• Rachete de croazieră rusești „Kalibr NK” ar fi fost fost distruse la Geankoi, Crimeea, în timpul transportului lor pe calea ferată.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie la Geankoi, în Crimeea ocupată, a distrus rachetele de croazieră rusești Kalibr în timpul tranzitului feroviar.
  • Separat, Serghei Askyonov, șeful instalat de Rusia în peninsula anexată, a declarat că sistemele de apărare aeriană au intrat în acțiune în zonă și că cel puțin o persoană a fost rănită.

UPDATE ORA 23.00

Din momentul în care Xi a coborât luni din Boeing 747 pe aeroportul Vnukovo din Moscova, a fost clar că vizita lui Xi are o importanță uriașă pentru Kremlin. În drumul său spre hotelul de cinci stele Soluxe Hotel, deținut de chinezi, Xi a trecut pe lângă o serie de panouri publicitare mari dedicate vizitei sale.

Hotelul Soluxe este amplasat lângă un parc de aproape 13 acri cu copaci și plante din toată China, în timp ce camerele sale sunt proiectate pe baza principiilor feng shui, s-a lăudat cu mândrie presa de stat rusă.

UPDATE ORA 22.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, Kievul a sugerat Chinei să se alăture unei formule de pace ucraineană pentru a pune capăt războiului Rusiei în țara sa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Zelenski, vorbind în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev cu premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că Ucraina încă așteaptă un răspuns de la Beijing.

Zelenski a spus: Am oferit Chinei să devină un partener în implementarea formulei de pace. Am transmis formula noastră pe toate canalele. Vă invităm la dialog. Așteptăm răspunsul dumneavoastră.

UPDATE ORA 21.00

Japonia va aloca 30 de milioane de dolari pentru arme neletale pentru Ucraina – prim-ministrul Kishida în urma vizitei de astăzi la Kiev

Japonia va lua în considerare, de asemenea, să aloce 470 de milioane de dolari pentru sectorul energetic și alte industrii, a spus el. Separat, Zelenski și Kishida au semnat o declarație privind un parteneriat global special între cele două țări.

UPDATE ORA 20.00

Statele Unite vor livra Ucrainei complexe Patriot mai devreme decât se aștepta inițial, relatează CNN, citând surse.

Se observă că acest lucru se datorează reducerii termenilor de pregătire a trupelor ucrainene de către americani. Inițial, cursul de pregătire pentru ucraineni la baza militară americană din Oklahoma a presupus 10 săptămâni, dar apoi a fost redus la 8 săptămâni.

UPDATE ORA 19.00

Premierul japonez Kishida a vizitat Bucha

Fumio Kishida, care a sosit la invitația președintelui Zelensky în Ucraina, a vizitat Bucha, unde peste 400 de civili au fost uciși de trupele ruse anul trecut, potrivit primarului orașului. Kishida a depus o coroană de flori la biserică și a onorat memoria morților cu un moment de reculegere.

Lumea a fost șocată când civili nevinovați au fost uciși în Bucha în urmă cu un an. Simt o furie puternică din cauza atrocității comise aici”, a spus premierul japonez.

Aș dori să exprim condoleanțe tuturor victimelor și victimelor în numele cetățenilor Japoniei. Japonia va continua să depună eforturi mari pentru a restabili pacea în Ucraina”, a adăugat el.

Japonia va găzdui summitul G7 în orașul natal al lui Kishida, Hiroshima, în luna mai. Tokyo și-a exprimat constant sprijinul pentru Ucraina și s-a alăturat altor țări G7 în extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Călătoria lui a fost ținută secretă până în ultimul moment din motive de securitate. Liderul japonez face rareori vizite neanunțate în alte țări.

UPDATE ORA 18.00

Planul Marii Britanii de a trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina ar declanșa un răspuns rusesc, spune Putin

Putin a condamnat, de asemenea, Marea Britanie pentru un plan de a trimite muniție care conține uraniu pentru a fi folosită în Ucraina.

În cazul în care Marea Britanie va furniza muniție cu uraniu Ucrainei, Rusia va fi obligată să reacționeze, a declarat liderul rus.

