• Președintele Joe Biden marchează împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina printr-o vizită în Polonia, un aliat cheie al NATO.
  • Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la Noul START, un tratat-cheie de control al armelor nucleare și ultimul acord de acest fel încheiat între cele două țări.
  • Se așteaptă ca Biden să se întâlnească cu președintele polonez Andrzej Duda și să facă declarații.

UPDATE ORA 23:00

În discursul aniversar, Biden promite că Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”
În fața unei mulțimi de mii de oameni în grădinile Castelului Regal din Varșovia, Joe Biden a salutat rezistența poporului ucrainean și bunăvoința Poloniei și a altor aliați occidentali care au ajutat la respingerea invaziei rusești.

Autocrații nu înțeleg decât un singur cuvânt: nu.” a spus Biden. Nu, nu-mi veți lua țara. Nu, nu-mi veți lua libertatea. Nu, nu-mi veți lua viitorul. Voi repeta în această seară ceea ce am spus anul trecut în același loc. Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va putea niciodată să ușureze dragostea poporului pentru libertăți. Brutalitatea nu va măcina niciodată voința celor liberi. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată.”

UPDATE ORA 22:00

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că Italia nu se va clinti în sprijinul său pentru Ucraina după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, care a avut loc marți la Kiev. La aproape un an de la invazia Rusiei în țară, Meloni s-a referit la Ucraina ca la o națiune extraordinară care a fost eroică în apărarea libertății, identității și suveranității sale.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

UPDATE ORA 21:00

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă participarea la tratatul de reducere a armelor New START, evaluarea SUA privind programul nuclear al Rusiei rămâne neschimbată, au declarat pentru CNN doi oficiali de rang înalt ai administrației.

Rămâne o oarecare incertitudine în rândul oficialilor americani cu privire la ceea ce intenționează să facă Rusia acum că a întrerupt participarea la acest acord, au spus oficialii. Dar oficialii din administrația președintelui Joe Biden rămân încrezători că SUA vor ști dacă Rusia va începe să își dezvolte programul nuclear.

UPDATE ORA 20:00

Președintele american Joe Biden l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin de 10 ori în discursul său de la Varșovia, atacându-l direct pe liderul rus în timp ce a mobilizat lumea în sprijinul Ucrainei.

În schimb, Putin nu l-a numit nici măcar o dată pe Biden în discursul său lung de la Moscova, rostit mai devreme în cursul zilei. Biden a spus că Putin a declanșat un asalt criminal, a ordonat tancuri în Ucraina și a încercat să înfometeze lumea.

Pofta lașă a președintelui Putin pentru pământ și putere va eșua, iar dragostea ucrainenilor pentru țara lor va prevala”, a spus el.

UPDATE ORA 19:00

Discurs istoric al lui Biden la Varşovia

Președintele american a spus că Vestul a luptat pentru suveranitate și democrație în fața războiului și va continua să o facă, indiferent de situație”. Biden a spus că Putin s-a așteptat să treacă peste” poporul ucrainean atunci când tancurile sale au intrat pe 24 februarie. Dar poporul ucrainean este prea curajos”, adaugă el.

În loc de o victorie ușoară pe care a așteptat-o, Putin a plecat cu tancurile distruse și cu forțele Rusiei în dezordine. A crezut că NATO se va fractura și se va diviza – în schimb, NATO este mai unită și mai unită ca niciodată”.

Putin s-a trezit în război cu o națiune condusă de un om al cărui curaj de oțel – președintele Zelenski”. Biden a spus că liderul rus se confruntă astăzi cu ceva ce nu credea că este posibil în urmă cu un an – democrația lumii a devenit mai puternică, nu mai slabă.

Autocrații lumii au devenit mai slabi, nu mai puternici”, a spus Biden.

UPDATE ORA 18:00

Consulul general al Poloniei, Adrian Kubicki, a calificat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a suspenda participarea la Noul START – singurul tratat major de control al armelor nucleare rămas în vigoare cu SUA – drept un pas înapoi nefericit”.

Este o mișcare simbolică a lui Putin, a declarat Kubicki pentru CNN, adăugând că serviciile de informații poloneze vor monitoriza pentru a vedea dacă Rusia își mărește capacitățile nucleare.

UPDATE ORA 17:00

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că SUA rămân pregătite să se întâlnească cu Rusia pe tema New START, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că țara sa își suspendă participarea la tratatul privind armele nucleare.

