• În timp ce războiul din Ucraina și numărul rapoartelor de violuri continuă, organizații caritabile lucrează pentru a furniza contraceptive de urgență în spitalele din Ucraina.
  • Aproape 3.000 de pachete de pilule de a doua zi au fost trimise în zonele din țară cele mai afectate de invazia rusă.
  • Însă, mulți oameni sunt strămutați în Ucraina, astfel încât este greu pentru lucrătorii umanitari să știe câte provizii sunt necesare și în ce zone.

Organizațiile caritabile lucrează pentru a furniza contraceptive de urgență în spitalele din Ucraina, în timp ce numărul rapoartelor de violuri crește. Aproape 3.000 de pachete de pilule de a doua zi au fost trimise în zonele din țară cele mai afectate de invazia rusă.

Federația Internațională de Planificare Familială (IPPF) a furnizat pilulele, pe care le livrează voluntarii. Caroline Hickson, de la acest grup, spune că este foarte important momentul în care acestea sunt distribuite.

„Aveți o fereastră de cinci zile în care [pilula de a doua zi] este eficientă în prevenirea sarcinii”, a declarat ea pentru BBC.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Așa că, dacă ai fost victima violenței de gen, este important să o poți lua cât mai curând posibil, pentru că a fi însărcinată în urma unui viol este incredibil de traumatizant”.

Organizația a trimis, de asemenea, pastile de avort medical, care pot fi folosite până la douăzeci și patru de săptămâni de sarcină.

Doamna Hickson a spus că pastilele sunt acolo pentru a ajuta femeile în multe situații diferite, inclusiv cele care au relații sexuale consimțite, dar care simt că nu este momentul potrivit pentru a avea un copil.

„Înainte de război, era posibil să se obțină contracepție de urgență în Ucraina, dar lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte și pentru femei este foarte important să poată avea acces la aceasta”, a spus ea.

ONU include contracepția de urgență în kit-urile trimise femeilor și fetelor implicate în conflicte din întreaga lume

Mulți oameni sunt strămutați în Ucraina, astfel încât este greu pentru lucrătorii umanitari să știe câte provizii sunt necesare în ce zone. Săptămâna trecută, trupele ucrainene au făcut un apel pentru alimente și medicamente pentru orașul Mariupol, care a fost blocat de soldații ruși în ceea ce privește ajutorul umanitar.

IPPF a colaborat cu Fondul pentru populație al Națiunilor Unite și cu International Medical Corps pentru a aduce în Ucraina provizii de tablete.

„Agențiile ONU, organizațiile societății civile și Ministerul Sănătății s-au reunit pentru a identifica nevoile și acestea sunt transmise tuturor celor cu care lucrăm în sprijin.”, a declarat Dna. Hickson. „Apoi ni se spune care sunt zonele sau spitalele care au nevoie de truse post-viol.”

ONU include contracepția de urgență în kit-urile trimise femeilor și fetelor implicate în conflicte din întreaga lume. Au făcut același lucru în Ucraina, alături de trimiterea de materiale pentru planificarea familială și nașterea de copii.

BBC a descoperit dovezi că femeile ucrainene au fost violate de soldații invadatori în timpul războiului în satele aflate la câțiva kilometri de Kiev. Alte instituții media au raportat povești similare din orașul Bucha, la nord-vest de Kiev.