VIDEO. Oficial american: Rusia a blocat efectiv zona de nord a Mării Negre. Securitatea alimentară mondială este pusă în pericol

Rusia a reușit să insitutie o blocadă efectivă în zona de nord a Mării Negre, fapt care pune în pericol securitatea alimentară a lumii, în condițiile în care Ucraina este unul dintre marii exportatori de alimente, iar calea maritimă este crucială pentru activitatea economică, apreciază un oficial american.

Astfel, începând din luna februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a instituit o „blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat CNN o hartă desecretizată a regiunii sub condiţia anonimatului.

Harta analizează densitatea navelor care intră şi ies din porturile ucrainene înainte şi după începerea conflictului, arătând o scădere aproape totală a traficului comercial către porturile din Marea Neagră şi Marea Azov după începerea invaziei. 

O a treia hartă oferă o vizualizare actuală a densităţii navelor navale ruseşti grupate în Marea Neagră în largul coastei Ucrainei.

„Impactul acţiunilor Rusiei nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul american.

Ucraina furnizează aproximativ 10% din exporturile mondiale de grâu, a menţionat oficialul, iar marea majoritate dintre acestea iese din ţară din porturile Mării Negre.

Înainte de războiul declanşat de Rusia, Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Aproape 30% din comerţul global cu grâu a venit doar din Rusia şi Ucraina.

Vasile Dîncu avertizează: „Marea Neagră este blocată! Există mai multe câmpuri de mine!”

Declarațiile au fost făcute aseară de către ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la un post de televiziune. Acesta a precizat că se discută în comunitatea internațională despre operațiuni de deminare atât a Mării Negre cât și a terenurilor agricole din Ucraina. 

„Mine sunt de la începutul războiului, adică Ucraina a minat apele teritoriale pentru a împiedica un atac maritim din partea rușilor. Operațiunile de deminare sunt foarte greu de făcut în condițiile în care Marea Neagră este blocată de către forțele rusești. Forțele rusești nu ar permite operațiuni de deminare și nici Ucraina nu cred că ar permite până nu se încheie operațiunea. Pe de altă parte sunt mine care au fost duse de furtună în largul Mării Negre. Am avut și noi o situație, dacă nu mă înșel, acum trei săptămâni când mina a ajuns în dreptul porturilor românești fiind nevoie de nave specializate.

Ministrul Apărării avertizează că „pericolul pentru nave este să întâlnească o astfel de mină și să explodeze”.

Pericolul pentru navele românești ca și pentru toate navele civile care circulă în Marea Neagră este să se întâlnească cu o astfel de mină și să explodeze dacă este lovită. Minele acestea pot provoca pagube navelor civile pentru că sunt mari, sunt puternice, sunt așa numitele arme ale săracului care, în cazul în care nava se  lovește de o astfel de mină, o avariază foarte grav, poate o și scufundă. Deci ăsta este pericolul pentru o navă civilă care trebuie să își ia toate măsurile să evite contactul cu astfel de mine”, a mai explicat analistul militar. 

Exit mobile version