Rămânem pregătiți să ne întâlnim cu Rusia pentru a discuta despre Tratat și despre chestiuni legate de stabilitatea nucleară, după cum ilustrează recenta noastră reuniune P5 privind reducerea riscurilor. Așa cum am mai spus, indiferent de ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt pregătite să continue măsurile critice de control al armelor”, potrivit unei declarații a unui purtător de cuvânt al NSC.

UPDATE ORA 16:00

Kievul anunță 6 morți și 12 răniți după un bombardament la Herson

Șase persoane au fost ucise și 12 rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Herson care au avut loc astăzi, a anunțat marți Comandamentul operațional ucrainean pentru această regiune.

,,Inamicul a lovit zone rezidențiale, infrastructuri critice, o grădiniță, un spital … Mai multe clădiri au fost grav avariate” , a precizat comandamentul, adăugând că mai multe apartamente sunt în continuare în flăcări după ce au fost lovite direct.

Comunicatul a adăugat că forțele de la Moscova au folosit mai multe lansatoare de rachete, lovind de asemenea o piață locală și o stație de transport public. ,,Chiar în mijlocul străzii, în propriile lor case și locuri de muncă, civili din Kherson au fost răniți și au murit” , a concluzionat armata.

Lavrov și Wang Yi vor avea o întrevedere pe 22 februarie

Ministerul rus de Externe a declarat marți reporterilor că ministrul rus de externe Serghei Lavrov și directorul Biroului Comisiei centrale chineze pentru afaceri externe, Wang Yi, vor avea o întrevedere pe 22 februarie. Anterior, TASS a raportat că Wang Yi a aterizat la Moscova.

Anterior, China a declarat că deplasarea în Rusia va fi folosită ca o oportunitate pentru ,,promovarea relațiilor bilaterale” . Turneul european al lui Wang Yi a început săptămâna trecută în Franța, iar pe lista de vizite se află și Italia, Ungaria și Germania.

În timpul șederii sale în Germania, oficialul a avertizat că, cu cât războiul din Ucraina se prelungește mai mult, cu atât mai mult va avea de suferit Europa.

UPDATE ORA 15:00

Stoltenberg: NATO își intensifică producția de arme

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, după o întâlnire cu șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, și cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, că Alianța crește producția de armament pentru a oferi Ucrainei ,,ceea ce are nevoie pentru a câștiga” .

Stoltenberg a precizat că acest lucru va include creșterea țintelor pentru stocurile de muniție prin intermediul procesului de planificare a apărării NATO, oferind industriei contracte pe termen lung care să le permită ,,să investească și să producă mai mult” . El a împărtășit planurile de a crea un sistem de achiziții sprijinit de NATO pentru Ucraina, adăugând că acest concept va fi elaborat în cadrul unei viitoare reuniuni comune cu Uniunea Europeană și Ucraina.

În cele din urmă, secretarul general a declarat că ,,regretă” decizia Rusiei de a renunța la noul tratat START, afirmând că întreaga structură de armament a fost ,,dezmembrată” și făcând apel la Moscova să respecte acordurile existente.

UPDATE ORA 14:00

HERSON

Cel puțin șase persoane au fost ucise în lovituri asupra orașului Herson, anunță armata ucraineană.


JOE BIDEN ÎN POLONIA

La o zi după vizita sa la Kiev, președintele american Joe Biden se află în prezent la Varșovia (Polonia) și salută trupele. Discursul său este programat pentru ora 17.30.

UPDATE ORA 14:00

RUSIA

Diplomați ruși l-au convocat marți pe ambasadorul american la Moscova pentru a-i înmâna o notă prin care cer Statelor Unite să retragă ,,soldații și echipamentele” NATO din Ucraina, referindu-se la ajutorul militar pe care Kievul îl primește din partea Occidentului.

,,S-a remarcat în special faptul că, pentru a dezescalada situația, Washingtonul trebuie să ia măsuri pentru a retrage soldații și echipamentele americane și ale NATO și să înceteze activitățile sale antirusești” , a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

UPDATE ORA 13:00

Rusia își suspendă participarea la acordul de dezarmare nucleară New Start

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia își suspendă participarea la un tratat cu Statele Unite care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți.

,,În acest sens, sunt obligat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive” , a declarat Putin în fața legislatorilor. Rețineți că acest lucru nu înseamnă că Rusia se retrage din tratat.

