• Volodimir Zelenski a vizitat pentru prima dată trupele din Harkov.
  • Zelenski a fost fotografiat într-o vestă antiglonț, cercetând prin ruinele din Harkov.
  • Imaginile îi arată pe soldații ucraineni și pe Zelenski evaluând pagubele provocate de război, inclusiv vehicule militare dărâmate pe marginea unui drum.

Volodimir Zelenski a vizitat pentru prima dată trupele din Harkov. A fost prima sa călătorie oficială în afara regiunii Kiev de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, scrie BBC.

Potrivit sursei, Zelenski a fost fotografiat într-o vestă antiglonț, cercetând prin ruinele din Harkov. El le-a transmis soldaților un mesaj: „Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciul dumneavoastră”. Ulterior, Zelenski l-a demis pe șeful securității locale pentru că „nu a apărat” orașul.

Rusia a reluat bombardarea în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în ultimele zile, după două săptămâni de liniște”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Harkov s-a confruntat cu bombardamente intense încă din primele luni de război. Din imagini Harkov a ajuns doar moloz

Trupele ruse au fost respinse treptat din orașele din jur în cursul lunilor aprilie și mai, ceea ce a determinat ca cei care fugiseră din Harkov să se întoarcă, iar metroul să se redeschidă pentru prima dată de la invazie.

Dar orașul rămâne în raza de acțiune a rușilor. În oraș s-au auzit mai multe explozii puternice după vizita lui Zelenski.

Biroul președintelui a postat un videoclip pe Telegram: „2.229 de clădiri au fost distruse în Harkov și în regiune. Vom restaura, reconstrui și readucem viață. În Harkiv și în toate celelalte orașe și sate unde a venit răul”.

Imaginile îi arată pe soldații ucraineni și pe Zelenski evaluând pagubele provocate de război, inclusiv vehicule militare dărâmate pe marginea unui drum.

„În acest război, ocupanții încearcă să obțină măcar un rezultat”, a postat domnul Zelenski mai târziu.

,,Dar ar fi trebuit să înțeleagă demult că ne vom apăra pământul până la ultimul om. Ei nu au nicio șansă. Vom lupta și cu siguranță vom câștiga.”

Președintele a spus că l-a concediat pe Roman Dudin, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru regiunea Harkov „pentru faptul că nu a lucrat la apărarea orașului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el”.

,,Din ce motive? Oamenii legii își vor da seama„, a adăugat el.

Vizita de la Harkov este prima expediție în afara Kievului a lui Zelenski, de la începutul invaziei

În călătoria sa, Zelenski s-a întâlnit cu primarul orașului Harkov și cu guvernatorul regional pentru a discuta planurile de reconstrucție, îndemnându-i să „găsească proiecte interesante” pentru a ajuta la reabilitarea orașului devastat.

Este o șansă ca astfel de districte să aibă o nouă față”, a spus președintele Ucrainei.

Șeful său de cabinet, Andriy Yermak, a declarat că 31% din teritoriul regiunii Harkov este ocupat în prezent de Rusia, în timp ce 5% au fost reluați de Ucraina după ce a fost ocupat mai devreme.

Rusia își concentrează în prezent ofensiva asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, pe care a promis că o va folosi ca un scop cheie de război.

Forțele ruse încearcă să încercuiască orașele Severodonetsk și Lysychansk. Sâmbătă, ministerul rus al apărării a declarat că a luat orașul din apropiere Lyman, în Donețk, parte a regiunii Donbas.

Situația este foarte dificilă, mai ales în acele zone din regiunile Donbas și Harkov”, a spus Zelenski, sâmbătă în discursul său zilnic adresat națiunii.

Se estimează că aproximativ 15.000 de civili se află încă în Severodonețk, unde un oficial local a spus că „bombardamentele constante” au îngreunat intrarea sau ieșirea. Alimentarea cu apă este din ce în ce mai precară.

Oleksandr Stryuk, șeful administrației militare și civile a orașului, a declarat că evacuarea este „foarte nesigură”, menționând că „sunt cazuri izolate când reușim să scoatem oamenii afară”.

Acum prioritatea este pentru răniți și persoanele care au nevoie de asistență medicală serioasă”.