• Rusia va elimina dolarul SUA din Fondul Național al Bunăstării
  • Washingtonul continuă să impună sancțiuni Moscovei
  • Se așteaptă ca modificările să aibă loc în luna următoare

Rusia va elimina dolarul SUA din Fondul Național al Bunăstării (NWF), în valoare de 186 miliarde de dolari, în timp ce Washingtonul continuă să impună sancțiuni Moscovei, scrie CNBC.

Decizia a fost anunțată joi la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg de ministrul finanțelor Anton Siluanov. „La fel ca banca centrală, am decis să reducem investițiile NWF în active în dolari“, a declarat el reporterilor, potrivit unei traduceri a Reuters, adăugând că fondul va investi în schimb în euro, yuani chinezi și active în aur.

Se așteaptă ca modificările să aibă loc în luna următoare. Odată finalizată, ponderea activelor în euro din fond este de așteptat să se ridice la 40%, yuanul la 30% și aurul la 20%. Yenul japonez și lira sterlină vor reprezenta probabil 5% fiecare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Timothy Ash, strateg suveran al piețelor emergente la BlueBay Asset Manager, a descris decizia de a renunța la activele în dolari SUA drept „foarte politică”, care are menirea de a „trimite un semnal” administrației președintelui Joe Biden înainte de viitoarea întâlnire cu președintele Vladimir Putin.

Mesajul este «nu avem nevoie de SUA, nu trebuie să tranzacționăm în dolari și suntem invulnerabili la sancțiunile americane»“, a spus el într-o notă de cercetare, după anunț, adăugând că ar putea fi interpretat ca un semn că Moscova se așteaptă la mai multe sancțiuni din partea SUA.

Administrația Biden a impus o serie de noi sancțiuni împotriva Moscovei în aprilie în legătură cu presupusa ingerință în alegerile din 2020, un atac cibernetic colosal împotriva rețelelor guvernamentale și corporative din SUA, dar și cu anexarea ilegală și ocuparea Crimeei și încălcările drepturilor omului. Guvernul rus neagă toate acuzațiile.

Bazat pe banii pe care Rusia îi câștigă din petrol, NWF a fost inițial conceput pentru a sprijini sistemul național de pensii. Face parte din rezervele de aur și valută ale Rusiei, care au totalizat 600,9 miliarde de dolari pe 27 mai, potrivit Reuters.