UPDATE ORA 13:00

Giorgia Meloni a ajuns la Kiev

Premierul italian Giorgia Meloni a sosit marți dimineață la Kiev, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, fără a preciza în acest stadiu programul vizitei sale, inclusiv o posibilă întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski. Liderul italian, care a sosit cu trenul din Polonia, promisese că va vizita Ucraina înainte de prima aniversare a invaziei rusești, la 24 februarie. Potrivit presei italiene, doamna Meloni ar urma să viziteze mai întâi Butcha și Irpin înainte de a se întâlni cu domnul Zelenski, scrie Le Monde.

De la preluarea mandatului în octombrie, Giorgia Meloni, liderul partidului post-fascist Fratelli d’Italia, a reiterat sprijinul țării sale pentru Kiev. În primul său discurs în fața parlamentului, ea a promis că ,,va continua să fie un partener de încredere al NATO în susținerea Ucrainei”, în linie cu predecesorul său Mario Draghi. Cu toate acestea, Meloni trebuie să se confrunte cu prezența unor parteneri pro-ruși în coaliția sa, printre care liderul Ligii, Matteo Salvini, și liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, prieten personal al președintelui rus Vladimir Putin.

La 12 februarie, Berlusconi a lansat un atac în toată regula împotriva lui Zelenski, atrăgând imediat mânia premierului. Întrebat despre o întâlnire care a avut loc cu trei zile mai devreme la Bruxelles între dna Meloni și dl Zelenski, el a răspuns: ,,Dacă aș fi fost președintele Consiliului, nu m-aș fi dus niciodată acolo”, afirmând că a judecat ,,foarte negativ” comportamentul președintelui ucrainean. Executivul a replicat imediat asigurând ,,sprijinul ferm și convins” al guvernului italian pentru Ucraina.

UPDATE ORA 13:00

ONU: Explozibilii au făcut peste 8.000 de victime civile în Ucraina

Biroul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a estimat marți că peste 8.000 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie anul trecut.

Marea majoritate a deceselor civile au fost cauzate de arme explozive, a explicat agenția ONU, avertizând că numărul real al morților ar putea fi semnificativ mai mare.

UPDATE ORA 12:00

Sancțiuni: Vladimir Putin spune că țările occidentale ,,se așteptau la o prăbușire” a economiei rusești

Occidentul ,,a căutat să atace companiile rusești, să ne limiteze accesul la piața de export, să facă să scadă rubla și să provoace inflație” , a acuzat Vladimir Putin, referindu-se la sancțiunile occidentale.

,,Ei se așteptau ca economia noastră să se prăbușească” , a spus el, lăudând ,,rezistența” Rusiei și adăugând că PIB-ul țării sale a scăzut cu doar 2,1%.

UPDATE ORA 11:00

Cel puțin 7.199 de morți în Ucraina de la începutul războiului: OHCHR

Biroul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a raportat aproape 19.000 de victime civile în Ucraina de la începutul războiului, în februarie.

Dintre acestea, 7.199 de persoane au fost ucise și 11.756 au fost rănite.

Raportul notează că cele mai multe dintre victime au fost cauzate de utilizarea armelor explozive, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete și atacuri aeriene.

Discursul lui Putin către Adunarea Federală e transmis în direct și pe panourile publicitare electronice, în marile orașe rusești. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, spune ca discursul va dura în jur de 1h.

MOSCOVA URMĂREȘTE ,,CU ATENȚIE” DEPLASĂRILE LUI JOE BIDEN

Kremlinul afirmă că urmărește ,,cu atenție” vizitele președintelui american Joe Biden la Kiev, ieri, și la Varșovia (Polonia), marți.

,,UCRAINENII AU CÂȘTIGAT RĂZBOIUL DE IARNĂ”

,,În acest moment, loviturile rusești sunt mult mai puțin, mult mai puțin eficiente”, spune generalul Michel Yakovleff, fostul șef adjunct al Statului Major al Shape (NATO).

,,Ucrainenii au câștigat războiul de iarnă. În rețeaua electrică, reparațiile merg mai repede decât distrugerile, atât de mult încât rușii s-au oprit” .

UPDATE ORA 10:00

MOSCOVA SE PREGĂTEȘTE

Vladimir Putin urmează să țină marele său discurs la ora 11.00.

UPDATE ORA 09:00

GIORGIA MELONI ÎN DRUM SPRE KIEV

Premierul italian Giorgia Meloni se află în drum spre Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a anunțat presa italiană. Liderul italian a luat peste noapte un tren din Polonia spre Kiev, unde este așteptată în cursul dimineții.

