• Pentru a cumpăra gaz natural rusesc, fiecare țară trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Dacă plata nu se efectuează, Putin amenință că închide robinetul.
  • De cealaltă parte, Germania și Franța resping din nou cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble și spun că este o încălcare inacceptabilă a contractelor.
  • Ionuț Purica, expert în energie, spune că acțiunile lui Putin reprezintă în mod evident o armă împotriva oricăror tipuri de sancțiuni și o nouă sursă de bani.

Vladimir Putin anunță noi reguli de plată pentru gaze, pentru așa zisele state neprietenoase. La scurt timp a venit și replica lui Biden, care a anunţat măsuri pentru atenuarea majorărilor preţurilor la carburanţi, una dintre acţiuni fiind furnizarea unui milion de barili de petrol pe zi din rezervele strategice.

Mesajul lui Putin a fost tranșant: „Cine nu plătește în ruble, nu primește gaz!”. Noua regulă se aplică doar țărilor neprietenoase și va intra în vigoare chiar de astăzi.

Pentru a cumpăra gaz natural rusesc, fiecare țară trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Dacă plata nu se efectuează, Putin amenință că închide robinetul.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Declarațiile lui au făcut ca prețul gazelor pe bursa europeană să crească la 1.395 dolari pe mia de metri cubi.

Ionuț Purica, expert în energie, spune că acțiunile lui Putin reprezintă în mod evident o armă împotriva oricăror tipuri de sancțiuni și o nouă sursă de bani iar Adrian Negrescu, îți explică de ce Rusia nu-și permite să taie gazul în Europa.

Rusia a anunțat că a pus pe lista neagră a sancțiunilor comisari europeni, șefii structurilor militare ale UE, majoritatea deputaților europeni, oficiali de rang înalt, reprezentanți ai guvernelor, parlamentelor din statele membre UE și mass media care instigă la rusofobie.

De cealaltă parte, Germania și Franța resping din nou cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble și spun că este o încălcare inacceptabilă a contractelor.