Rusia va întrerupe de sâmbătă livrările de energie electrică către Finlanda, în contextul ofertei Helskink de aderare la NATO

energie electrică Sursa foto: Mediafax Foto
  • Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda în acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunţat furnizorul RAO Nordic.
  • RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat într-un comunicat că a fost „forţată să suspende importul de electricitate” începând cu 14 mai.
  • Liderii finlandezi au declarat ieri că ţara trebuie să solicite aderarea la alianţa NATO „fără întârziere”.

Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda în acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunţat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde ale ofertei Helskink de aderare la NATO, scrie The Guardian.

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat într-un comunicat că a fost „forţată să suspende importul de electricitate” începând cu 14 mai.

RAO Nordic „nu este în măsură să efectueze plăţile pentru energia electrică importată din Rusia”, a adăugat comunicatul. „Această situaţie este excepţională şi s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”.

Compania finlandeză de reţea, Fingrid, a declarat că schimburile comerciale cu energie electrică importată din Rusia vor fi suspendate „pentru moment” din cauza dificultăţilor în primirea plăţilor pentru energia electrică vândută pe piaţă.

Fingrid a precizat că energia electrică din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al Finlandei, adăugând că importurile lipsă pot fi înlocuite pe piaţa energiei electrice prin importul de energie electrică din Suedia şi, parţial, prin producţia internă.

Liderii finlandezi au declarat ieri că ţara trebuie să solicite aderarea la alianţa NATO „fără întârziere”. Ca răspuns, Kremlinul a declarat că Rusia va considera „cu siguranţă” aderarea Finlandei ca fiind o ameninţare, iar Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi „forţată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară şi de altă natură”.