• Forțele rusești au vizat capitala Ucrainei, Kiev, în cadrul unui bombardament nocturn resimțit în întreaga țară.
  • O rachetă balistică a fost doborâtă în timp ce se apropia de capitala ucraineană, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.
  • Forțele aeriene ucrainene au confirmat ulterior că în atac a fost folosită o rachetă balistică Iskander-M, prima tentativă de atac cu rachete asupra Kievului în aproape două luni.

UPDATE 20.00 – Forțele rusești au intensificat atacurile în estul Ucrainei în încercarea de a câștiga teren

Forțele rusești au intensificat atacurile în estul Ucrainei în încercarea de a câștiga teren în apropierea a două orașe cheie de pe linia frontului, au declarat oficiali militari ucraineni. Într-un raport realizat de Associated Press, șeful forțelor terestre ucrainene, a declarat că trupele ruse au început o ofensivă pentru a recâștiga teritoriu în apropiere de Bakhmut. Orașul minier din estul țării a fost locul celei mai sângeroase bătălii din timpul războiului înainte de a cădea în mâinile Rusiei în luna mai.

Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi a scris pe Telegram duminică după-amiază: Spre Bahmut, rușii au devenit mai activi și încearcă să recupereze pozițiile pierdute anterior. … Atacurile inamice sunt respinse”.

UPDATE 19.00 – Rusia a acuzat Kievul de atacuri asupra regiunilor de frontieră

Rusia a acuzat Kievul de atacuri asupra regiunilor de frontieră. Duminică, Rusia a declarat că au avut loc o serie de atacuri în regiunile de frontieră Briansk și Belgorod, care au avariat cinci vagoane de tren și au provocat un rănit.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Potrivit unui raport al Agenției France-Presse, Moscova a declarat că va deschide o anchetă în legătură cu o lovitură ucraineană care a rănit un civil într-un sat de la granița cu Ucraina, fără a oferi mai multe detalii.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că drone și rachete au vizat sâmbătă mai multe zone din regiune. El a precizat că, în majoritatea cazurilor, acestea nu au provocat pagube, însă trei case și cinci vagoane de tren au fost avariate” în orașul Valuyki, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Ucraina. Gladkov a mai spus că au fost lovite linii electrice, ceea ce a dus la întreruperea temporară a curentului electric.

UPDATE 17.00 – Rezistența locală ucide trei ofițeri de gardă ruși în Melitopol

Trei ofițeri de gardă ruși au fost uciși într-o explozie produsă de rezistența locală în Melitopolul ocupat de Rusia, a anunțat astăzi serviciul de informații al apărării din Ucraina.

UPDATE 16.00

Forțele rusești au atacat în cursul nopții Biblioteca Regională din regiunea Herson, provocând pagube semnificative atât în interior, cât și în exterior, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

Un incendiu făcea ravagii”, a declarat Prokudin pe Telegram. Oamenii care locuiesc în apropiere sunt îngroziți să vorbească despre ceea ce au trăit”.

UPDATE 15.00

Forţele ruseşti şi-au intensificat asalturile în apropiere de Bahmut în regiunea Doneţk, în timp ce încearcă să preia controlul poziţiilor din apropiere, a raportat comandantul forţelor terestre Oleksandr Syrskyi.

Forţele ucrainene resping asalturile ruseşti în zonă, a declarat generalul-colonel într-o postare pe Telegram.

Într-o postare separată, Syrskyi a raportat că a vizitat trupele care luptă în direcţiile Bahmut şi Lyman, examinând opţiunile pentru „acţiuni şi metode suplimentare pentru a spori eficienţa desfăşurării de luptă a trupelor noastre”.

Forţele ruseşti au încercat fără succes să recucerească poziţiile din apropierea Klishchiivka şi Andriivka, la sud de Bahmut, şi în apropiere de Robotyne, în regiunea Zaporojie, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 14.00

Forţele ruseşti au atacat peste 120 de aşezări din regiunile Cernihiv, Sumy, Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Mykolaiv în cursul zilei de ieri, a informat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Armata a înregistrat peste 80 de lupte între forţele ucrainene şi cele ruseşti pe linia frontului.

Forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în axele Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Marinka, Robotyne, a precizat armata.

UPDATE 12.00

Forţele ruseşti au intensificat atacurile aeriene în sud, inclusiv cu bombe ghidate aeriene, a anunţat generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria care luptă pe linia frontului din sud.

Tarnavskyi a declarat că armata a înregistrat 30 de lovituri aeriene ruseşti, 712 baraje de artilerie şi 48 de lupte între trupele ucrainene şi ruseşti în zonă în ultima zi.

UPDATE 10.00

O flotă de drone navale ucrainene, lansată ca urmare a unei campanii internaţionale de crowdfunding, a atins opt ţinte cheie ruseşti în primul an de funcţionare, a declarat ministrul Transformării Digitale Mykhailo Fedorov

UPDATE 8.00-Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina

Germania se pregăteşte să îşi dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în cadrul planului Scholz, potrivit Bloomberg.

Coaliţia de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Ucraina anul viitor, până la 8 miliarde de euro, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

03:00 – Flota de drone maritime lovește 8 ținte rusești în primul an de operare

O flotă de drone navale ucrainene, lansată ca urmare a unei campanii internaționale de crowdfunding, a atins opt ținte cheie rusești în primul an de funcționare, a declarat ministrul Transformării Digitale Mykhailo Fedorov

02:00 – Zelenski: Parteneriatul dintre Ucraina și Polonia face Europa mai puternică

Președintele Volodimir Zelenski a marcat Ziua Independenței Poloniei și a oferit felicitări „în numele poporului ucrainean” într-o postare pe X. Parteneriatul dintre Ucraina și Polonia „ne face pe amândoi și pe întreaga noastră Europă mai puternici”, a scris Zelenski.

01:00 – Guvernul german intenționează să ofere 8 miliarde de euro ajutor militar Ucrainei în 2024

În timp ce patru miliarde de euro a fost suma alocată inițial pentru Ucraina în proiectul de buget 2024, guvernul a luat decizia de a mări această sumă la opt miliarde de euro.

00:00 – Ucraina recâștigă controlul asupra unui sat din regiunea Harkov

Trupele ucrainene au recăpătat controlul asupra satului Topoli din regiunea Harkov. Militarii ucraineni au ridicat steagul național pe un stâlp din localitate, potrivit Serviciului Frontierei de Stat.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele rusești au vizat capitala Ucrainei, Kiev, în cadrul unui bombardament nocturn resimțit în întreaga țară, au declarat sâmbătă oficiali locali, în timp ce dronele pe care oficialii ruși le-au atribuit armatei ucrainene au vizat zone din jurul Moscovei și regiunea Smolensk.

O rachetă balistică a fost doborâtă în timp ce se apropia de capitala ucraineană, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev. El a precizat că nimeni nu a fost rănit.

Forțele aeriene ucrainene au confirmat ulterior că în atac a fost folosită o rachetă balistică Iskander-M, prima tentativă de atac cu rachete asupra Kievului în aproape două luni.

Racheta a fost distrusă de sistemul de apărare aeriană Patriot al țării. sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au respins în mod activ atacurile din regiunile Odesa, Dnipropetrovsk, Harkov, Poltava, Sumy și Kirovohrad.

Forțele aeriene ale țării au declarat că trupele rusești au lansat 31 de drone Shahed-136/131, dintre care 19 au fost doborâte.

Lovitura din regiunea Odesa a avariat infrastructura portuară a orașului și o mică comunitate de căsuțe, rănind trei persoane, inclusiv o femeie de 96 de ani, a declarat guvernatorul regional, Oleh Kiper.

Forțele aeriene ucrainene au confirmat ulterior că în atac a fost folosită o rachetă balistică Iskander-M, prima tentativă de atac cu rachete asupra Kievului în aproape două luni.

Racheta a fost distrusă de sistemul de apărare aeriană Patriot al țării. sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au respins în mod activ atacurile din regiunile Odesa, Dnipropetrovsk, Harkov, Poltava, Sumy și Kirovohrad.

Forțele aeriene ale țării au declarat că trupele rusești au lansat 31 de drone Shahed-136/131, dintre care 19 au fost doborâte.