• În timp ce Rusia a fost exclusă din ce în ce mai mult din economia mondială prin sancțiuni și alte metode, oficialii americani și liderii străini au analizat dacă succesul lor în izolarea Rusiei l-ar putea determina pe președintele Vladimir Putin să întreprindă acțiuni și mai provocatoare.
  • Astfel de îngrijorări au crescut miercuri, când Rusia a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală.
  • Zelenski a declarat pentru Banca Mondială că Rusia trebuie să simtă pedeapsa pentru acest război.

Oficialii ucraineni s-au întâlnit joi cu liderii din străinătate pentru a solicita sprijin financiar suplimentar, în timp ce țara lor se confruntă cu atacuri devastatoare din partea forțelor rusești și cu o economie perturbată. În timp ce Ucraina suferă din cauza a ceea ce el a descris ca fiind „relații economice normale complet distruse” și distrugeri pe scară largă, președintele Volodimir Zelenski a declarat Băncii Mondiale că țara sa are nevoie de un sprijin de până la 7 miliarde de dolari pe lună și că va avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a se reface în urma războiului.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, a declarat dl Zelensky, trupele rusești au distrus sau deteriorat zeci de mii de case și peste 1.100 de instituții de învățământ, precum și spitale și întreprinderi. O analiză inițială a constatat că Ucraina a suferit pierderi de 550 de miliarde de dolari, a spus el.

„Împreună suntem capabili să punem în aplicare soluții care nu numai că vor opri intențiile agresive ale Federației Ruse, nu numai că vor sprijini Ucraina în acest război, dar, de asemenea, vor arăta în mod inevitabil tuturor potențialilor agresori din lume că a crea probleme pentru alte state, pentru alte națiuni, înseamnă a crea probleme pentru ei înșiși”, a declarat Zelenski, vorbind virtual din Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Pentru că, dacă nu facem acest lucru, milioane și milioane de oameni din lume vor suferi în mod repetat din cauza acțiunilor agresive ale unor state individuale”. În Statele Unite, Denys Shmyhal, prim-ministrul ucrainean, s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, pentru a cere sprijin suplimentar pentru țara sa.

Șmyhal a declarat pe Twitter, după întâlnirea cu Pelosi, că este „convins” că Ucraina va primi un sprijin economic, umanitar și militar sporit. Shmyhal s-a alăturat, de asemenea, reuniunii Băncii Mondiale la care Zelenski s-a adresat virtual. În discursul său, Zelenski a spus că sunt necesare cinci măsuri pentru a împiedica Rusia să își realizeze „oricare dintre obiectivele lor agresive”: sprijin imediat pentru Ucraina, excluderea Rusiei din toate instituțiile financiare internaționale, crearea unei taxe speciale pentru război, blocarea activelor „elitei rusești” și pregătiri naționale în întreaga lume „pentru o posibilă întrerupere completă a oricăror relații cu Rusia”.

„Nimeni nu ar trebui să depindă de dispoziția politică a conducerii acestui stat”, a spus Zelenski despre Rusia. „Dacă lumea este pregătită să izoleze complet Rusia, conducerea rusă va avea un motiv pentru a evita orice război”.