• Armata Ucraineană a spart Frontul de Sud și atacă la sol pozițiile rușilor din mai multe direcții, spre Herson. Presa din Ucraina anunță începerea contraofensivei la sol.
  • Potrivit oficialilor – care au fost informați cu privire la informații – SUA consideră că mult așteptata contraofensivă va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre.
  • Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare Sud, a confirmat faptul că Armata Ucraineană atacă din mai multe direcții și că a spart prima linie de apărare a Armatei Ruse, spre Herson.

Forțele ucrainene au început operațiunile de ,,modelare” în sudul țării pentru a pregăti câmpul de luptă pentru o contraofensivă ucraineană semnificativă, au declarat pentru CNN doi oficiali americani de rang înalt.

Operațiunile de modelare sunt o practică militară standard înainte de o ofensivă și implică lovirea sistemelor de armament, a sistemelor de comandă și control, a depozitelor de muniție și a altor ținte pentru a pregăti câmpul de luptă pentru avansările planificate.

Potrivit oficialilor – care au fost informați cu privire la informații – SUA consideră că mult așteptata contraofensivă va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Luni dimineață, Ucraina a indicat că acțiunile erau în curs de desfășurare.

,,Forțele armate ucrainene au început acțiunile ofensive în mai multe direcții pe frontul de sud, în vederea eliberării teritoriilor ocupate„, a declarat pentru CNN Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei.

,,Toate detaliile vor fi disponibile după ce operațiunea va fi îndeplinită„, a adăugat ea.

Planurile vin în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina a trecut de șase luni, iar evaluările americane indică faptul că Rusia a reușit să desfășoare mai puține unități pe linia frontului decât se credea inițial, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Oficialul a declarat că multe dintre unitățile existente – pe care Rusia le organizează în Grupuri tactice de câmp de luptă (Battlefield Tactical Groups – BTGs), care cuprind infanterie, tancuri, artilerie și apărare aeriană – sunt desfășurate sub nivelul efectivelor, unele chiar la jumătate din efectivul lor normal.

În plus, SUA au observat că forțele ucrainene au beneficiat de utilizarea lansatoarelor mobile de rachete HIMARS furnizate de SUA și NATO, care au permis Ucrainei să lovească și să distrugă ținte pe teritoriul deținut de Rusia.