• Trupele rusești abandonează cantități uriașe de arme în timp ce fug de o ofensivă fulgerătoare a Ucrainei, care i-a lăsat în pragul colapsului.
  • Trupele lui Putin ridică steagul alb și abandonează un oraș-cheie în fața asaltului ucrainean, în timp ce Rusia recunoaște că forțele „se regrupează”.
  • Noi imagini arată că forțele lui Vladimir Putin au fugit lăsând în urmă tancuri și alte echipamente în fața asaltului, ceea ce i-a făcut pe unii observatori să creadă că asistă la „începutul sfârșitului” războiului.

Trupele rusești abandonează cantități uriașe de arme în timp ce fug de o ofensivă fulgerătoare a Ucrainei, care i-a lăsat în pragul colapsului.

Noi imagini arată că forțele lui Vladimir Putin au fugit lăsând în urmă tancuri și alte echipamente în fața asaltului, ceea ce i-a făcut pe unii observatori să creadă că asistă la „începutul sfârșitului” războiului.

Ucraina a declarat acum că forțele sale au eliberat aproape 1.600 de kilometri pătrați de teritoriu – o cifră care s-a triplat în ultimele două zile. Orașul-cheie Izium este acum în mâinile ucrainenilor, iar aceștia se află la doar 80 de kilometri de granița cu Rusia, în timp ce trupele Moscovei se retrag cu disperare în încercarea de a păstra teritoriul pe care l-au capturat.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

„Cred că este începutul sfârșitului pentru ocupanții ruși”, a declarat pentru Telegraph un soldat ucrainean în vârstă de 25 de ani, pe nume Marty.

„Ei fugeau literalmente de pe pozițiile lor, lăsându-și lucrurile și îndreptându-se spre teritoriile ocupate. Cred că urmează câștiguri mai semnificative”. Un alt soldat, Birdie, a declarat că echipa sa a auzit o unitate de tancuri rusești spunând „suntem complet terminați”, înainte de a fugi.

„Am văzut unități mici de până la cinci dintre băieții noștri pe jos care distrugeau un număr mare de vehicule rusești – trei tancuri la un moment dat”, a spus bărbatul de 31 de ani. „Au lăsat o cantitate uriașă de vehicule și muniție. Nu am putut să le transferăm sau să le evacuăm pe toate în spatele nostru. Erau o mulțime de uniforme care zăceau pe acolo. I-am prins pe unii dintre ei încercând să evadeze în haine civile. Unii ruși nu au reușit să distingă propriile forțe, de trupele ucrainene care înaintau”, a mai spus el.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze spre nord în regiunea Harkov și să avanseze spre sud și estul acesteia, a declarat șeful armatei de la Kiev, generalul Valeriy Zaluzhnyi.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat ofensiva ucraineană ca fiind un potențial progres în războiul care durează de șase luni: „În aceste ultime zile, armata rusă ne-a arătat cea mai bună parte a sa, spatele său. Este o alegere bună pentru ei să fugă”, a declarat el.

El a spus că această iarnă ar putea aduce câștiguri mai rapide de teritoriu dacă Kievul poate obține arme mai puternice: „Cred că această iarnă este un punct de cotitură și poate duce la de-ocuparea rapidă a Ucrainei”, a spus el. „Vedem cum fug în unele direcții. Dacă am fi un pic mai puternici cu armele, am putea dezocupa mai repede”.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov este cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala Kiev în martie și s-ar putea dovedi un punct de cotitură în războiul de șase luni.

Orașul era un bastion major al Rusiei în zona din nord-estul Ucrainei pe care încă o mai deținea, iar înfrângerea sa ar putea marca un punct de cotitură major în război. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că ofensiva ucraineană a decurs mult „mai bine decât se aștepta”, descriind-o ca pe un „bulgăre de zăpadă care se rostogolește pe un deal. Este un semn că Rusia poate fi învinsă”, a spus el.