• Putin le-a instruit guvernanților să ofere sprijin direcționat rușilor care se află într-o situație dificilă de viață.
  • Președintele rus a anunțat că toate plățile regiunilor la împrumuturile bugetare vor fi amânate, „vom indexa suplimentar subvențiile pentru a egaliza bugetele”.
  • Putin a mai spus că încercarea Occidentului de a avea dominație globală „se apropie de sfârșit”.

Vladimir Putin face noi declarații despre operațiunea din Ucraina. „Tacticile Ministerului rus al Apărării din Ucraina s-au justificat pe deplin, totul se face pentru a evita pierderile în rândul populației civile. Patrushev i-a spus lui Sullivan despre necesitatea opririi sprijinului SUA pentru neonaziştii din Ucraina şi transferul de mercenari străini, a cerut refuzul de a furniza arme regimului de la Kiev”. Redăm, integral, discursul președintelui Rusiei.

Dragi colegi, bună seara. La întâlnirea noastră participă lideri guvernamentali, reprezentanțu prezidențial cu drepturi depline din districtele federale, șefii regiunilor din Rusia. Ne întâlnim într-un moment dificil, când forțele noastre armate desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina și în Donbas.

Permiteți-mi să vă reamintesc că la început, în dimineața zilei de 24 februarie, am expus public și deschis motivele și obiectivele principale ale acțiunilor Rusiei. Acesta este un act de ajutorare a oamenilor noștri din Donbass, care de aproape 8 ani se confruntă cu un adevărat genocid prin cele mai barbare metode – blocade, acțiuni punitive pe scară largă, acte de terorism și bombardamente constante. Si pentru ce? Doar pentru că au vrut să beneficieze de drepturi fundamentale ale omului – să trăiască în conformitate cu legile și tradițiile strămoșilor lor, să vorbească limba maternă, să-și crească copiii așa cum își doresc. În același timp, autoritățile de la Kiev nu numai că au ignorat, dar au și sabotat în toți acești ani implementarea pachetului de măsuri de la Minsk pentru soluționarea pașnică a crizei. Dar la sfârșitul anului trecut ei au refuzat public să continue implementarea acestora.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

De asemenea, au început implementarea practică a planurilor de aderare la NATO. Mai mult, au existat și declarații ale autorităților de la Kiev cu privire la intenția lor de a-și crea acum propriile arme nucleare și modalități de livrare a acestora. A fost o adevărată amenințare. În viitorul previzibil, cu asistență tehnică străină, regimul pro-nazist de la Kiev ar fi putut pune mâna pe arme de distrugere în masă. Și ținta lor ar fi fost, desigur, Rusia. Ucraina a coordonat și o rețea de zeci de laboratoare, unde, sub conducerea și sprijinul financiar al Pentagonului, s-au desfășurat programe biologice militare, inclusiv experimente cu tulpini de coronavirus, antrax, holeră, pestă porcină africană și alte boli mortale. Acum se încearcă acoperirea urmelor acestor programe secrete. Dar avem toate motivele să credem că în imediata apropiere a Rusiei, pe teritoriul Ucrainei, de fapt, au fost create componente ale armelor biologice.

Avertismentele noastre repetate că o astfel de evoluție reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei au fost respinse de Ucraina și de sponsorii lor din SUA și NATO. Mai mult, acest lucru s-a făcut cu dispreț ostentativ și în mod cinic. Astfel, toate variantele de soluționare a crizei pe cale diplomatică au fost epuizate. Pur și simplu, am rămas fără opțiuni viabile de a rezolva în mod pașnic problemele care apar, și nu din vina noastră. Și, în acest context, pur și simplu am fost nevoiți să lansăm o operațiune militară specială.

Apariția trupelor rusești lângă Kiev și lângă alte orașe din Ucraina nu este legată de intenția de a ocupa această țară. Nu avem un astfel de obiectiv. Și am mai spus asta cât se poate de direct, în discursul meu din 24 februarie. În ceea ce privește tactica operațiunilor militare, care a fost dezvoltată de Ministerul rus al Apărării și de Statul Major General, aceasta și-a dovedit eficiența. Și băieții noștri – soldați și ofițeri – dau dovadă de curaj și eroism. Ei fac tot ce depinde de ei pentru a evita pierderile în rândul populației civile din orașele ucrainene.

Vreau să spun asta pentru prima dată. Chiar la începutul operațiunii din Donbas, în vederea evitării vărsării de sânge fără sens, autorităților de la Kiev, prin diverse canale, li s-a cerut să nu se angajeze în ostilități, ci pur și simplu să-și retragă trupele din Donbas. Nu au vrut să facă asta. Ei bine, a fost decizia lor. În mod inevitabil, ei vor conștientiza consecințele a ceea ce se întâmplă în realitate, pe teren. Operațiunea se desfășoară cu succes, în strictă conformitate cu planurile pre-aprobate. Observ că Ucraina, încurajată de Statele Unite și de o serie de țări occidentale, s-a pregătit intenționat pentru o soluționare armată a problemei și pentru epurarea etnică în Donbas.

Un atac masiv asupra Donbasului, apoi asupra Crimeei, a fost doar o chestiune de timp. Și forțele noastre armate au zădărnicit acele planuri. Autoritățile de la Kiev nu se pregăteau doar de război, de agresiune împotriva Rusiei, împotriva Donbasului, ci chiar desfășurau acțiuni militare în acest sens. Tentativele de a organiza acțiuni de sabotaj și acte teroriste nu s-au oprit. În ultimii ani, ostilitățile au continuat în Donbas, unde au fost bombardate zone rezidențiale. În acest timp, aproape 14000 de civili au murit, inclusiv copii.