Cu o zi înainte, ea a vorbit la telefon cu președintele american Joe Biden, care tocmai se întorsese în Polonia după o vizită surpriză la Kiev, a precizat guvernul italian. ,,Cei doi lideri au discutat despre coordonarea lor strânsă și continuă privind sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv asistența în materie de securitate, economică și umanitară” .

UPDATE ORA 08:00

DISCURSURILE LUI BIDEN ȘI PUTIN

La Varșovia și la Moscova, Joe Biden și Vladimir Putin se vor duela marți în discursuri, promițând două viziuni radical diferite asupra invaziei Rusiei în Ucraina.

De la Castelul Regal din Varșovia, președintele american ,,va preciza că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina… atât timp cât va fi nevoie”, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. La Moscova, Vladimir Putin urmează să țină, de asemenea, un important discurs anual în fața elitei politice ruse, potrivit Kremlinului. Discursurile vor fi difuzate pe LCI (canalul 26).

UPDATE ORA 07:00

Zelenski: Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni seară, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obţinută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială, potrivit Pravda.

„Astăzi a fost o zi simbolică. A 362-a zi a unui război pe scară largă, iar noi, în capitala noastră liberă, din ţara noastră liberă, primim vizita puternicului nostru aliat, preşedintele Statelor Unite ale Americii, şi discutăm cu el despre viitorul Ucrainei, despre relaţiile noastre, despre întreaga Europă şi despre democraţia globală. Acesta este un indicator a cât de rezistentă este Ucraina şi cât de importantă este Ucraina pentru lume” , a transmis Zelenski, după vizita surpriză făcută de Joe Biden la Kiev.

Pentru a contracara un număr tot mai mare de trupe rusești, Ucraina are nevoie de mai multă muniție, pe lângă alte promisiuni de sprijin militar din partea aliaților, a declarat șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Acum şi în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale, care se bazează pe reguli, pe umanitate, pe predictibilitate. Iar astăzi, preşedintele Biden şi cu mine am vorbit, în special, despre cum să facem totul pentru a ne asigura victoria comună în acest an în războiul declanşat de Rusia”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE ORA 06:00

Vladimir Putin ține astăzi un discurs, la un an de război

Vladimir Putin va adresa marți, 21 februarie, de la ora 11:00, primul său discurs despre starea națiunii de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Kremlinul, citat de agenția de presă rusă Tass.

Discursul liderului rus vine cu trei zile înainte să se împlinească un an de la declanșarea invaziei și într-un moment în care armata rusă este așteptată să-și reînnoiască operațiunile ofensive. Ultimul discurs adresat de președintele Putin în fața Parlamentului rus a avut loc în aprilie 2021.

Putin a explicat că nu a existat un discurs privind starea națiunii în 2022, întrucât situația se desfășura foarte repede și era dificil „să se prezinte rezultatele la un moment dat, precum și planuri specifice pentru viitorul apropiat”.

UPDATE ORA 05:00

China este dispusă să colaboreze cu alte națiuni pentru asigurarea unui armistițiu și a unei păci durabile în Ucraina

China este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a obține o încetare rapidă a focului și o pace durabilă în Ucraina, a declarat luni, în timpul unei vizite la Budapesta, înaltul diplomat al țării, Wang Yi, potrivit agenției de presă chineze de stat Xinhua.

,,China va colabora cu toate țările iubitoare de pace, inclusiv cu Ungaria, pentru a depune eforturi în vederea realizării unei încetări rapide a focului și a unei păci durabile”, a declarat Wang Yi în timpul unei întâlniri cu ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, a relatat Xinhua.
Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, urmează să ajungă în Rusia în această săptămână, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Nici Rusia, nici China nu au precizat dacă Wang se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că „nu excludem o întâlnire” între Wang și Putin.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat anterior că vizita la Moscova va oferi o oportunitate pentru China și Rusia de a continua să își dezvolte parteneriatul strategic și de a face ,,schimb de opinii” cu privire la ,,probleme internaționale și regionale fierbinți de interes comun” .

Câteva informații de fond: Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Wang sâmbătă la München, în Germania, și a avertizat ,,cu privire la implicațiile și consecințele” dacă Beijingul își sporește sprijinul pentru efortul de război al Rusiei, potrivit unui raport al SUA privind întâlnirea.

Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat China să nu acorde niciun fel de sprijin Rusiei, afirmând că acest lucru ar putea duce la un nou război mondial.

UPDATE ORA 04:00

Londra va oferi Kievului „capacități de luptă mai avansate”

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei „capacități mai avansate pe uscat, pe mare și în aer” , scrie The Guardian.

