Rusia vre să sigileze și să blocheze conductele de gaze Nord Stream

  • Conductele de gaze subacvatice Nord Stream ale Rusiei, avariate de explozii inexplicabile în septembrie anul trecut, urmează să fie sigilate şi blocate.
  • Conform Reuters, o sursă din Rusia a declarat că autorităţile ruse văd proiectul ca fiind „îngropat”.
  • Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au fost construite de Gazprom, companie controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către Germania, pe sub Marea Baltică.

Gazoductele submarine Nord Stream ale Rusiei, avariate în 2022, vor fi sigilate şi conservate, întrucât nu există planuri imediate de reparare sau de reactivare a acestora, au declarat pentru Reuters surse familiare cu aceste planuri.

Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au fost construite de Gazprom, companie controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către Germania, pe sub Marea Baltică.

Trei dintre conducte au fost avariate de explozii în septembrie 2022, iar una dintre conductele Nord Stream 2 a rămas intactă.

Gazprom a declarat că este posibil din punct de vedere tehnic să se repare conductele avariate, dar două surse familiare cu planurile au declarat că Moscova vede puţine perspective de îmbunătăţire a relaţiilor cu Occidentul în viitorul apropiat pentru ca aceste conducte să fie necesare.

Europa şi-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice aproape că s-au înjumătăţit în 2022, ajungând la un minim post-sovietic de 101 miliarde de metri cubi.

Conform Reuters, o sursă din Rusia a declarat că autorităţile ruse văd proiectul ca fiind „îngropat”. Alte două au spus că, deşi nu există niciun plan de reparare a conductelor avariate, acestea vor fi cel puţin conservate pentru o eventuală reactivare în viitor.

O altă sursă familiarizată cu planurile a confirmat că părţile interesate au în vedere conservarea.

Aceasta ar însemna, cel mai probabil, sigilarea capetelor avariate şi aplicarea unui strat de acoperire în conducte pentru a preveni coroziunea ulterioară din cauza apei de mare.

Un purtător de cuvânt al companiei germane E.ON, care deţine o participaţie la Nord Stream AG, a declarat: „Din câte ştim noi, în calitate de acţionar minoritar, nu a fost luată nicio decizie, nici pentru, nici împotriva restabilirii liniei” .

Moscova a susţinut, fără a furniza dovezi, că Occidentul a fost în spatele exploziilor care au avariat conductele. Luna trecută, Casa Albă a respins ca „ficţiune complete” o informaţie potrivit căreia Washingtonul ar fi responsabil.

Investigaţiile efectuate de Danemarca, Germania şi Suedia nu s-au încheiat încă.