Rusia: Vom părăsi Stația Spațială Internațională și vom construi una proprie

  • Rusia vrea să îşi construiască propria staţie spaţială, care să fie lansată pe orbită până în 2030.
  • Cosmonauţii ruşi au lucrat cu omologii lor din Statele Unite şi alte 16 ţări pe SSI din 1998.
  • Rogozin: „Dacă vrei să faci ceva bine, fă-o singur”.

Rusia este pregătită să îşi construiască propria sa staţie spaţială, care să fie lansată pe orbită până în 2030, dacă preşedintele Vladimir Putin îşi va da acordul, a anunțat miercuri şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, transmite The Guardian.

Proiectul va marca sfârşitul unei perioade de peste două decenii de cooperare cu Statele Unite la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI).

”Dacă în 2030, conform planurilor noastre, o vom putea lansa pe orbită, ar fi un progres extraordinar. Există voinţa de a face un nou pas în explorarea spaţiului”, spus Rogozin, citat de agenţia de presă Interfax.

Cosmonauţii ruşi au lucrat cu omologii lor din Statele Unite şi alte 16 ţări pe SSI din 1998 – acesta fiind unul dintre cele mai apropiate domenii de cooperare între Moscova şi Washington, ale căror relaţii se află în prezent într-o criză profundă privind drepturile omului, atacuri cibernetice şi o serie de alte probleme.

Vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat pentru televiziunea rusă că Moscova va anunța partenerii săi că va părăsi proiectul SSI din 2025.

Rogozin a spus că staţia rusă, spre deosebire de SSI, nu va fi cel mai probabil ocupată permanent de echipaj, deoarece traseul orbitei sale ar expune-o la radiaţii mai mari.

Dar cosmonauţii ar vizita-o şi ar folosi şi inteligenţă artificială şi roboţi. Rogozin a mai spus că Rusia este gata să ia în considerare posibilitatea de a permite şi echipajelor străine să viziteze, „dar că staţia trebuie să fie naţională … Dacă vrei să faci ceva bine, fă-o singur”.