• Presa ucraineană a relatat că a găsit peste 440 de cadavre într-o pădure.
  • Un important nod de transport este considerat poarta de intrare în regiunea industrială din Donbas și avea peste 40.000 de locuitori înainte de război.
  • Știu că trebuie să existe o consolidare, dar totuși este impresionant să vezi curajul forțelor armate ucrainene, a declarat von der Leyen.

O groapă comună a fost găsită în orașul Izyum din nord-estul Ucrainei, după ce a fost recucerit de la forțele ruse în urmă cu câteva zile, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Un loc de înmormântare în masă a fost găsit în Izyum, în regiunea Harkov. Acolo au început deja acțiunile procedurale necesare. Mâine ar trebui să existe mai multe informații – informații clare, verificate, a declarat Zelenski în discursul său de seară.

Presa ucraineană a relatat că a găsit peste 440 de cadavre într-o pădure. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă, a spus liderul ucrainean. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izyum… Rusia lasă moarte peste tot. Și trebuie să fie trasă la răspundere pentru asta. Sute de cadavre au fost găsite în suburbia Kievului, Bucea, după ce trupele rusești s-au retras la începutul lunii aprilie. Soldații ruși au fost acuzați că au comis crime de război împotriva civililor de acolo.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Izyum a fost recucerit cu doar câteva zile în urmă, în timp ce trupele Kievului au recucerit tot mai mult teritoriu de la forțele invadatoare rusești, în cadrul unei contraofensive majore. Un important nod de transport este considerat poarta de intrare în regiunea industrială din Donbas și avea peste 40.000 de locuitori înainte de război.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat anterior Ucraina pentru recentele sale realizări militare în războiul cu Rusia. Știu că trebuie să existe o consolidare, dar totuși este impresionant să vezi curajul forțelor armate ucrainene, a declarat von der Leyen la o conferință de presă comună cu Zelenski în timpul unei vizite la Kiev.

Von der Leyen a spus că recomandă țărilor UE să continue să furnizeze arme Ucrainei. Este absolut vital și necesar să sprijinim Ucraina cu echipamentul militar de care are nevoie pentru a se apăra, iar ei au dovedit că sunt capabili să facă acest lucru dacă sunt bine echipați, a spus ea.

Uniunea Europeană nu deține ea însăși niciun echipament militar, dar statele membre au pus la dispoziție până în prezent 2,5 miliarde de euro pentru a sprijini armata ucraineană. Între timp, Statele Unite au anunțat că au autorizat o asistență militară suplimentară de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv arme, muniții și echipamente suplimentare din stocurile Departamentului american al Apărării, se arată într-un comunicat al secretarului de stat american Antony Blinken, fără a intra în detalii despre armament.

Această retragere va aduce asistența militară totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 15,8 miliarde de dolari de la începutul acestei administrații. Multe națiuni occidentale care sprijină Ucraina cântăresc cu atenție care ar trebui să fie limitele sprijinului lor militar pentru Kiev.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că livrările de armament greu cătreUcraina prelungesc conflictul și conduc spre linia unei confruntări militare directe între Rusia și statele NATO. Ea a avertizat SUA împotriva furnizării de rachete cu rază mai lungă de acțiune către Ucraina.