• Volodimir Zelenski a declarat că, deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii de a interzice importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia, vor duce la slăbirea sistemului economic al Rusiei.
  • Zelenski a menționat că așteaptă deja decizii dure din partea Uniunii Europene.
  • Președintele ucrainean a spus că nu va ierta niciodată că bombardamentele trupelor rusești au dus, în 13 zile de război, printre atâtea altele, inclusiv la decesele a peste 50 de copii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, din nou, marți seară, un mesaj video, prin care a prezentat ultimele sancțiuni luate de SUA și Marea Britanie în ce privește relațiile economice cu Rusia. Totodată, Zelenski a amintit despre cei 52 de copii uciși de la începutul invaziei, precum și despre ravagiile provocate de ruși în regiunea Jitomir.

În mesajul său postat pe rețelele de socializare, preșdintele Zelenski a spus că măsurile luate de SUA vor slăbi semnificativ ocupanții.

Ucraineni! ucraineni! Astăzi avem o veste importantă. Statele Unite au făcut un pas care va slăbi semnificativ ocupanții. America interzice importurile de petrol din Rusia, produse petroliere, gaze și cărbune. Interzice cetățenilor americani orice investiție în sectorul energetic și al combustibilului din Rusia”, a transmis Volodimir Zelenski.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El a afirmat că, fiecare ban plătit Rusiei se transformă în gloanțe și obuze care zboară în alte state suverane.

Sau Rusia va respecta dreptul internațional și nu va duce război sau nu va avea bani să înceapă un război”, a spus Zelenski.

El a precizat că, odată cu măsura interzicerii importurilor de petrol în Statele Unite, Rusia va resimți o scădere din punct de vedere economic, politic și ideologic. Liderul ucrainean a amintit despre decizia similară a Marii Britanii.

„Marea Britanie interzice și importul de petrol și produse petroliere din Rusia. Va exista un nou Plan Marshall pentru Ucraina. Occidentul va forma acest pachet de sprijin. Prim-ministrul britanic a spus asta astăzi (n.r. marți)”, a explicat Zelenski.

El a menționat că așteaptă deja decizii dure din partea Uniunii Europene. Volodimir Zelenski a subliniat că marile state și uniuni nu vor putea ocoli sancțiunile față de Rusia.

De aceea, este atât de important ca liderii ruși să realizeze că Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Canada, Australia, Japonia și alte țări libere vor urma doar lumea. Sancțiunile nu pot fi ocolite”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a spus că este recunoscător cetățenilor ruși care susțin Ucraina, care ies și luptă în stradă.

„Ei luptă zilnic pentru noi și pentru ei înșiși. Pentru că ei luptă pentru pace. Războiul trebuie să se termine. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor”, a afirmat președintele.

El a spus că Ucraina are sprijin și din partea unor state precum Olanda, Luxemburg, Franța și Israel, după discuții cu reprezentanți politici ai acestor state.

Decese în rândul copiilor și dezastre în urma atacurilor. Coridoarele umanitare au început să funcționeze

Președintele Zelenski a transmis că, în timpul bombardamentelor rușilor în Ucraina, au murit 52 de copii.

Astăzi, când am fost să vorbesc în fața Parlamentului Britanic, cel mai rău număr a fost 50. 50 de copii ucraineni uciși în 13 zile de război. Și într-o oră au devenit 52. Nu voi ierta asta niciodată! Și știu că TU nu-i vei ierta niciodată pe ocupanți. Seara, au tras o rachetă spre Korbutivka din regiunea Jitomir. Au distrus căminul. O amintire veșnică tuturor oamenilor care au fost uciși de acești inumani”, a spus președintele ucrainean.

Acesta a precizat că, în cursul zilei de marți, civilii din orașul Sumy au putut pleca spre Poltava prin culoarul umanitar organizat. Sute de oameni au fost, astfel, salvați, potrivit președintelui Zelenski.

Toate orașele în care ucrainenii rezistă, unde protestează împotriva ocupanților. Știi: suntem cu tine. Suntem recunoscatori. Coridoarele umanitare vor funcționa în continuare. Slavă Ucrainei!” , a spus, în final, Zelenski.

La câteva ore de la transmiterea declarațiilor lui Zelenski, antrenorul Yevhen Leonenko a anunțat decesul încă unui copil din Ucraina. Campionul ucrainean la sambo, Artem Pryimenko, în vârstă de 16 ani, a murit în timpul atacurilor aeriene de la Sumy. Nici familia sa nu a supraviețuit atacului.