• Zelenski a promis că trupele sale vor continua să apere orașul Bahmut.
  • Zelenski a declarat că preluarea Bahmut-ului ar da Rusiei acces la un „drum deschis” pentru o ofensivă mai departe spre vest în regiunea Donețk.
  • Deși Moscova pierde un număr impresionant de soldați și blindate și nu mai are muniție, trupele rusești exercită o presiune enormă asupra Kievului.

Președintele ucrainean Voldimir Zelenski a promis că trupele sale vor continua să apere orașul Bahmut, care se află în pericol, subliniind că menținerea forțelor rusești în zonă refuză Moscovei o victorie simbolică și un punct de sprijin important.

Zelenski i-a declarat lui Wolf Blitzer de la CNN, într-un interviu exclusiv difuzat miercuri seară, că preluarea Bahmut-ului ar da Rusiei acces la un drum deschis” pentru o ofensivă mai departe spre vest în regiunea Donețk.

Acest lucru este tactic pentru noi” , a spus Zelenski, potrivit primelor remarci publicate de CNN Înțelegem că după Bahmut ar putea merge mai departe” .

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk” , a adăugat Zelenski. Ar fi un drum deschis pentru ruși după Bahmut către alte orașe din Ucraina, în direcția Donețk” .

Zelenski a mai spus că Rusia are nevoie de cel puțin o anumită victorie” și dacă Moscova și-ar pune micul lor steag” deasupra Bahmut-ului, aceasta ar mobiliza societatea lor pentru a crea această idee că sunt o armată atât de puternică” .

Comentariile liderului ucrainean oferă o perspectivă mai detaliată asupra procesului de luare a deciziilor în jurul apărării Bahmut, despre care unii analiști au sugerat că devine din ce în ce mai periculos pentru forțele ucrainene să îl dețină.

Forțele rusești, conduse de compania de mercenari Wagner Group, îi înconjoară încet pe apărătorii ucraineni în centrul orașului, după luni de lupte brutale.

Deși Moscova pierde un număr impresionant de soldați și blindate și nu mai are muniție, trupele rusești exercită o presiune enormă asupra Kievului.

Valoarea lui Bakhmut este considerată mai mult simbolică decât strategică, deoarece Ucraina și-a fortificat apărarea spre centrele industriale Kramatorsk și Sloviansk. Dar a devenit un punct de concentrare a efortului de război al Rusiei în ultimele luni.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți, în cadrul unei conferințe telefonice militare, că Bakhmut este o linie de apărare majoră pentru trupele ucrainene” în Donbas, alcătuită din regiunile estice Donețk și Luhansk, iar străpungerea ei ar deschide calea mai departe spre vest, potrivit agenției de presă ruse de stat Tass.

Menținerea Bakhmut atât de mult timp a permis Ucrainei să provoace pierderi grele Rusiei în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă, dar există riscul ca trupele ucrainene să fie prinse în oraș dacă Rusia continuă să se apropie.

Zelenski s-a întâlnit luni cu comandanții săi de top și a decis că Ucraina va continua să dețină orașul.

Președintele ucrainean a explicat, într-o alocuțiune, că alegerea de a apăra Bahmut a fost unanimă” , iar orașul a dat și dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”.

I-am spus comandantului-șef să găsească forțele adecvate pentru a-i ajuta pe băieții din Bakhmut” , a declarat Zelenski în cadrul discursului. Nu există nicio parte a Ucrainei despre care se poate spune că poate fi abandonată. Nu există niciun tranșeu ucrainean în care rezistența și eroismul războinicilor noștri să nu fie luate în considerare. ”