Volodimir Zelenski: Următoarele 24 de ore vor fi „cruciale”

  • Luni ar urma să înceapă negocierile între Kiev şi Moscova în sensul unui eventual armistiţiu.
  • „Următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina”, a subliniat Zelenski.
  • Între timp, confruntările militare continuă în mai multe zone din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a discutat duminică seară cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, liderul de la Kiev afirmând că următoarele 24 de ore vor fi „cruciale” pentru viitorul ţării sale.

Volodimir Zelenski a afirmat că Boris Johnson a acceptat „noi acţiuni comune pentru contracararea agresorului„. „Următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina”, a subliniat Zelenski, potrivit postului BBC News şi site-ului ChronicleLive.co.uk.

Guvernul de la Londra a confirmat că premierul Boris Johnson i-a transmis lui Volodimir Zelenski intenţia sa de a face „tot posibilul” pentru a facilita transferul de armament armatei ucrainene. „Premierul britanic a lăudat curajul cetăţenilor ucraineni în contextul invaziei ruse şi spiritul de lider demonstrat de preşedintele Zelenski în faţa unor astfel de ostilităţi. Rezistenţa poporului ucrainean a fost eroică”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Luni ar urma să înceapă negocierile între Kiev şi Moscova în sensul unui eventual armistiţiu. Între timp, confruntările militare continuă în mai multe zone din Ucraina. „Este o perioadă dificilă pentru armata ucraineană”, a transmis Statul Major militar de la Kiev în cursul nopţii. Potrivit celor mai noi informaţii, trupele ruse au ocupat Portul Berdeansk şi sunt lupte în Mariupol. Însă armata ucraineană a blocat pentru moment, conform BBC, asaltul trupelor ruse asupra oraşului Harkiv, situat în estul ţării.

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 352 de morţi şi 1.684 de răniţi în Ucraina, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, iar Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Conform datelor Uniunii Europene, conflictul din Ucraina a generat deja deplasarea a circa şapte milioane de oameni pe teritoriul Ucrainei. Aproximativ 300.000 de refugiaţi au fugit în ţările vecine cu Ucraina, a spus președintele Zelenski.