- În ultimul său discurs video, de sâmbătă, adresat poporului ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, a abordat situația din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu și a promis un viitor mai bun după încheierea ostilităților.
- Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas în Mariupol și în împrejurimile sale imediate, care se află, în mare parte, sub control rusesc, trupele ucrainene fiind limitate la focare de rezistență.
- Zelenski a mai spus că guvernul său a început să planifice un viitor postbelic.
În ultimul său discurs video, de sâmbătă, adresat poporului ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, a abordat situația din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu și a promis un viitor mai bun după încheierea ostilităților.
Zelenski a declarat că „situația din Mariupol rămâne cât se poate de gravă. Pur și simplu inumană”.
„Rusia încearcă, în mod deliberat, să-i distrugă pe toți cei care se află acolo în Mariupol”, a spus el.
Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas în Mariupol și în împrejurimile sale imediate, care se află, în mare parte, sub control rusesc, trupele ucrainene fiind limitate la focare de rezistență.
„Există doar două modalități de a influența acest lucru”, a spus Zelenski. „Fie partenerii noștri vor da Ucrainei toate armele grele necesare, avioane și, fără exagerare, imediat… Fie o cale de negociere, în care rolul partenerilor ar trebui să fie, de asemenea, decisiv.”
Zelesnki a declarat că guvernul său a încercat, în fiecare z,i să pună capăt asediului de la Mariupol: „Militar sau diplomatic – orice pentru a salva oamenii. Dar găsirea acestei soluții este extrem de dificilă”.
„Deși am auzit multe intenții din partea celor care au vrut să ajute și care se află, cu adevărat, în poziții de influență internațională, niciuna dintre ele nu a fost realizată încă.”, a adăugat el.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a propus, pe douăzeci și cinci martie, o evacuare în masă pe mare, dar planul nu a dus nicăieri.
Zelenski a declarat că, în fiecare zi, fie el, fie șeful forțelor armate sau șeful echipei de negociere a Ucrainei a fost „în contact cu apărătorii noștri din Mariupol”. În fiecare zi”.
Zelenski a mai spus că guvernul său a început să planifice un viitor postbelic.
„Astăzi am organizat o reuniune dedicată reconstrucției orașelor noastre”, a spus el. „Bineînțeles, este vorba de o cantitate uriașă de muncă. Dar, totuși, mai puțin decât apărarea statului în război.”
Președintele a adăugat: „Acum este un moment istoric; momentul în care putem rezolva, o dată pentru totdeauna, multe probleme vechi ale întregului mediu în care trăim.”
Zelenski s-a referit la situația locuințelor și la ceea ce a numit „modernizarea reală a orașelor noastre”.
„Milioane de oameni știu cât de dificil este să obții o locuință, să câștigi bani pentru propriul apartament, să îți construiești o casă… Astăzi, mi-am stabilit sarcina de a oferi locuințe temporare tuturor persoanelor noastre deplasate intern, celor a căror casă a fost distrusă de război. Locuințe temporare până când le vom reconstrui casele.”
O prioritate, a spus el, ar fi locuințele pentru veterani, pentru „a oferi locuințe tuturor celor care au apărat sau apără statul, care au lucrat sau lucrează în interesul societății și nu au propria locuință. Nu se mai poate întâmpla ca o persoană să își dedice întreaga viață serviciului militar, dar să se retragă fără să aibă propriul apartament”.
Zelenski a mai spus că sunt planificate memoriale, dintre care unul „va spune povestea podului distrus din regiunea Kiev, care făcea legătura între Irpin și Bucha și Kiev. Povestea oamenilor care au scăpat de invadatorii ruși spre Kiev folosind acest pod și acest drum”.
Podul a fost calea de scăpare pentru mii de civili care au fugit de bombardamentele rusești din martie.