheta. Resturile sunt încă în curs de sortare. Este posibil să mai fie și alte persoane sub ei.

UPDATE ORA 07.00

40% din Kiev, fără încălzire după greva de la o instalație energetică
Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, tocmai a confirmat că una dintre explozii a fost un atac asupra unei instalații energetice și că 40% dintre locuitorii Kievului au rămas fără încălzire. În prezent, temperatura este de 4°C.

În urma atacului cu rachete, din cauza întreruperilor de energie electrică de urgență, 40% dintre consumatorii capitalei sunt în prezent fără încălzire. Alimentarea cu apă funcționează normal, a declarat el pe Telegram.

UPDATE ORA 06.00

Loviturile rusești au lovit joi dimineață o serie de regiuni ucrainene, inclusiv capitala Kiev, portul Odesa de la Marea Neagră și al doilea oraș ca mărime, Harkov, lăsând fără curent electric mai multe zone, au declarat oficiali regionali. Atacurile au lovit un arc larg de ținte, inclusiv orașe care se întind de la Zhytomyr, Vynnytsia și Rivne, în vest, până la Dnipro și Poltava, în centrul Ucrainei.

UPDATE ORA 05.00

Alimentarea cu energie a centralei nucleare din Zaporojie, întreruptă de bombardamente
Bombardamentele au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a anunțat în această dimineață compania energetică Enerhoatom.

Astăzi, ultima linie de comunicare dintre centrala nucleară Zaporojie ocupată și sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcționare rămâne pentru 10 zile, a precizat compania într-un comunicat.

UPDATE ORA 04.00

Primarul Kievului confirmă o nouă explozie, cu doi răniți
Primarul Kievului, Vitalii Klychko, a confirmat că a avut loc o nouă explozie în oraș, de data aceasta în districtul Svyatoshyn. El a precizat că există două persoane rănite.

Încă o explozie în capitală. În districtul Svyatoshyn. Toate serviciile merg la fața locului. Mașinile ard în curtea uneia dintre clădirile rezidențiale. Alerta aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi! Doi răniți în districtul Sviatoshyn. Medicii acordă asistență la fața locului.

UPDATE ORA 03.00

Directorul general al companiei ucrainene de electricitate Yasno, Serhii Kovalenko, a declarat că au fost instituite întreruperi de urgență ale energiei electrice din cauza grevelor în masă.

Neața. Se folosesc întreruperi de urgență din cauza atacului inamicului. Aceasta este o măsură preventivă, după cum vă amintiți cu toții, a declarat el.

UPDATE ORA 02.00

Primarul Kievului raportează explozii
Primarul Kievului a raportat că Rusia a lovit Kievul în timpul ultimelor sale lovituri în masă asupra Ucrainei.

Explozii în cartierul Holosiiv din capitală. Toate serviciile urmează pe loc. Mai multe detalii mai târziu, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram în urmă cu câteva minute. Reporterii din Kiev au declarat că au auzit o explozie puternică în jurul orei 6 dimineața. Exploziile fac parte dintr-un val de lovituri în masă ale Rusiei, lansate înainte de zorii zilei de joi.

UPDATE ORA 01.00

Ziarul ucrainean Dzerkalo Tyzhnia raportează, de asemenea, o explozie la Kiev, precum și explozii auzite în orașul Sumy și o dronă reperată deasupra regiunii vestice Lviv.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o alocuțiune video de seară, a comentat protestele din Georgia și le-a mulțumit protestatarilor care au ieșit în stradă cu steaguri ucrainene, scrie BBC.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ținut steaguri ucrainene în piețele și pe străzile din Georgia zilele trecute. Vreau să vă mulțumesc pentru imnul nostru național cântat la Tbilisi. Acesta este respectul față de Ucraina și vreau să îmi exprim respectul meu sincer față de Georgia” , a spus el.

Protestele în masă împotriva legii privind agenții străini”, pe care parlamentul georgian a aprobat-o marți în primă lectură, au continuat pentru a doua zi în centrul orașului Tbilisi. Opoziția califică legea drept rusească” și antidemocratică.

Vrem să fim în Uniunea Europeană – și vom fi. Vrem ca Georgia să fie în Uniunea Europeană, și sunt sigur că vom fi. Vrem ca Moldova să fie în UE și sunt sigur că va fi. Toate popoarele libere din Europa o merită” , a declarat Zelenski.