Pe 14 martie, după cum știți, a avut loc un atac cu rachete în centrul orașului Donețk. A fost un atac terorist sângeros, care a luat viața a peste douăzeci de oameni. Și astfel de bombardamente continuă în ultimele zile. Au lovit fără discernământ, cu fanatismul și frenezia unor oameni condamnați. Se comportă exact ca naziștii care, în ultimele zile ale celui de-al treilea Reich, au încercat să tragă după ei în mormânt cât mai multe victime nevinovate.

Dar ceea ce uimește prin cinismul său nu este doar minciuna nerușinată a Kievului – ce idee le-a venit – că Rusia ar fi cea care a lansat acea rachetă la Donețk. Dar și faptul că așa-zisa lume occidentală civilizată, presa europeană și americană, nici nu a observat tragedia de la Donețk, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Și-au ferit privirile în acest mod ipocrit în ultimii opt ani, când mamele din Donbas și-au îngropat copiii, când au fost uciși bătrâni. Este un fel de degradare morală, dezumanizare completă. Batjocura pe termen lung la adresa locuitorilor din Donbass nu mai putea fi tolerată. Și pentru a pune capăt genocidului, Rusia a recunoscut republicile populare din Donbass.

Am semnat tratate de prietenie și asistență reciprocă cu ei. În baza acestor acorduri, republicile au apelat la țara noastră pentru ajutor cu respingerea agresiunii. Și noi am oferit această asistență. Pur și simplu nu aveam dreptul să procedăm altfel. Dar ceea ce vreau să subliniez și vreau să atrag atenția asupra acestui lucru. Dacă trupele noastre ar fi acționat doar pe teritoriul republicilor populare, le-ar ajuta să-și elibereze teritoriile, această abordare nu ar fi rezolvat definitiv problema, nu ar fi dus la pace și nu ar fi eliminat amenințarea la adresa țării noastre, a Rusiei. Dimpotrivă, s-ar fi creat o nouă linie a frontului în jurul Donbasului și a granițelor sale, bombardamentele și provocările ar fi continuat.

Putin acuză Occidentul

Putin a spus că Occidentul a declarat efectiv Rusia în stare de neîndeplinire a obligației, ca parte a sancțiunilor sale asupra conflictului din Ucraina și că conflictul a fost doar un pretext pentru Occident pentru a impune sancțiuni.

„Occidentul nici măcar nu se obosește să ascundă faptul că scopul său este de a deteriora întreaga economie rusă, fiecare rus”, a spus el.

Cuvintele lui Putin vin după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că statutul neutru al Ucrainei este „serios discutat” și că formulările specifice sunt „aproape de acord”.

Președintele rus a vorbit după ce președintele Zelenski s-a adresat Congresului SUA. Putin nu a menționat discursul președintelui Zelenski în care și-a repetat apelurile pentru ca SUA să impună o zonă de excludere a zborului, dar a atacat Occidentul pentru că are „obiective geopolitice care nu includ o Rusie puternică și independentă”.

Acesta a adăugat că Occidentul încearcă să „anuleze” Rusia și că încercarea Occidentului de a avea dominație globală „se apropie de sfârșit”.

Preșesintele rus a spus că banca centrală nu va trebui să imprime bani, avem venituri pe piață și că dificultățile cheie sunt legate de furnizarea de componente, echipamente, materiale de construcție și organizarea muncii contractorilor. De asemenea, el a anunțat toate plățile regiunilor la împrumuturile bugetare vor fi amânate, vom indexa suplimentar subvențiile pentru a egaliza bugetele

Putin a susținut în continuare că Ucraina a planificat o agresiune împotriva Rusiei, care va fi susținută de puterile occidentale. El a mai spus că puterile occidentale vor să creeze o „anti-Rusie” și nu le pasă de poporul ucrainean. Președintele rus a adăugat că Occidentul împinge Ucraina să „continue vărsarea de sânge” furnizându-i arme.

„Patrushev a abordat, de asemenea, subiectul activităților instalațiilor biologice militare controlate de SUA de pe teritoriul ucrainean. Dacă trupele ruse ar acționa doar în Donbass, acest lucru nu ar duce la eliminarea amenințării, o nouă linie de front s-ar afla acolo. Operaţiunea Forţelor Armate Ruse în Ucraina se dezvoltă cu succes, strict conform planurilor. Tactica Forțelor Armate RF în timpul desfășurării unei operațiuni militare speciale s-a justificat pe deplin”, a spus Vladimir Putin.

Președintele rus a spus că înainte de începerea operațiunii, Moscova i-a oferit Kievului să retragă trupele din Donbass, dar aceștia au refuzat. El a precizat că atacul Kievului asupra Donbassului și Crimeei a fost doar o chestiune de timp, Rusia a împiedicat acest lucru.

„Atacul Punctul U de la Kiev asupra Donețk din 14 martie a fost un act de terorism sângeros”, a spus Putin.

„Atacul Kievului asupra Donbassului și Crimeei a fost doar o chestiune de timp, Rusia a împiedicat acest lucru. Atacul Tochka-U de la Kiev asupra Doneţk din 14 martie a fost un act de terorism sângeros. Președintele Federației Ruse a comparat acțiunile autorităților de la Kiev cu încercările naziștilor de a permite cât mai multe victime înainte de înfrângere, a transmis președintele rus.

Acesta a adăugat că Federația Rusă nu a avut altă opțiune pentru a-și asigura securitatea, cu excepția unei operațiuni militare speciale în Ucraina și că Moscova nu va permite niciodată Ucrainei să servească drept trambulină pentru amenințările împotriva Rusiei.