• Miniștrii de externe și miniștrii apărării ai UE vor discuta pentru prima dată subiectul săptămâna viitoare.
  • Tema se va afla, de asemenea, pe masă, marți, la întâlnirea ambasadorilor responsabili ai UE în Comitet Politic și de Securitate (PSC).
  • Decizia finală ar trebui luată cel târziu în noiembrie.
  • Șeful Statului Major militar al UE (EUMS), generalul olandez Michiel van der Laan, s-a pronunțat deja în favoarea antrenării soldaților ucraineni la fața locului.
  • Baza discuțiilor de săptămâna viitoare va fi un document confidențial de la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) de la Bruxelles.

UE continuă cu planul său de a trimite soldați europeni în Ucraina ca antrenori. Pasul ar trebui decis în curând. La Bruxelles circulă acum un raport confidențial care discută avantajele, dar avertizează în termeni drastici despre o reacție a Moscovei.

Ar fi o încălcare a unui tabu în războiul din Ucraina, care a început în urmă cu exact doi ani și jumătate în acest weekend, cu un atac al Rusiei asupra țării sale vecine: soldați din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi dislocați în curând în Ucraina – ca antrenori pentru soldații ucraineni.


Guvernul de la Kiev a cerut deja vehement acest lucru într-o scrisoare internă către diplomatul șef al UE, Josep Borrell, pe 31 mai. Potrivit informațiilor obținute de cotidianul german WELT AM SONNTAG, miniștrii de externe și miniștrii apărării ai Uniunii Europene vor discuta pentru prima dată chestiunea la jumătatea săptămânii viitoare. Subiectul va fi, de asemenea, pe masă, marți, la întâlnirea ambasadorilor responsabili ai UE în așa-numitul Comitet Politic și de Securitate (PSC). Decizia finală ar trebui luată cel târziu în noiembrie.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT


La mijlocul lunii noiembrie, mandatul actualei misiuni europene de instruire a soldaților ucraineni, care s-a desfășurat până acum exclusiv pe teritoriul UE și în primul rând în Germania și Polonia – trebuie prelungit după doi ani. Cu această ocazie, mandatul ar putea fi extins pentru a include formarea în Ucraina în viitor. În acest caz, soldații UE ar urma să fie implicați oficial în război.

Primele dezbateri informale pe această temă avuseseră deja loc la Bruxelles înainte de vacanța de vară din iulie. Au apărut două fronturi care au fost până acum ireconciliabile. Franța își dorește absolut că europenii să răspundă cererii Kievului și, pe lângă pregătirea actuală, să antreneze și soldați în Ucraina. Parisul este susținut de statele baltice, Polonia, Danemarca și Suedia. Guvernul federal german, la rândul său, este împotriva antrenării soldaților ucraineni la fața locului. Ea se teme de o escaladare ulterioară și de riscuri incalculabile. Poziția Berlinului a fost împărtășită până acum de Malta, Austria, Slovenia și Ungaria.

Săptămâna viitoare, cele 27 de state membre UE vor acorda contracte formale de testare organismelor diplomatice și militare responsabile de la Bruxelles. Șeful Statului Major militar al UE (EUMS), generalul olandez Michiel van der Laan, s-a pronunțat deja pe plan intern cu săptămâni în urmă în favoarea antrenării soldaților ucraineni la fața locului. Acest lucru este semnificativ deoarece van der Laan conduce, de asemenea, actuala misiune de instruire a Ucrainei în calitate de comandant.

Baza discuțiilor vă fi un document confidențial SEAE de la Bruxelles


Baza discuțiilor de săptămâna viitoare vă fi un document confidențial de la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) de la Bruxelles. Se intitulează „Evaluarea strategică a misiunii de formare a UE în Ucraina”. Documentul obținut de acest ziar precizează că Kievul așteaptă până la 150.000 de noi recrutați ca urmare a mobilizării din mai și urmează să fie înființate și zece noi brigăzi de infanterie.

„Dezavantajul structural al Ucrainei în comparație cu Rusia în ceea ce privește forța de muncă face ca pregătirea și echipamentul de înaltă calitate să fie foarte importante pentru răspunsul militar al Ucrainei”, se arată în document. SEAE nu face nicio recomandare pentru formare în Ucraina. Totuși, el subliniază avantajele în detaliu și adoptă parțial argumentele guvernului ucrainean.

Dar Bruxelles analizează și riscurile unei astfel de operațiuni. Concret, SEAE critică, de exemplu, lipsa de realism în pregătirea soldaților ucraineni pe teritoriul UE, care se bazează în mare parte pe standardele occidentale în timp de pace. Prin urmare, soldații ucraineni ar trebui deseori să fie antrenați din nou după întoarcerea lor („antrenamentul pe măsură ce lupți”). În plus, în condițiile actuale de antrenament, soldații ucraineni ar fi plecați prea mult timp, nu ar putea fi dislocați suficient de repede dacă este necesar și ar avea adesea prea puține cunoștințe despre tipurile de arme sovietice cele mai frecvent utilizate de Ucraina.

Situația de amenințare pentru soldații UE este „critică”


„Desfășurarea (de soldați UE, editor) ar putea fi limitată la instructorii care se află în centre de antrenament ucrainene, departe de câmpul de luptă ”, scrie SEAE. Se pare că sunt luate în considerare centre de formare din nord-vestul Ucrainei. „Dar acest lucru nu exclude posibilitatea că Ucraina să dezvolte alte opțiuni regionale”, se arată în document. În plus, ar putea fi oferită mai multă formare în țările vecine imediate ale Ucrainei („noduri externe”).

Cu toate acestea, atunci când se antrenează pe teritoriul ucrainean, situația generală de amenințare pentru soldații UE este „critică”. „Faptul că Rusia poate ajunge în orice parte a Ucrainei cu rachete balistice și drone ar avea că rezultat cel mai înalt nivel de amenințare pentru personalul militar al UE”, analizează serviciul diplomatic al UE.

Soldații UE „ar putea fi văzuți de Rusia că participând activ la conflict și, prin urmare, declanșează reacții cinetice imprevizibile”. Aceasta include și bombardarea cu drone și rachete din Marea Azov, Rusia și Belarus, dar și explozia de grenade, sabotaj și atacuri cibernetice. Cererea SEAE este clară: „planuri robuste de evacuare” sunt necesare în orice caz.

Citește și