• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia își va intensifica atacurile asupra țării sale în zilele următoare, în timp ce Kievul așteaptă vești despre oferta sa de aderare la UE.
  • Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că Rusia trebuie să înceteze să se mai joace cu foamea globală, în timp ce încearcă să influențeze Occidentul.
  • Blocul celor 27 națiuni contestă afirmațiile Rusiei potrivit cărora creșterea prețurilor și penuria de alimente din Orientul Mijlociu și Africa se datorează sancțiunilor UE impuse din cauza invaziei Ucrainei.

Invazia Rusiei și blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei au declanșat penurii de cereale și de îngrășăminte și au pus milioane de oameni în pericol de foamete, mai ales în Africa. Președintele Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a făcut apel la nevoia urgentă de dialog pentru a restabili stabilitatea globală.

Țările occidentale au îndemnat Rusia să elibereze marile depozite de cereale ale Ucrainei. Blocada a provocat avertismente potrivit cărora zeci de milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete și a dus la creșterea prețurilor la alimente. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a calificat blocada Rusiei drept o adevărată crimă de război.

„Africa este, de fapt, un ostatic… al celor care au declanșat războiul împotriva statului nostru”, a declarat Zelenski în timpul unui discurs în fața Uniunii Africane. El a declarat că guvernul său este angajat în „negocieri complexe” pentru a debloca rezervele de cereale blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Acest război poate părea foarte îndepărtat pentru voi și pentru țările voastre. Dar prețurile alimentelor care cresc în mod catastrofal au adus deja [războiul] în casele a milioane de familii africane”, a adăugat Zelenski.

În urma discursului lui Zelenski, Mahamat a declarat: „Am reiterat poziția UA cu privire la necesitatea urgentă a dialogului pentru a pune capăt conflictului, pentru a permite revenirea păcii în regiune și pentru a restabili stabilitatea globală.” Borrell s-a întâlnit luni cu miniștrii de externe ai UE pentru a discuta despre criză.

Înaintea reuniunii de la Luxemburg, Borrell a declarat: „Aceasta este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că va mai dura mult timp.” În cadrul unei conferințe de presă, Borrell a declarat că blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale ucrainene a fost „o încercare deliberată de a crea foamete în lume”.

Potrivit lui Borrell, miniștrii de externe ai UE își vor contacta omologii de pe continentul african cu privire la sancțiunile impuse Rusiei. El a respins afirmația Rusiei potrivit căreia actuala criză alimentară este rezultatul sancțiunilor UE, adăugând că sancțiunile UE „nu interzic” țărilor din afara UE să participe la practici comerciale cu Rusia sau cu alte țări în domeniul alimentar.