Aceasta vine după ce Lady Goldie, ministru de stat în cadrul Ministerului britanic al Apărării, a declarat că Marea Britanie va furniza muniție Ucrainei, inclusiv muniție pentru perforarea blindajelor care conține uraniu.

UPDATE ORA 17.00

Pentagonul intenționează să accelereze livrarea de tancuri Abrams către Ucraina, a declarat un oficial american și o sursă familiarizată cu situația, furnizând echipamentul vital Kievului încă din această toamnă.

UPDATE ORA 16.00

Cincisprezece copii au fost aduși din regiunile ucrainene ocupate de Rusia, Harkov și Kherson, precum și mamele și tutorii legali ai copiilor, a declarat comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmytro Lubinets.

Lubinets a postat pe Telegram:

Aceștia sunt copii din orașele din regiunile Harkov și Kherson, care au fost ocupate la începutul războiului.

Un total de 308 copii au fost aduși în Ucraina de la invazia totală a Rusiei, a adăugat el, citând biroul național de informații al țării.

UPDATE ORA 15.00

Statele Unite cheltuiesc mai mult pentru livrarea de tancuri de luptă Abrams către Ucraina, trimițând un model mai vechi recondiționat care poate fi gata mai repede, potrivit oficialilor americani.

Planul inițial era de a trimite 31 de tancuri Abrams M1A2 Abrams mai noi, a căror construcție și expediere ar fi putut dura un an sau doi. A fost luată decizia de a trimite versiunea mai veche M1A1, care poate fi luată din stocurile armatei și va fi mai ușor pentru forțele ucrainene să învețe să o folosească și să o întrețină, au declarat surse pentru Associated Press.

Scopul este de a trimite tancurile de 70 de tone pe linia frontului în opt până la 10 luni, au spus acestea. Planul va fi anunțat de Pentagon în curând, relatează AP.

UPDATE ORA 14.00

Xi Jinping a ajuns la Kremlin pentru discuții cu Putin.

Delegațiile Rusiei și Chinei au ajuns în Sala Sf. Gheorghe a Kremlinului înainte de începerea unei întâlniri oficiale a președintelui rus Vladimir Putin cu președintele chinez Xi Jinping

UPDATE ORA 13.00

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că „SUA și vasalii săi” sunt „deja participanți” la conflictul din Ucraina. Adresându-se unei reuniuni la Ulianovsk, agenția de știri de stat Tass îl citează pe acesta:

În urmărirea obiectivului de a învinge Rusia, SUA și vasalii săi continuă să pompeze arme în regimul ucrainean și, de fapt, sunt deja participanți la conflict. Ei înarmează și furnizează regimului de la Kiev informații, antrenează neonaziști și ajută la planificarea operațiunilor militare. În același timp, ei nu consideră că pierderile umane semnificative ale ucrainenilor sunt problema lor. Iar luptele nu au loc pe teritoriile lor.

Patrușev, un aliat cheie al lui Vladimir Putin, a continuat: „Eliberarea Ucrainei de neo-nazism va fi o etapă importantă în formarea unei lumi multipolare, în revenirea stabilității și în consolidarea securității internaționale”.

Patrușev a avertizat, de asemenea, împotriva unei creșteri a ceea ce el a numit activitate extremistă în Rusia, desfășurată în principal pe internet. El a declarat: „Eforturile extremiștilor vizează în primul rând reducerea nivelului de sprijin din partea populației pentru o operațiune militară specială.”

„Operațiunea militară specială” este termenul preferat de autoritățile ruse pentru invazia Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022.

UPDATE ORA 12.00

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți că a protestat în fața diplomatului de rang înalt al Canadei la Moscova față de comentariile ministrului canadian de Externe cu privire la „schimbarea de regim” în Rusia, relatează Reuters.

La începutul acestei luni, ministrul canadian de externe Mélanie Joly a declarat:

Suntem în măsură să vedem cât de mult izolăm regimul rusesc în acest moment – pentru că trebuie să facem acest lucru din punct de vedere economic, politic și diplomatic – și care sunt impacturile, de asemenea, asupra societății și cât de mult vedem o potențială schimbare de regim în Rusia.