Vorbind în Camera Comunelor din parlamentul de la Londra, Cleverly a declarat: ,,În 2023 vom egala, cel puțin, ajutorul militar de 2,3 miliarde de lire sterline pe care l-am acordat (Ucrainei) anul trecut. Și vom adăuga capacități mai avansate pe uscat, pe mare și în aer” .

Fostul prim-ministru Boris Johnson a luat, de asemenea, cuvântul în Camera Comunelor, unde a cerut ca Marea Britanie și aliații occidentali să trimită echipamentele militare de care Ucraina spune că are nevoie, de la rachete antitanc la rachete HIMARS.

UPDATE ORA 03:00

Morawiecki și Meloni au discutat despre ajutorul acordat Ucrainei și despre o Uniune Europeană puternică

Prim-miniștrii Poloniei și Italiei au discutat despre sprijinul militar acordat Ucrainei și s-au declarat de acord că UE ar trebui să devină mai puternică din punct de vedere politic, reducând în același timp birocrația, informează Al Jazeera.

Mateusz Morawiecki și Giorgia Meloni, ambii politicieni de dreapta, au declarat că sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește Ucraina și dorința de a convinge liderii UE că cele 27 de state membre ale blocului comunitar îl fac puternic prin diversitatea lor.

„Punctele noastre de vedere sunt foarte apropiate în ceea ce privește modul în care ar trebui să fie UE ca actor pe scena internațională”, a declarat Meloni, după discuțiile de la Varșovia cu Morawiecki.

UPDATE ORA 02:00

Portugalia este pregătită să trimită Ucrainei în martie tancuri Leopard 2

Portugalia este pregătită să trimită trei tancuri de luptă Leopard 2 A6 în Ucraina în luna martie, a anunțat Ministerul portughez al Apărării, într-o declarație publicată anterior în cursul acestei luni, scrie CNN.

Decizia a fost luată în cadrul contactelor cu aliații NATO și cu partenerii internaționali ai Ucrainei, a precizat ministerul portughez pe februarie.

Mai multe țări s-au oferit să ofere tancuri germane Ucrainei, deși nu toate au confirmat câte tancuri intenționează să trimită.

O mare parte din sudul și estul Ucrainei, unde se desfășoară o mare parte din luptele grele, pare să fie terenul ideal pentru combinații de tancuri și vehicule blindate de luptă moderne, occidentale, care să fie vârful de lance al unei contraofensive.

UPDATE ORA 01:00

Biden a trecut în Polonia după călătoria surpriză în Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a părăsit Ucraina după o vizită secretă extrem de simbolică.

El a trecut granița în Polonia în jurul orei locale 20.00 (14.00 ET), potrivit unui raport al presei internaționale

Biden a călătorit cu trenul, intrând și ieșind din Kiev, făcând călătoria de 10 ore cu doar o mână de consilieri și doi jurnaliști.

Biden a zburat spre Polonia la bordul unui avion C-32, cu o escală de realimentare în Germania, înainte de a se urca în trenul spre Ucraina, duminică.

Trenul a intrat în Ucraina pe timp de noapte, făcând doar câteva opriri pentru a colecta măsuri de securitate suplimentare

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia mobilizează în Ucraina aproape de două ori mai mulți soldați decât la începutul războiului”, adăugând că următoarele săptămâni vor fi cruciale, a spus el, potrivit CNN.

Armata ucraineană are nevoie urgentă de cantități mari de muniție pentru a contracara agresiunea rusă”, a spus Borrell. O armă are nevoie de un glonț. Pentru asta, timpul este esențial. Viteza înseamnă vieți. Trebuie să răspundem rapid. Nu doar mai mult sprijin, ci să îl furnizăm mai repede”, a adăugat Borrell.

Cel mai bun mod de a trimite rapid muniție în Ucraina este de a împărți stocurile existente ale armatei europene, astfel încât să nu se piardă timp așteptând ca acestea să fie produse, a spus el.

Trebuie să folosim ceea ce a fost deja produs și stocat, sau ceea ce a fost deja contractat și va fi produs în zilele următoare. Prioritatea trebuie să fie acordată proviziilor pentru armata ucraineană, în măsura în care putem”, a spus el.

Borrel a mai spus că un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost de asemenea discutat la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE care a avut loc luni la Bruxelles, anunțând că acestea au fost prezentate sub forma unui regulament pentru a fi aprobate de Consiliu”, ceea ce ar trebui să se întâmple în următoarele ore, sau în următoarele zile”.