• Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat importanţa primului transport de cereale la export din ţara sa de la invadarea Rusiei, spunând că acesta duce o fracţiune din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse.
  • Comentariile sale sumbre, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video studenţilor din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecţia navei înainte ca aceasta să ajungă la destinaţia sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.
  • Nava Razoni a plecat luni dimineaţă din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli, în Liban, în urma unui acord de export de cereale şi îngrăşăminte negociat de ONU între Moscova şi Kiev luna trecută.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat importanţa primului transport de cereale la export din ţara sa de la invadarea Rusiei, spunând că acesta duce o fracţiune din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Comentariile sale sumbre, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video studenţilor din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecţia navei înainte ca aceasta să ajungă la destinaţia sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.

Nava Razoni a plecat luni dimineaţă din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli, în Liban, în urma unui acord de export de cereale şi îngrăşăminte negociat de ONU între Moscova şi Kiev luna trecută.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Dar Zelenski a declarat că este nevoie de mai mult timp pentru a vedea dacă vor urma şi alte transporturi de cereale.

„Chiar recent, datorită ONU în parteneriat cu Turcia, am avut o primă navă cu livrare de cereale, dar aceasta încă este nimic. Dar sperăm că este o tendinţă care va continua”, le-a spus el studenţilor.

El a spus că Ucraina trebuie să exporte minimum zece milioane de tone de cereale pentru a contribui urgent la reducerea deficitului bugetar, care se ridică la cinci miliarde de dolari pe lună.

Un oficial turc de rang înalt a declarat că trei nave ar putea părăsi zilnic porturile ucrainene după plecarea navei Razoni, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că alte 17 nave au fost încărcate cu produse agricole şi aşteaptă să plece.

Cunoscută drept grânarul Europei, Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale păstrate în silozuri şi 40 de milioane de tone din recolta în curs, iniţial din Odesa şi din oraşele vecine Pivdennyi şi Chornomorsk.

„Războiul… aproape că ucide economia. Este în comă”, a adăugat Zelenski. „Blocarea porturilor de către Rusia este o mare pierdere pentru economie”.

Zelenski a avertizat, în repetate rânduri, că Moscova ar putea încerca să obstrucţioneze exporturile, în ciuda semnării acordului de luna trecută.