Ea a continuat:

Scopul este cu siguranță să facem asta, este să slăbim capacitatea Rusiei de a lansa atacuri foarte dificile împotriva Ucrainei. Vrem, de asemenea, să ne asigurăm că Putin și cei care îl favorizează sunt trași la răspundere. Întotdeauna fac o diferență între regimul și poporul unei anumite țări, ceea ce este fundamental.

UPDATE ORA 11.00

Potrivit Reuters, Kremlinul a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au avut un schimb de opinii „amănunțit” în prima lor zi de discuții și au discutat despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE ORA 10.00

Rusia lansează 21 de lovituri aeriene și nouă raiduri cu rachete, potrivit armatei ucrainene


Rusia a lansat 21 de lovituri aeriene și nouă raiduri cu rachete în ultimele 24 de ore, potrivit raportului operațional zilnic al Statului Major al forțelor armate ucrainene.

Raportul precizează că nu au existat victime civile. O lovitură a avut loc în orașul Sloviansk, iar alta a lovit Kramatorsk, care a avariat șapte clădiri cu mai multe etaje și trei mașini private.

Armata spune că probabilitatea unor lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei rămâne destul de ridicată.

Raportul precizează că Rusia se concentrează în continuare pe ofensivele din regiunile Limansky, Bakhmutsky, Avdiiv, Maryinsky și Shakhtar.

Ucraina a respins mai mult de 120 de atacuri rusești în perioada de raportare, spune Statul Major General

UPDATE ORA 09.00

Premierul japonez se va întâlni cu Zelenskiy la Kiev


Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, se află în drum spre Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Radiodifuzorul public japonez NHK a arătat cum Kishida se afla într-un tren care venea din Polonia și se îndrepta spre Kiev marți dimineață.

Associated Press relatează că această călătorie surpriză a lui Kishida în Ucraina are loc la doar câteva ore după ce acesta s-a întâlnit cu premierul indian Narendra Modi la New Delhi.

Kishida, care urmează să prezideze summitul Grupului celor Șapte în luna mai, este singurul lider al G-7 care nu a vizitat Ucraina și a fost supus unor presiuni pentru a face acest lucru.

UPDATE ORA 08.00

Acoperirea mediatică de stat din China laudă relația puternică cu Rusia

Mass-media de stat din China a scris pe larg și în mod pozitiv despre întâlnirea cu Xi a lui Putin.

Cea mai mare parte a relatării s-a axat pe comentariile lui Xi și pe discuții despre cât de puternică este relația. Niciunul dintre articole nu a menționat recentul mandat de arestare al CPI pe numele lui Putin pentru presupuse crime de război comise în Ucraina.

China Daily a relatat că Xi a spus: „Cele două părți au dat un bun exemplu pentru dezvoltarea unui nou model de relații între țările majore, caracterizat prin respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă.”

Agenția oficială de știri Xinhua a declarat că întâlnirea dintre cei doi lideri a fost „busola și ancora relațiilor dintre China și Rusia” , care au fost „pline de dinamism și vitalitate ” sub conducerea lui Xi și Putin. Mai multe relatări au împânzit frontul online al catargului, precum și o pagină separată dedicată vizitei, scrie The Guardian.

Raportul de știri al Global Times a notat „ceremonia de bun venit la standarde înalte” organizată de ruși ca o expresie a „ospitalității” .

Acesta a citat experți din ambele țări care au afirmat că vizita a fost atât simbolică, cât și semnificativă la nivel global, „deoarece nu numai că va promova în mare măsură dezvoltarea legăturilor bilaterale, dar va aduce, de asemenea, speranță și încredere pentru o soluție pașnică la criza ucraineană” .

De asemenea, reporterii tabloidului au vorbit cu rușii pe străzile Moscovei, se arată în articol, constatând că mulți dintre ei consideră China drept „bun prieten și vecin al Rusiei” .

UPDATE ORA 07.00

Rachete de croazieră rusești au fost distruse în explozia din Crimeea, spune Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că o explozie în orașul Dzhankoi din Crimeea a distrus rachete de croazieră rusești destinate utilizării de către flota Moscovei de la Marea Neagră.

Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a difuzat imagini despre care a spus că ar fi arătat zona gării din oraș. Înregistrările au arătat o singură explozie puternică de foc urmată de un pană de fum pe cerul nopții. Nu a fost posibil să-i verifice afirmația.

UPDATE ORA 06.00

Rusia intenționează să organizeze o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU la începutul lunii aprilie cu privire la ceea ce spune că este „situația reală” a copiilor ucraineni duși în Rusia, relatează Associated Press.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin pentru crime de război legate de răpirea copiilor, dar ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat luni, într-o conferință de presă, că problema este „total exagerată”.

UPDATE ORA 05.00

Premierul japonez Fumio Kishida se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, a informat postul NHK. Kishida a părăsit deja India și este în drum spre Ucraina, potrivit unor surse anonime citate în raport.

UPDATE ORA 04.00

Procurorul CPI a spus că lumea trebuie să „aibă rezistența” pentru a aplica legea internațională judecându-i pe cei acuzați de crime de război în Ucraina, la patru zile după ce instanța a luat măsuri împotriva lui Vladimir Putin.

Karim Khan a contestat și Kremlinul să permită copiilor ucraineni răpiți în Rusia să se întoarcă acasă, după ce instanța sa a emis un mandat de arestare pentru Putin și comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pe motiv că au supravegheat transferul forțat a mii de copii. .

UPDATE ORA 03.00

Miniștrii UE au ajuns la un acord pentru a furniza Ucrainei 1 milion de cartușe de obuze pentru a-și consolida apărarea împotriva invaziei Rusiei. Miniștrii de externe și de apărare din UE perfecționează în continuare un plan de 1 miliard de euro pentru achiziționarea comună de muniție de către Agenția Europeană de Apărare cu sediul la Bruxelles. Un astfel de acord ar fi un moment important pentru UE, care are o experiență limitată în achiziționarea în comun de provizii militare.

UPDATE ORA 02.00

SUA vor trimite Ucrainei 350 de milioane de dolari în arme și echipamente, a anunțat Blinken. Cel mai recent pachet de ajutor include o cantitate mare de diferite tipuri de muniție, cum ar fi rachete pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars), a declarat secretarul de stat american într-un comunicat.

UPDATE ORA 01.00

Norvegia a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor sale armate. Norvegia, care împarte granița cu Rusia în Arctica, a declarat că va trimite și patru tancuri cu destinație specială din categoria sa de inginerie blindată și strat de pod, selecția exactă depinzând de ceea ce are cea mai mare nevoie Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rachete de croazieră rusești „Kalibr NK” ar fi fost fost distruse la Geankoi, Crimeea, în timpul transportului lor pe calea ferată, relatează Reuters.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie la Geankoi, în Crimeea ocupată, a distrus rachetele de croazieră rusești Kalibr în timpul tranzitului feroviar.

Separat, Serghei Askyonov, șeful instalat de Rusia în peninsula anexată, a declarat că sistemele de apărare aeriană au intrat în acțiune în zonă și că cel puțin o persoană a fost rănită după ce resturile au avariat o casă și un magazin din Geankoi.

Canalele locale de telegramă din Geankoi (un oraș din Crimeea anexată Rusiei) au raportat explozii puternice.

Pe rețelele de socializare sunt publicate și videoclipuri realizate în Geankoi, în care se aud explozii și focuri de mitralieră.

Unele canale ucrainene scriu că în Geankoi operează sisteme de apărare aeriană, care, probabil, încearcă să doboare drone ucrainene.

Citește și:

LIVE UPDATE. 390 zile de invazie rusă. Zelenski: ,,Avem mai multe decizii importante astăzi, în primul rând decizii de apărare”

LIVE UPDATE. 389 zile de invazie rusă. Alți 880 de soldați ruși au fost uciși. Grupul Wagner vrea să recruteze 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai

LIVE UPDATE. 388 zile de invazie rusă. Fostul șef al Curții Internaționale Penale este „încrezător” că Putin va fi judecat