• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a discuta direct cu președintele chinez Xi Jinping.
  • Potrivit lui Zelenski, există mai multe subiecte pe care dorește să le discute cu președintele chinez, iar cel mai important este cel al legăturilor economice dintre China și Rusia.
  • Zelenski consideră că Republica Chineză dispune de pârghii economice pentru a pune presiune asupra Federației Ruse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o oportunitate de a discuta direct cu președintele chinez Xi Jinping.

„Mi-ar plăcea să vorbesc direct cu președintele chinez. Am avut o singură conversație cu Xi Jinping, asta a fost acum un an. De la începutul agresiunii rusești, la 24 februarie, am cerut oficial o conversație, dar nu am avut nicio conversație cu China, deși cred că acest lucru ar fi util”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu acordat ziarului din Hong Kong South China Morning Post, citat de UAWire.

Potrivit lui Zelenski, există mai multe subiecte pe care dorește să le discute cu președintele chinez, iar cel mai important este cel al legăturilor economice dintre China și Rusia. Zelenski consideră că Republica Chineză dispune de pârghii economice pentru a pune presiune asupra Federației Ruse.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

„Sunt sigur că, fără piața chineză, Rusia s-ar simți complet izolată din punct de vedere economic. Asta poate face China să limiteze comerțul cu Rusia până la sfârșitul războiului”, a declarat Zelenski, menționând că, datorită creșterii prețurilor la energie, Rusia face, în prezent, super-profituri.

Cu toate acestea, Moscova nu consideră că este necesar să cheltuiască bani pentru nevoile rușilor, care, potrivit lui Zelenski, de multe ori nu au necesitățile pentru o viață umană normală. Moscova preferă să investească fonduri suplimentare în producția de arme pentru a-și continua agresiunea împotriva Ucrainei.

„Asta este ceea ce trebuie oprit”, a declarat Zelenski.

Economia chineză va resimți impactul negativ al conflictului ruso-ucrainean

Președintele ucrainean a reiterat avertismentul său recent cu privire la consecințele pe termen lung ale războiului pentru securitatea alimentară și energetică globală. El a mai avertizat că, în viitorul apropiat, economia chineză va resimți impactul negativ al conflictului ruso-ucrainean, potrivit aceeași surse.

„Țările vor trebui să plătească pentru energie, nu pentru bunurile care vin din China. Exporturile din China vor scădea. Acest lucru este sută la sută”, a spus el, menționând că Republica Chineză nu va putea sta departe de războiul care a zguduit întreaga lume.

„Înțeleg că Republica Chineză vrea să mențină o atitudine neutră față de război, dar cred că este important să rețineți că acest conflict s-a bazat pe invazia neprovocată a Rusiei pe teritoriul suveran al Ucrainei. Rușii sunt invadatori. Acesta este un război pe teritoriul nostru, au venit să ucidă. China, ca țară mare și puternică, poate interveni și poate pune Federația Rusă la locul ei. Și, bineînțeles, mi-aș dori foarte mult ca Republica Chineză să își reconsidere atitudinea față de Federația Rusă”, a declarat Zelenski.

„Nu vreau să dau vina pe guvernele țărilor asiatice care ajută Rusia să eludeze sancțiunile occidentale”

Președintele ucrainean a abordat, de asemenea, rapoartele potrivit cărora Moscova, care se confruntă, în prezent, cu sancțiuni occidentale dure, cumpără semiconductori din țările asiatice. Rusia folosește acești semiconductori pentru a produce arme.

După cum a precizat Zelenski, după ce a început invazia, cei mai mari producători de cipuri din lume au început să oprească livrările către Rusia, care a depins mult timp de importurile de semiconductori achiziționați de la companii asiatice și occidentale.

Zelenski a declarat că ofițerii de informații ucraineni „lucrează la fel de eficient ca și cei chinezi”, iar administrația sa știe foarte bine la ce țări a apelat Moscova pentru ajutor în această chestiune.

Cu toate acestea, președintele Ucrainei a transmis că nu ar dori să dea vina pe guvernele țărilor asiatice care ajută Rusia să eludeze sancțiunile occidentale.

„Aș dori să mă concentrez pe unirea întregii lumi împotriva tiraniei rusești și nu să subminez unitatea spunând că o țară ne ajută, iar cealaltă nu”, a declarat el.

Referindu-se la datele Ambasadei Ucrainei în China, Zelenski a menționat că, în 2021, China a fost principalul partener comercial al Ucrainei, cu o cifră de afaceri de aproape 19 miliarde de dolari.

În același timp, președintele Xi Jinping este unul dintre puținii lideri mondiali care nu a vizitat niciodată Ucraina. Zelenski și-a exprimat speranța că relațiile dintre Ucraina și China se vor dezvolta și consolida în următorii ani.