• Yuliia Taira Paievska a fost capturată de forțele invadatore ruse.
  • Yuliia, paramedic ucrainean, și-a riscat viața zi de zi de la startul războiului.
  • Aceasta a reușit să scoată din Mariupol un video cu imagini șocante.

Yuliia „Taira” Paievska nu are sute de milioane de urmăritori pe Instagram. Nici nu pozează prin diverse reviste glamour și nu e zeificată pe rețelele de socializare. Yuliia, în cel mai pur sens al cuvântului, este una dintre multele eroine din Ucraina.

Pe un card de 256 de gigabytes au fost înregistrate tragedii, miracole, luptele pentru supraviețuire, totul printr-un GoPro atașat de umărul Yuliiei. Paramedicul din Mariupol și-a riscat viața, zilnic, pentru a o salva pe a altora.

Oricât de greu de crezut este, Yuliia nu a făcut diferențe între modul în care i-a tratat pe militarii ucrainieni față de cei ruși. Într-un material filmat pe 10 martie, ea arată aceeași grijă și față de doi soldați ai armatei invadatoare. Îi tratează cu umanitatea pe care aceștia, probabil, nu au arătat-o cu doar câteva ore înainte, în luptele care le-au cauzat răni.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ea ne-a salvat răniții de pe câmpul de luptă. Apropo, i-a ajutat și pe soldații ruși, așa cum prevăd toate convențiile. Ea a salvat copii. Unitatea ei a luat o mulțime de copii de sub bombardamente”, a spus Olena Monova, voluntar.

Ca orice supererou, și Yuliia avea un semn distinctiv. Nu purta capă, ci câte o jucărie de pluș pe care i-o oferea primului copil rănit pe care-l vedea în ziua respectivă.

În februarie, la câteva zile de la începerea războiului, doi copii, frate și soră, orfani, au ajuns grav răniți la spital. Yuliia l-a rugat, pe frate, toată noaptea, să rămână lângă sora lui. Însă a fost prea târziu pentru a-l smulge din gura hămesită a unui război care înghite, de-a valma, suflete.

„Ești o fetiță frumoasă și deșteaptă. Liniște, liniște. O doare brațul. Este un b… Urăsc acest lucru”, spunea paramedicul Yuliia Paievska.

Yuliia știa că aceste imagini trebuie să ajungă la publicul larg. I-a dat cardul de GoPro unui ofițer de poliție, iar acesta, la rândul lui, l-a dat echipei AP din Mariupol. Apoi, ea i-a implorat pe jurnaliști să scoată documentul video din oraș. Ascuns într-un absorbant, cardul a trecut de 15 puncte de control rusești.

„Aici este Taira, Yuliia Paievska. Numele meu este Yuliia Paievska. Pe cardul care v-a fost dat, există informații despre toate persoanele rănite de la început și până în acest moment”, spunea paramedicul.

Yuliia „Taira” Paievska a fost capturată de forțele invadatoare. Ea a fost arătată, ca un trofeu, la televiziunea NTV din Rusia, încătușată și cu urme de lovituri pe față. Deși guvernul ucrainean a vrut să organizeze un schimb de prizonieri care s-o include și pe Yulia, rușii au spus că ea nu e printre ei. Poate pentru că oamenii ca Yuliia nu pot fi luați prizonieri. Niciodată, de către nimeni.